Ενώ η απειλή των μπλακ άουτ στη Ρόδο είναι ακόμη ορατή, μεταφέρονται από τον ΑΗΣ Σορωνής στην Κρήτη 18 φορητές μηχανές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ένας αεριοστρόβιλος με συνολική ισχύ 80 MW. Σύμφωνα όμως με το διευθυντή του κλιμακίου έργων του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Κατταβιά, κ. Σπύρο Πλατή, πρόκειται για απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
“Πρόκειται να μετακινηθούν κάποιες μηχανές από τη Σορωνή, καθώς περισσεύουν πλέον. Θα σταλούν στην Κρήτη, που αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας. Αυτός ήταν άλλωστε ο σχεδιασμός της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από την αρχή. Βέβαια αυτές οι μηχανές έχουν τα προβλήματά τους. Η μηχανή στην οποία είχε εκδηλωθεί φωτιά το καλοκαίρι, ακόμη δεν μπήκε σε λειτουργία. Γίνονται προσπάθειες επιδιόρθωσης και ελπίζουμε ότι αμέσως μετά τα Χριστούγεννα θα είναι έτοιμη και εκείνη”, δήλωσε ο κ. Πλατής, ο οποίος επεσήμανε ότι η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί αφού γίνει διαγωνισμός προκειμένου να αναδειχθεί ο εργολάβος που θα αναλάβει τη διαδικασία. Μετά τη μεταφορά των μηχανών ο ΑΗΣ θα παράγει έως και 150 MW ηλεκτρικής ισχύος με το νέο εργοστάσιο να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της ζήτησης. Άλλωστε αυτή την περίοδο, οι ανάγκες δεν είναι μεγάλες και καλύπτονται με άνεση. Ο κ. Πλατής διευκρίνισε ότι το νέο εργοστάσιο μπορεί αυτή τη στιγμή να καλύψει τις ανάγκες ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς παράγει 115 MW με τη συνολική του ισχύ να φθάνει στα 210 MW. Οι μηχανές στο εργοστάσιο της Κατταβιάς είναι νέας τεχνολογίας, περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον και έχουν καλύτερη απόδοση. Βέβαια, είναι φυσιολογικό κάθε καινούριο έργο να παρουσιάζει κάποιες παιδικές ασθένειες.
«Υπάρχει επάρκεια αυτή την περίοδο. Είναι διαθέσιμες 14 μηχανές βάσεως και τέσσερις αεριοστρόβιλοι. Το νέο εργοστάσιο είναι σε εμπορική λειτουργία και όπως συμβαίνει σε κάθε καινούριο έργο, σε όλο τον κόσμο, είναι φυσικό να παρουσιάζονται κάποιες παιδικές ασθένειες. Αυτές εμφανίζονται αναπάντεχα και μπορεί να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα», είπε το διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ, Σ. Πλατής, ο οποίος δεν απέκλεισε τα νέα μπλακ άουτ, λέγοντας ότι ερευνώνται ακόμη τα αίτια των δύο προηγούμενων συμβάντων. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:
«Δεν αποκλείονται τα νέα μπλακ άουτ. Τίποτε δεν αποκλείεται. Όταν βγει εκτός μία μηχανή των 10 MW, δημιουργεί μία μικρή αναταραχή όταν λειτουργούν άλλες 14 που θα μπορέσουν να σηκώσουν το φορτίο. Εάν όμως λειτουργούν πέντε μηχανές και βγει εκτός η μία, τότε το κενό που δημιουργείται είναι τεράστιο. Οι άλλες μηχανές προσπαθούν να αντεπεξέλθουν χωρίς όμως να είναι πάντα εφικτό.
Σε ό,τι αφορά στα προηγούμενα συμβάντα, έχει συσταθεί επιτροπή από τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ που εξετάζει το πρόβλημα. Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι δεν είναι τόσο απλό να εξακριβωθεί τι ακριβώς μπορεί να έφταιξε. Κάθε λεπτό έρχονται χιλιάδες σήματα από όλες τις μηχανές που είναι σε λειτουργία, τα οποία θα πρέπει να αναλύσει κανείς για να βγάλει συγκεκριμένα συμπεράσματα. Στο δεύτερο μπλακ άουτ ήταν κάπως πιο ξεκάθαρα τα πράγματα, καθώς έπεσε κεραυνός στη γραμμή μεταφοράς και απομονώθηκε το νέο εργοστάσιο. Οπότε λόγω της μικρής ανάγκης σε ισχύ, όλο το φορτίο έπεσε πάνω στη Σορωνή με αποτέλεσμα να μην αντέξει το βάρος ο ΑΗΣ και να σημειωθεί το μπλακ άουτ».
Τέλος ανέφερε ότι ο υποσταθμός είναι έτοιμος και γίνονται δοκιμές. Μένει μόνο να ολοκληρωθεί η υπόγεια σύνδεση του υποσταθμού που λειτουργεί στην περιοχή του Ροδινιού με τον νέο υποσταθμό διανομής ισχύος προκειμένου αυτός να τεθεί σε λειτουργία.