Ειδήσεις

Ν. Δένδιας: Η Γερμανία αποτυγχάνει στο τεστ ηγεσίας στην Ε.Ε. λόγω της στάσης προς την Τουρκία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε. απορρίπτοντας τις εκκλήσεις από την Αθήνα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στο POLITICO.

Με φόντο τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον δύο χωρών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, εάν υπάρχει κλιμάκωση των διαφορών για τα χωρικά ύδατα, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η Ελλάδα κάλεσε συγκεκριμένα τη Γερμανία να μην επιτρέψει την παράδοση έξι υποβρυχίων τύπου 214 που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα πλοία θα διαταράξουν την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη συμφωνία για τα υποβρύχια που χρονολογείται από το 2009, όταν η τουρκική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική της ήταν πολύ διαφορετικές.

«Κατανοώ το οικονομικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία κατανοεί επίσης την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», είπε.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι δεν κατάλαβε γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους ελέγχους και τις ισορροπίες του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στον ρόλο της Γερμανίας ως διαμεσολαβητή καθώς «ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισκέφτηκε αρκετές φορές την Αθήνα και την Άγκυρα για να πιέσει για επανεκκίνηση των διπλωματικών συνομιλιών και η καγκελάριος Μέρκελ βοήθησε στην αποτροπή πιθανής σύγκρουσης συνομιλώντας τόσο τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Όμως η Ελλάδα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, καταλήγει το δημοσίευμα, για αυτό που ο Ν. Δένδιας περιγράφει ως πολιτική «χαλάρωσης» που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία, καθώς η Αθήνα υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να είναι σταθερά στο πλευρό των μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου