Το θέμα της άρσης του lockdown και το τι θα ισχύσει στην περίοδο των γιορτών δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην τακτική ενημέρωση τύπου στο υπουργείο Υγείας, το βράδυ της Παρασκευής.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή.
- «Είναι σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη», επεσήμανε. «Όμως για τις επόμενες 10 μέρες, τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο. Και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στην πιστή εφαρμογή τους».
Σε ερώτηση του libre, για το πόσο περιορισμένη πρέπει να είναι η άρση του lockdown και ποια μέτρα θα πρέπει να επιβληθούν, με αυστηρή πάντα επιτήρηση για να μην πάμε σε 3ο lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιεί κάθε φορά ανάλογα με τα (επιδημιολογικά) δεδομένα.
- «Είναι σαν μία παρτίδα σκάκι: βλέπουμε μία κίνηση που γίνεται και ανάλογα με τα δεδομένα στη σκακιέρα, μελετάμε τις βέλτιστες επιλογές. Πάντα επιλέγουμε αυτήν που θα φέρει το πιο γρήγορο αποτέλεσμα».
Μας εξήγησε, επίσης, ότι μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν πως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο, η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται, σε άλλες περιοχές σημαντικά (μεταξύ των οποίων και η Αθήνα) σε άλλες με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν (όπως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και εκεί υπάρχει σχετική μείωση και σταθεροποίηση).
Ν. Χαρδαλιάς: «Τα μέτρα αποδίδουν αλλά με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο και το επιθυμητό».
«Ορισμένες περιοχές της χώρες φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και τέτοιες περιοχές, με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Προφανώς, βέβαια, αστοχίες ή μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στη θέση αυτών των 18 περιοχών».
Σε κάποιες περιοχές της χώρας αυξάνουν τα κρούσματα
«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. Για το θέμα αυτό, σε σχετική ερώτηση του libre για τα μέτρα που λαμβάνονται στις περιοχές αυτές ώστε να περιοριστεί η περεταίρω διασπορά του ιού, ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι
- «γίνονται αυστηροί έλεγχοι στιςπεριοχές για τιςμετακινήσεις από γειτονικούς νομούς και αυτό που διαπιστώνεται είναιότι το 90% των μετακινήσεων αφορά ομάδες εργατών τηςγης που ασχολούνται με τις εποχικές γεωργικές εργασίες».
Προφανώς, μεταφέρεται το ιικό φορτίο από περισσότερο επιβαρυμένες περιοχές σε άλλες λιγότερο επιβαρυμένες και προκαλείται αυτή η αλλαγή στην αύξηση του ιικού φορτίου.
Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι:
- «η Κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει πάντα από την αρχή της πανδημίας. Πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους»._
Πηγή: libre.gr