Τις κινήσεις τους για την επόμενη μέρα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη, σχεδιάζουν οι υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Θεωρώντας αφενός ότι η συμφωνία εξυγίανσης θα εγκριθεί από το δικαστήριο και ότι δεν θα προκύψουν σημαντικά εμπόδια στη συνέχεια, καθώς και το γεγονός ότι, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο του Σκλαβενίτη για τον Μαρινόπουλο, για την ανάκαμψη του τελευταίου θα απαιτηθούν 1-2 χρόνια, οι λιανέμποροι προετοιμάζουν τις κινήσεις τους για να προλάβουν τη μεγέθυνση του Σκλαβενίτη. Κοινός τόπος, άλλωστε, μεταξύ των λιανεμπόρων είναι ότι η αγορά πλέον είναι πολύ μικρή, διαρκώς συρρικνούμενη και δεν τους χωρά όλους.
Η συγκέντρωση, πάντως, το επόμενο διάστημα δεν αναμένεται να γίνει μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων μεταξύ μεγάλων αλυσίδων, αλλά με την εφαρμογή του κανόνα «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Με άλλα λόγια, η επέκταση των μεγάλων αλυσίδων θα βασισθεί αφενός στην εξαγορά μικρών τοπικών επιχειρήσεων και αφετέρου στην αύξηση ολοένα και περισσότερο των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων τους, αποσπώντας έτσι μερίδιο από τα μεμονωμένα καταστήματα.
Στόχος των μεγάλων λιανεμπόρων είναι η Θεσσαλονίκη και εν γένει η Βόρεια Ελλάδα, η Κρήτη και οι τουριστικές περιοχές. H εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος έχει βάλει στο στόχαστρο δύο τοπικές αλυσίδες και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις. Η πίεση που νιώθει η εταιρεία Μασούτης στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σήμερα κυριαρχεί με μερίδιο άνω του 30%, αναμένεται να καθορίσει τις κινήσεις της. Η αλυσίδα, η οποία σήμερα αριθμεί δίκτυο 262 καταστημάτων (εκ των οποίων τα 19 είναι cash & carry) εξετάζει την εξαγορά επίσης τοπικής αλυσίδας στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της. Το σχέδιο, πάντως, για κάθοδο στην Αττική φαίνεται να εγκαταλείπεται μετά τη συμφωνία Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου.
Η Metro AEBE δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά, καθώς στόχος της για τα επόμενα χρόνια είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός των καταστημάτων που απέκτησε από τον Βερόπουλο. Οι «επεκτατικές» κινήσεις της Metro αφορούν σε αρκετές περιπτώσεις καταστήματα άλλων αλυσίδων που κλείνουν ή καταστήματα των οποίων λήγουν οι μισθώσεις. Αβέβαιο, τέλος, παραμένει το μέλλον των καταστημάτων της «Αρβανιτίδης» και φυσικά των επί μήνες απλήρωτων εργαζομένων σε αυτά τα οποία είχαν εξαγορασθεί από την εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη», που έλυσε τη συνεργασία της με τον Μαρινόπουλο.
Οι πληροφορίες περί συμφωνίας ανάμεσα στην «Αφοί Καρυπίδης»» και σε αλυσίδα που εδρεύει στα Μεσόγεια Αττικής φαίνεται ότι τελικά δεν επιβεβαιώνονται ή η συμφωνία δεν προχωρά.
Πέραν των εξαγορών τοπικών αλυσίδων, η δυνατότητα των σούπερ μάρκετ να διαθέτουν σε σχετικά χαμηλές τιμές νωπά προϊόντα σε ένα καταναλωτικό κοινό που διαρκώς βλέπει το εισόδημά του να μειώνεται έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση μεριδίων και από τα μεμονωμένα καταστήματα (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και σε λίγο καιρό και φαρμακεία).
Το στοιχείο που φαίνεται να επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι ότι αμφότερες οι μεγάλες συγχωνεύσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, η μεταβίβαση δηλαδή του Βερόπουλου στη Metro (συμφερόντων Παντελιάδη) και η εν εξελίξει μεταβίβαση του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη προέκυψαν βίαια, ήταν λύσεις ανάγκης τις οποίες αναζήτησαν κατά κύριο λόγο οι τράπεζες προκειμένου να μην πτωχεύσουν Βερόπουλος και Μαρινόπουλος.
Η ΑΒ Βασιλόπουλος ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει τον Σκλαβενίτη, αν και ουκ ολίγες φορές ο πρώην επικεφαλής της κ. Κ. Μαχαίρας είχε εκφράσει αυτή την επιθυμία, ενώ άκαρπες –τουλάχιστον μέχρι τώρα– έχουν αποβεί οι προσπάθειές της για την απόκτηση της εταιρείας Μασούτης. Πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να ήταν έτοιμες να ανακοινώσουν σχετική συμφωνία πριν από τρία χρόνια, η οποία ναυάγησε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ενώ νέα προσπάθεια εκδηλώθηκε και φέτος. Πριν από μια εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Λ.Βρεττάκος επιβεβαίωσε ουσιαστικά μέσω της «Κ» την ύπαρξη στο παρελθόν συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται η ΑΒ Βασιλόπουλος να εξαγοράσει την εταιρεία Μασούτης απάντησε χαρακτηριστικά: «Τώρα δεν βρισκόμαστε σε συζητήσεις».
Καθημερινή