Τι δηλώνει στη Realnews ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Της ΕΥΑΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ
Στην ανάδειξη της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για την εγκατάσταση ψηφιακών νομάδων ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλλιεργεί σταδιακά το έδαφος με στόχο τη διαμόρφωση ενός φιλικού πλαισίου που θα διευκολύνει την προσέλκυση των αποκαλούμενων digital nomads, μιας ομάδας ταξιδιωτών που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά της τουριστικής κατοικίας. Στην κατεύθυνση αυτή, επιστρατεύονται νέα ψηφιακά εργαλεία και ενεργοποιούνται πρωτοβουλίες από ιδιωτικούς φορείς, με απώτερη επιδίωξη την ενίσχυση του μεριδίου της Ελλάδας από την πίτα των δισεκατομμυρίων ευρώ που συνθέτει η αγορά των ψηφιακών νομάδων, με τη θέσπιση της digital nomad visa και τη δυνατότητα ίδρυσης ατομικής επιχείρησης μέσω Gov.gr να αποτελούν δύο ισχυρά «όπλα» για την προσέλκυσή τους.
Η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται από τρεις βασικές πηγές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία, τη στιγμή που όλο και περισσότεροι ελληνικοί προορισμοί αποκτούν μια θέση στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές των ψηφιακών νομάδων.
«H Ελλάδα, ειδικά για τους Βορειοευρωπαίους, αποτελεί ιδανικό προορισμό για να εργαστούν ως ψηφιακοί νομάδες. Η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης, καθώς διαθέτει μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως το καλό κλίμα, η φυσική ομορφιά του τόπου μας, η μοναδική γαστρονομία και, φυσικά, η ελληνική φιλοξενία. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε προχωρήσει σε παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, όπως η digital nomad visa. Επίσης, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να περνούν στη χώρα μας τους χειμερινούς μήνες ή ακόμα και να ζήσουν στην Ελλάδα αφού συνταξιοδοτηθούν. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, από το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν πολλοί Ευρωπαίοι για ενοικίαση ή αγορά κατοικίας σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Η Ελλάδα μπορεί να “παντρέψει” τη μοναδική, παραδοσιακή φιλοξενία που προσφέρει απλόχερα σε κάθε επισκέπτη με τα σύγχρονα εργαλεία marketing, τα οποία συμβάλλουν στην ανάδειξη νέων τουριστικών προϊόντων», δήλωσε στη Realnews ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.
Ψηφιακά εργαλεία
Ισχυρό κίνητρο στην κατεύθυνση τόνωσης του ρεύματος των digital nomads αποτελεί η digital nomad visa, η θέσπιση της οποίας έχει τοποθετήσει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών που προσφέρουν κίνητρα ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης εργαζομένων υψηλού επιπέδου. Στο πλαίσιο αυτό, πλέον χορηγείται εθνική θεώρηση εισόδου για χρονική περίοδο έως 12 μήνες σε πολίτες τρίτων χωρών αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες ή μισθωτούς, οι οποίοι εργάζονται εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών με εργοδότες ή πελάτες εκτός Ελλάδας. Ενα από τα πλεονεκτήματα έκδοσης της ψηφιακής νομαδικής visa είναι και το ότι η σχετική αίτηση πραγματοποιείται στα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσω των one-stop υπηρεσιών, με τη χώρα μας να περιλαμβάνεται πλέον στα κράτη εκείνα που προσφέρουν κίνητρα ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης εργαζομένων υψηλού επιπέδου – δεδομένου ότι το 72% των ψηφιακών νομάδων διαθέτει πτυχίο Bachelor και το 33% Master.
Στην ίδια λογική και με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προανήγγειλε στο πλαίσιο του πρώτου Work from Greece Summit, που διοργάνωσε η Marketing Greece, αφενός την ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω Gov.gr και αφετέρου τη μετάφραση στα αγγλικά μιας σειράς ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου που προσφέρονται μέσω της συγκεκριμένης ενιαίας ψηφιακής πύλης, με στόχο τη διευκόλυνση όσων επιλέγουν να μεταφέρουν την εργασία τους σε προορισμούς ανά τον κόσμο, αξιοποιώντας την τεχνολογία και υιοθετώντας έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.
Στην ίδια κατεύθυνση, αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα και η ιατρική visa, με στόχο την ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού, δεδομένου ότι η Ελλάδα προσελκύει σε ετήσια βάση αρκετούς τουρίστες που ταξιδεύουν στη χώρα μας για ιατρικούς σκοπούς, ενέργεια που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από τους ψηφιακούς νομάδες.
Ενισχύεται η τάση
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία αναδεικνύονται στις τρεις κορυφαίες αγορές που τροφοδοτούν την Ελλάδα με ψηφιακούς νομάδες. Στο κάδρο έχει μπει, μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα και η ρωσική αγορά, με τους γνωρίζοντες να κάνουν λόγο για ενίσχυση της επισκεψιμότητας από τη συγκεκριμένη χώρα εξαιτίας των εξελίξεων με την Ουκρανία.
Η Αθήνα, η Μαγνησία, με αιχμή τον Βόλο και το Πήλιο, η Κρήτη, καθώς η Ρόδος -και εν γένει τα νησιά του νοτίου Αιγαίου- κατατάσσονται μεταξύ των περιοχών που θεωρούνται πιο «ώριμες», χάρη στις υπάρχουσες υποδομές, για να φιλοξενήσουν ψηφιακούς νομάδες. Σε δημοφιλείς προορισμούς αναδεικνύονται, την ίδια στιγμή, η Καλαμάτα και η Θεσσαλονίκη από την ηπειρωτική χώρα, ενώ ξεχωρίζουν επιπλέον Νάξος και Λέσβος από τη νησιωτική.
Η συγκεκριμένη αγορά έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού. Ενδεικτικό της ενίσχυσης της εν λόγω τάσης στη χώρα μας είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυξάνονται σταδιακά με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου οι ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για ενοικίαση ή αγορά κατοικίας σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία σχετικής έρευνας, η βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών αποτελεί μια συνήθη επιλογή των digital nomads για τη διαμονή τους, καθώς χρειάζονται πλήρως εξοπλισμένα σπίτια, με άνετους χώρους, που περιλαμβάνουν χώρο εργασίας και πολύ καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.
Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της τάσης που ενισχύθηκε σημαντικά κατά την πανδημία, η Ελλάδα έχει τη δυναμική και πληροί τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού των digital nomads. «Εκ φύσεως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, το κλίμα, η γαστρονομία, οι βιωματικές εμπειρίες αποτελούν βασικά στοιχεία προσέλκυσης ενδιαφέροντος. Ως σημαντικό ατού λογίζεται πλέον το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τονίζουν. «Το στοιχείο εκείνο όμως που μπορεί να ενδυναμώσει αρκετά την παρουσία των ψηφιακών νομάδων είναι ο τρόπος ζωής που πρεσβεύει η Ελλάδα και η επαφή που έχει ο κόσμος με τους επισκέπτες της χώρας. Η ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων είναι εκείνη που δημιουργεί τις συνθήκες για να νιώσει κανείς οικειότητα και να ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας γι’ αυτή την ομάδα ανθρώπων», προσθέτουν.
Στο πλαίσιο αυτό, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε το πρώτο Work from Greece Summit της Marketing Greece, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχουν ιδρύσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), με την Ιωάννα Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλο της Marketing Greece, να επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Είναι βασική μας πεποίθηση ότι οι digital nomads μπορούν να αποτελέσουν έναν μοχλό βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της εποχικότητας, στην ενίσχυση των εσόδων στους προορισμούς, αλλά και στη δημιουργία ενός δικτύου πρεσβευτών για τη χώρα, αφού οι ψηφιακοί νομάδες γνωρίζουν τους προορισμούς εις βάθος και τους αγαπούν».
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Nomad List, οι αφίξεις των digital nomads στην Αθήνα το διάστημα 2017-2021 αυξήθηκαν κατά 198%. Μάλιστα, η ελληνική πρωτεύουσα καταγράφει για φέτος τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως, μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για ψηφιακούς νομάδες. Με βάση, δε, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της Nomad List, η Αθήνα κερδίζει σταθερά την εμπιστοσύνη των digital nomads και ο κυριότερος λόγος είναι ότι βελτιώνει τη θέση της σε μια σειρά από τομείς, όπως οι υποδομές σε επίπεδο συνδεσιμότητας. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Κυρ. Πιερρακάκης στο πλαίσιο του Summit της Marketing Greece, μέχρι το 2027 ολόκληρη η χώρα θα έχει καλυφθεί με οπτικές ίνες, ισχυρό πλεονέκτημα για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων. Σημαντικό ρόλο, επίσης, στην αναρρίχηση της Αθήνας στις προτιμήσεις της συγκεκριμένης κοινότητας έχει διαδραματίσει η παροχή φορολογικών κινήτρων και η θέσπιση της digital nomad visa.
Ενδεικτικό της σημασίας των digital nomads είναι το ότι 17 εκατ. άνθρωποι σχεδίαζαν το 2018 να εργαστούν ως ψηφιακοί νομάδες στο εγγύς μέλλον, ενώ περίπου επτά στους δέκα εργαζομένους παγκοσμίως δηλώνουν πρόθυμοι να αποχωρήσουν από την παρούσα εργασία τους και να επιλέξουν εργασιακό περιβάλλον που θα τους επιτρέπει την απομακρυσμένη απασχόληση. Σύμφωνα, δε, με έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, αν η Ελλάδα κατάφερνε να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά και αυτοί παρέμεναν εδώ για έξι μήνες, το όφελος θα μπορούσε να φτάσει το 1,6 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. «κλασικών» τουριστών.
Πηγή real.gr