Ειδήσεις

Υπό συζήτηση η διαθήκη της Ιεροβασίλη που δολοφονήθηκε από τον γιο της

Eνώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου θα γραφεί ακόμη ένα κεφάλαιο στην υπόθεση της ειδεχθούς δολοφονίας της 61χρονης Ευαγγελίας (Αντζελας) Ιεροβασίλη του Γεωργίου, το απόγευμα της 19ης Ιουνίου 2012, στο σπίτι της, στο Γεννάδι.
Τα παιδιά του θύματος κ.κ. Μελανθία Μπατζακάκη και Τσαμπίκος Κουφάδης, έχουν αναθέσει συγκεκριμένα στην δικηγόρο κ. Ούνα Χεϊλη, την υποβολή αγωγής αναξιότητας σε βάρος του μητροκτόνου αδελφού τους Νικόλαου Μπατζακάκη, που καταδικάστηκε την 20η Νοεμβρίου 2015 σε ισόβια για τον φόνο και 18 μήνες για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Το Νοέμβριο του 2014 είχε εκδοθεί συγκεκριμένα κληρονομητήριο από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, με το οποίο περιέρχονται στην περιουσία του μητροκτόνου, εξ’ αδιαιρέτου με τα δύο αδέλφια του, τα περιουσιακά στοιχεία της 61χρονης, ενώ αποκλείεται το κληρονομικό δικαίωμα από τον εν διαστάσει σύζυγό της.
Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου μέχρι και την συζήτηση του κληρονομητηρίου, δεν είχε δημοσιευθεί διαθήκη της θανούσης, η οποία κατέλιπε ως πλησιέστερους συγγενείς το σύζυγο της, Ιωάννη Μπατζακάκη του Νικολάου, τα δύο παιδιά της, που είχε αποκτήσει από το γάμο της με τον ως άνω σύζυγο της, Νικόλαο Μπατζακάκη και Μελανθία Μπατζακάκη, καθώς επίσης και το παιδί της από προηγούμενο γάμο της με το Βασίλειο Κουφάδη του Νικολάου, Τσαμπίκο Κουφάδη, δοθέντος ότι το άλλο παιδί, που είχε αποκτήσει από το γάμο της, με τον Βασίλειο Κουφάδη του Νικολάου, Παντελής – Νικόλαος Κουφάδης, είχε προαποβιώσει αυτής, στις 26 Φεβρουαρίου 1986.
Περαιτέρω, η εν λόγω θανούσα είχε ασκήσει εναντίον του δεύτερου συζύγου της, Ιωάννη Μπατζακάκη του Νικολάου, το 2010 αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με την οποία ζητούσε να λυθεί ο γάμος της, για το λόγο ότι βρισκόταν με αυτόν σε διάσταση για διάστημα μεγαλύτερο της διετίας.
Η αγωγή εκείνη συζητήθηκε κατά τη διαδικασία των γαμικών διαφορών στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, στις 17 Φεβρουαρίου 2011, αντιμωλία των διαδίκων συζύγων και επ’ αυτής εκδόθηκε η με αριθμό 89/2011 απόφαση, με την οποία το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου δέχτηκε ως νόμω και ουσία βάσιμη την αγωγή και κήρυξε τη λύση του γάμου τους, καθώς έκρινε ότι οι διάδικοι βρίσκονταν σε διάσταση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, και δη από το έτος 2002 μέχρι και τη συζήτηση της αγωγής, κάτι το οποίο ομολόγησε εξάλλου και ο εναγόμενος σύζυγος με τις προτάσεις που κατέθεσε κατά τη συζήτηση της αγωγής.
Δεν προκύπτει ότι η απόφαση αυτή είχε καταστεί αμετάκλητη κατά το χρόνο θανάτου της ενάγουσας, στις 20 Ιουνίου 2012 και συνεπώς κατά το χρόνο αυτό αυτή παρέμενε ακόμη συνδεδεμένη με τα δεσμά του γάμου με τον Ιωάννη Μπατζακάκη του Νικολάου.
Πλην όμως, δεδομένου ότι η θανούσα είχε ασκήσει προ του θανάτου της εναντίον του τελευταίου αγωγή διαζυγίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, στηριζόμενη σε βάσιμο λόγο, όπως συνάγεται εκ του ό,τι αφενός μεν τα πραγματικά περιστατικά επί των οποίων ερείδετο ο λόγος αυτός διαζυγίου τα ομολόγησε με τις προτάσεις του ο σύζυγός της και αφετέρου τον λόγο αυτόν τον έκρινε βάσιμο το δικάσαν την αγωγή εκείνη Δικαστήριο, αποκλείεται το κληρονομικό δικαίωμα του συζύγου της επί της κληρονομιαίας αυτής περιουσίας.
Επομένως, μόνοι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι της αποβιωσάσης Ευαγγελίας Ιεροβασίλη του Γεωργίου κρίθηκαν ο υιός της από τον πρώτο γάμο της με το Βασίλειο Κουφάδη του Νικολάου, Τσαμπίκος Κουφάδης, καθώς επίσης και τα παιδιά της από το δεύτερο γάμο της με τον Ιωάννη Μπατζακάκη του Νικολάου, Νικόλαος Μπατζακάκης και Μελανθία Μπατζακάκη.
Τα τρία δε αυτά παιδιά της την κληρονομούν κατά ποσοστό ενός τρίτου εξ αδιαιρέτου έκαστο στο σύνολο της κληρονομιαίας περιουσίας της. Περαιτέρω, δεν υπήρχε εκκρεμής δίκη σχετική με το κληρονομικό δικαίωμα των εν λόγω εξ αδιαθέτου κληρονόμων ούτε άλλα    πρόσωπα,    τα    οποία    να    αποκλείουν    ή    να περιορίζουν    το    κληρονομικό    δικαίωμα     τους,     ενώ εξάλλου οι κληρονόμοι αυτοί δεν είχαν αποποιηθεί μέχρι και    την   προηγουμένη    της    συζήτησης    την    κατά    τα προαναφερθέντα επαχθείσα σε αυτούς κληρονομιά.
Σημειώνεται  ότι η Ιεροβασίλη είχε καταφέρει να δημιουργήσει με τα χρόνια μια αξιόλογη περιουσία. Είχε στην ιδιοκτησία της συγκεκριμένα περίπου 10 ακίνητα και διαμερίσματα.
Σε 6 εξ’ αυτών ήταν συνιδιοκτήτρια και συγκεκριμένα σε ένα διαμέρισμα στην οδό Ιερού Λόχου, σε μια οικία στο Γεννάδι, σε ένα οικόπεδο στη Σάλακο και σ΄ ένα τμήμα οικοπέδου στα περίχωρα της πόλης της Ρόδου.
Διατηρούσε επιπλέον θυρίδα στην Alpha Bank και λογαριασμό με υπόλοιπο περίπου 70.000 ευρώ.
Τονίζεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η αγωγή αναξιότητας ασκείται δύο χρόνια μετά τον θάνατο αλλά η προθεσμία αναστέλλεται με γενικές διατάξεις του νόμου διότι οι δικαιούχοι δεν γνώριζαν ότι ο φόνος είχε διαπραχθεί από τον αδελφό τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου