Ειδήσεις

Handelsblatt: Οι Έλληνες στην παγίδα της φτώχειας

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται χειρότερη από το αναμενόμενη αναφέρει εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt…

Από τους έντεκα εκατομμύρια κατοίκους της χώρας με την μόνιμη κρίση μόνο ένας στους τρεις ανθρώπους έχει εισόδημα με αποτέλεσμα η χώρα να βυθίζεται σε ένα φαύλο κύκλο της φτώχειας.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στο άρθρο πριν από τέσσερα χρόνια, η Δ.Α. έχασε τη δουλειά της ως πωλήτρια καθώς το κατάστημα που εργάζονταν χρεοκόπησε.

Για ένα χρόνο, η Δ.Α. πήρε το επίδομα ανεργίας αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να βρει δουλειά.

«Είμαι 53 χρόνων δεν έχω σχεδόν καμία πιθανότητα στην αγορά εργασίας», λέει η ίδια.

Αφού εξαντλήθηκαν τα τελευταία χρήματα από τις αποταμιεύσεις που είχε, η Δ.Α. εγκατέλειψε το μικρό διαμέρισμά της και μετακόμισε την 76χρονη μητέρα της η οποία λαμβάνει 634 ευρώ σύνταξη και από αυτό το εισόδημα ζουν σήμερα και οι δύο γυναίκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα πάνω από 350.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και όλο και λιγότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν από την εργασία τους, και «βολεύονται» από το επίδομα ανεργίας, τις συντάξεις συγγενικών προσώπων.

Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει περαιτέρω περικοπές.

Πριν από τα Χριστούγεννα το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.

Το δεύτερο πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει νέες περικοπές στις συντάξεις που έχουν ήδη μειωθεί κατά 1/4 από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Ο Σάββας Ρομπόλης, πρώην καθηγητής Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, επισημαίνει πως είναι πλέον «αναπόφευκτη η παγίδα της φτώχειας».

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: Από τα 10.900.000 Έλληνες μόνο 3,6 εκατομμύρια είναι οικονομικά ενεργοί.

Ο αριθμός των ανέργων αγγίζει το 1,2 εκατομμύρια άτομα και οι συνταξιούχοι ανέχρονται σε 2,7 εκατομμύρια.

Δηλαδή από τα έντεκα εκατομμύρια κατοίκους της Ελλάδας, 7,3 εκατομμύρια δεν έχουν εισόδημα από εργασία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα των ανέργων και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η Ελλάδα έχει ένα ποσοστό απασχόλησης μόνο 49,6% και κατατάσσεται πίσω από την Τουρκία (49,4%) και την Νότια Αφρική (42,6%).

Συγκριτικά, το μέσο όρο της ΕΕ, το ποσοστό είναι 64,9%, ενώ στη Γερμανία ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό σε 74%.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου