Ειδήσεις

Χωρίς τέλος η εμπλοκή με τα hotspots

Κλιμάκιο τεχνικής υποστήριξης, με εντολή Γιούνκερ, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα για να συνδράμει… «στην επιτάχυνση της βοήθειας» σε σχέση με την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η ομάδα έμπειρων κοινοτικών στελεχών έχει ουσιαστικά αναλάβει τη συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών σε Αθήνα και Βρυξέλλες, έτσι ώστε τα κοινοτικά κονδύλια που «έχουν καταχωρισθεί στην Ελλάδα σε σχέση με το προσφυγικό επιτέλους να εκταμιευτούν». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε άνθρωπος από τις τοπικές αρχές στα νησιά, όλα τα χρήματα που έχουν ξοδευτεί έως τώρα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό με την προοπτική ότι θα έρθουν χρήματα απ’ έξω και θα κλείσει το άνοιγμα.

Σε επιστολή του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου της 23ης Οκτωβρίου 2015 προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, αναφέρονται διεξοδικά τα κονδύλια που θα μπορούσε να αντλήσει η Ελλάδα για το προσφυγικό. Τονίζεται μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 33 εκατομμύρια ευρώ σαν πρώτη προκαταβολή (Greece has already receined EUR 33 million as first pre-financing). Ο ίδιος ο κ. Μουζάλας δηλώνει ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα (τα 33 εκατομμύρια), αλλά παραδέχεται ότι για την εκταμίευση εκκρεμούν γραφειοκρατικές διαδικασίες «και από την ελληνική πλευρά και από τις Βρυξέλλες».

Η βοήθεια από τις Βρυξέλλες βρίσκεται στο στάδιο… της ενημέρωσης και μόλις προ τριών ημερών το κλιμάκιο επισκέφτηκε τη Μόρια στη Λέσβο. «Ο ρόλος τους δεν είναι ελεγκτικός αλλά βοηθητικός, για να καταφέρει η Ελλάδα να απορροφήσει τα χρήματα που υπάρχουν», αναφέρει πηγή των Βρυξελλών.

Υπό αυτές τις συνθήκες απομακρύνεται η πιθανότητα να τεθούν σε λειτουργία τα πέντε hot­spots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο έως το τέλος του χρόνου, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και για τα νησιά όπου έχει γίνει προεργασία. Υπενθυμίζεται πως τα hotspots είναι κέντρα καταγραφής, ταυτοποίησης και κατάθεσης αιτήσεων ασύλου, τα οποία σχεδιάζεται να λειτουργούν από εθνικές αρχές, σε συνεργασία με τρεις ευρωπαϊκές, τον Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO) και τη Europol.

Στη Χίο, όπου έχει βρεθεί ο χώρος και έχουν πραγματοποιηθεί οι σχετικές μελέτες, η διαδικασία έχει κολλήσει αφού δεν υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια. Ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, μιλώντας στην «Κ», τονίζει ότι υπάρχει προφορική ενημέρωση από το υπουργείο ότι συμφωνεί με τον συγκεκριμένο χώρο, όμως «γραπτώς δεν έχουμε κάτι στα χέρια μας». Πάντως, εξηγεί ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει επισήμως η συνεργασία με τον φορέα που θα αναλάβει τη λειτουργία των hotspots, «η εγκατάσταση μπορεί να είναι έτοιμη εντός δύο μηνών».

Στη Σάμο αναζητείται ακόμη ο χώρος για τη δημιουργία του hotspot καθώς παρουσιάστηκε εμπλοκή με σημεία που είχαν προταθεί. Στη Λέρο έχει βρεθεί ο χώρος και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν γίνει και αρχιτεκτονικά σχέδια. «Εφόσον έρθουν τα χρήματα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε», λένε τοπικοί παράγοντες.

Ομως στην Κω τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού η τοπική κοινωνία και η δημοτική αρχή αντιδρούν έντονα στη δημιουργία οποιουδήποτε σημείου καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών, κατηγορώντας τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Μουζάλα πως ψεύδεται και ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα hotspots δεν θα μετατραπούν σύντομα σε καταυλισμούς μεταναστών που θα έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντούν ότι απλώς ο δήμαρχος της Κω «θα προτιμούσε να μετακινηθεί το νησί, αφού εκεί όπου βρίσκεται είναι σημείο υποδοχής μεταναστών». Το υπουργείο εκτιμά ότι, εφόσον υπάρχουν μεταναστευτικές ροές, είναι καλύτερα να αντιμετωπίζονται οργανωμένα και σε συγκεκριμένο πλαίσιο νομιμότητας.

Από την πλευρά της, και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου τονίζει ότι «τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης που υλοποιούνται εξασφαλίζουν ότι θα γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε οι άνθρωποι να αναχωρούν άμεσα όπως ζητεί η κοινωνία των νησιών».

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου