Συνεντεύξεις

Γ. Γεωργαντάς : Δεν είναι απλά σημαντική η ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, αλλά ιστορική

«Δεν είναι απλά σημαντική η ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, αλλά ιστορική. Οι βουλευτές, έχουν υποχρέωση εκ του Συντάγματος, να επιλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η υποχρέωσή τους και βάσει αυτής θα πρέπει να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά. Δεν είναι η εκλογή του Προέδρου επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο υφυπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με αφορμή την ψηφοφορία της Δευτέρας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Δυστυχώς όμως κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τη διαδικασία αυτή σε δευτερεύον ζήτημα και σε πρώτο πλάνο να βάλουν την επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό είναι αντίθετο με το πνεύμα του Συντάγματος αλλά και με τη βούληση των πολιτών, οι οποίοι δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών», δηλώνει ο κ. Γεωργαντάς.
«Δεν είναι του παρόντος να μιλήσουμε για βουλευτικές εκλογές. Τώρα έχουμε εκλογή Προέδρου και βλέπουμε ένα πολιτικό προσωπικό που είναι κατώτερο των περιστάσεων για να ανταποκριθεί στην απλή επιταγή του Συντάγματος. Αντί για αυτό έχουμε φαινόμενα τα οποία πληγώνουν τη Δημοκρατία και έχουν στοιχεία φαιδρότητας. Δεν ξέρω ποιος τα προκαλεί και τι εικόνα επιδιώκει, αλλά πληγώνουν τη Δημοκρατία», δηλώνει ο υφυπουργός Παιδείας.
Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρεται και στις ενέργειες που έγιναν για να λυθούν τα προβλήματα του τομέα της Παιδείας.
Η συνέντευξη του κ. Γεωργαντά, αναλυτικά:

• Πόσο σημαντική είναι η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας;
Δεν είναι απλά σημαντική για μένα αλλά ιστορική. Οι βουλευτές έχουν υποχρέωση εκ του Συντάγματος να επιλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή είναι η υποχρέωσή τους και βάσει αυτής θα πρέπει να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά. Δεν είναι η εκλογή του Προέδρου επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή η διαδικασία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα είτε με την ψήφιση του προϋπολογισμού εκάστου έτους είτε με πρόταση μομφής, που μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση. Έχουμε διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Δυστυχώς όμως κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν τη διαδικασία αυτή σε δευτερεύον ζήτημα και σε πρώτο πλάνο να βάλουν την επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτό είναι αντίθετο και με το πνεύμα του Συντάγματος αλλά είναι αντίθετο και με τη βούληση των πολιτών.
• Ποια είναι η βούληση των πολιτών;
Όι πολίτες, άσχετα αν επιδοκιμάζουν ή αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί τους τελευταίους μήνες σε ποσοστό από 55% έως 64% δεν επιθυμούν εκλογές. Οι βουλευτές που επικαλούνται την αναντιστοιχία της δύναμης των κομμάτων στην κοινωνία και της δύναμής τους στη Βουλή και υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνουν εκλογές, δεν πρέπει να προσπερνούν τη διαπίστωση πως η κοινωνία δεν θέλει εκλογές.
• Πρωτίστως πρέπει να λάβουν υπόψη την επιθυμία των πολιτών που είναι η μη διενέργεια εκλογών;
Μα αυτό θέλει το 60% των πολιτών. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να το αμφισβητεί. Δεν πράττουν το σημαντικό. Eπικαλούνται την κοινωνία και παίρνουν την αντίθετη απόφαση. Ο απλός κόσμος έχει καταλάβει πως αυτή τη στιγμή είναι άκαιρο να γίνουν εκλογές. Υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθεί η κυβερνητική πολιτική. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να διακοπεί η προσπάθεια.
• Οι εκλογές θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία της χώρας;
Μια εκλογική διαδικασία σημαίνει πως για δυο με δυόμισι μήνες αδρανοποιείται το πολιτικό μας σύστημα, αδρανοποιείται η άσκηση της οικονομικής πολιτικής και η όποια συνεργασία με τους εταίρους. Είναι ένα δίμηνο πολύ κρίσιμο σε μια χώρα που δεν θα πρέπει να χάσει ούτε μια ημέρα.

• Έχει δοθεί δίμηνη παράταση από τους δανειστές;
Μέσα σε αυτό το δίμηνο πρέπει να γίνουν οι διεργασίες που πρέπει και οι αναγκαίες συμφωνίες. Αν όμως ασχοληθούμε με τις εκλογές θα γίνουν πιο πιεστικά τα πράγματα σε μια Ευρώπη που έχει και αυτή τα δικά της ζητήματα και προτεραιότητες. Αυτή η Βουλή κατάφερε και ομονόησε μόνο σε ένα ζήτημα. Ομονόησε μόνο για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μην μπορούμε να ομονοήσουμε και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να συνεχιστεί και το πρόγραμμα. Ό,τι γίνεται στο εσωτερικό της χώρας έχει αντίκτυπο και στους εταίρους μας. Δεν είναι σημαντικό να συνεχιστεί η ολοκλήρωση του προγράμματος; Οφείλουμε να αναδείξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα. Θα ήταν διαφορετικό δηλαδή αν αναφέρονταν στο Σύνταγμα ότι χρειάζονται 180 βουλευτές για επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία του κυβερνητικού προγράμματος; Αυτό έγινε για λόγους συναίνεσης και όχι για λόγους εκβιασμού. Η κυβερνητική πολιτική στην Ελλάδα επιδοκιμάζεται ή αποδοκιμάζεται με 150 βουλευτές.
• Θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Οι βουλευτές πρέπει και με τη συνείδηση και με τη συνταγματική τους υποχρέωση να σταθούν σωστά απέναντι στο ζήτημα. Είναι στρουθοκαμιλισμός να κρυβόμαστε πίσω από το ζήτημα της εκλογής Προέδρου και να ζητούμε εκλογές όταν η κοινωνία, την οποία θεωρητικά πάμε να προστατεύσουμε, δεν τις θέλει. Αυτοί που παίρνουν αυτό το δρόμο αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν, όπως πρέπει, θα είναι υπόλογοι απέναντι στην ιστορία και την κοινωνία. Είναι ιστορικές οι ευθύνες τους.
• Οι δημοσκοπήσεις πάντως δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,5 μονάδες. Πώς το σχολιάζετε;
Όταν φθάσουμε στις βουλευτικές εκλογές θα το συζητήσουμε. Τώρα έχουμε μπροστά μας την εκλογή του Προέδρου. Έχουμε προ των ευθυνών τους 300 βουλευτές αυτούς δηλαδή που απαρτίζουν τη Βουλή. Αυτό είναι ευθύνη. Οι βουλευτές πρέπει να ξέρουν περισσότερα και να κινούνται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Αν θεωρούν πως το συμφέρον της χώρας είναι να γίνουν εκλογές δεν έχει την ίδια άποψη η κοινωνία. Αυτός είναι ο λόγος που λέω πως είναι ιστορικές οι στιγμές. Δεν είναι του παρόντος να μιλήσουμε για βουλευτικές εκλογές. Τώρα έχουμε εκλογή Προέδρου και βλέπουμε ένα πολιτικό προσωπικό που είναι κατώτερο των περιστάσεων και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην απλή επιταγή του Συντάγματος. Έχουμε φαινόμενα τα οποία πληγώνουν τη Δημοκρατία. Δεν ξέρω ποιος τα προκαλεί και τι εικόνα επιδιώκει αλλά πληγώνουν τη Δημοκρατία.
• Το 2014 κλείνει θετικά για τον τομέα της Παιδείας;
Στην Παιδεία υπήρχαν πολλά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίστηκαν. Είχαν να κάνουν με τις μετεγγραφές με τα κενά στα σχολεία που προέκυψαν λόγω του περιορισμού των κονδυλίων και των συνταξιοδοτήσεων και άλλα. Θεωρώ πως όλα αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν όχι με τον τρόπο που θα θέλαμε αλλά με τρόπο επαρκή για να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα. Είχαμε κάνει συνεννόηση με την τρόικα για την εξαίρεση των προσλήψεων εκπαιδευτικών από τον κανόνα απαγόρευσης των προσλήψεων. Ευελπιστούσαμε πως τον Φεβρουάριο- Μάρτιο, θα προβαίναμε σε ανακοινώσεις για την προσυνεννόηση που έγινε. Είχαν κατανοήσει πως υπάρχουν κενά στο εκπαιδευτικό σύστημα και ευελπιστούσαμε ότι θα καλύπτονταν. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που παγώνουν.
• Πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία;
Με την τοποθέτηση 1.000 αναπληρωτών που καταφέραμε να εγκριθούν. Και τα επόμενα χρόνια τα κενά στο εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις νέων μονίμων εκπαιδευτικών. Ήμασταν στη διαδικασία προέγκρισης. Είχε γίνει το πρώτο βήμα με την κατανόηση του προβλήματος από την πλευρά των δανειστών. Αυτό ευελπιστούμε να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον όταν δεν θα υπάρχουν οι πολιτικές δυσκολίες αυτής της περιόδου.

• Προβλέπεται αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία ή θα μείνουν στα ίδια επίπεδα;
Αύξηση δεν προβλέπεται ιδιαιτέρως. Αλλά αν αφαιρέσουμε αυτούς που αποχωρούν με μια πολύ μικρή αύξηση θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά. Έχουμε και την εκμετάλλευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την ειδική αγωγή. Μπορέσαμε φέτος να πετύχουμε την έγκριση για 800 εκπαιδευτικούς. Είμαστε σε διαδικασία αντιμετώπισης των ζητημάτων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε έξι χρόνια και ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο για την επόμενη χρονιά.
• Έχει διευθετηθεί το θέμα με τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια;
Η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί εξαιτίας της νομοθετικής ρύθμισης, που ήταν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν κάλυπτε όλες τις περιπτώσεις με την έννοια ότι οι ανάγκες του φοιτητικού κόσμου για μετεγγραφές ήταν πολύ μεγάλες. Υπάρχουν τώρα πολλές κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται. Έχουμε δύο αποφάσεις του ΣτΕ που αναστέλλουν προσωρινά τις μετεγγραφές σε δύο τμήματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε την εκδίκαση της υπόθεσης το Φεβρουάριο. Όλες οι υπόλοιπες μετεγγραφές και για τα κοινωνικά και για τα οικονομικά κριτήρια έχουν ανακοινωθεί και προχωρούν κανονικά.
• Θα επιλυθούν τα προβλήματα στέγασης και σίτισης των φοιτητών;
Δεν έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν είχαμε διαμαρτυρία για μείωση των κονδυλίων γιατί προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε σταθερό το επίπεδο της προσφοράς έτσι όπως ίσχυε στα προηγούμενα χρόνια.
• Με αφορμή την έλευση του νέου έτους θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα;
Όλοι μας πρέπει να καταλάβουμε πως είναι ώρα ευθύνης, ρεαλισμού και ειλικρινούς αντιμετώπισης των πραγμάτων σε κάθε τομέα. Η χώρα μας έχει τη δυνατότητα και μπορεί να τα καταφέρει. Πρέπει όλοι να μην παρασυρθούμε από ευχολόγια αλλά να λειτουργήσουμε σωστά και συστηματικά. Με δουλειά και συνέπεια θα έρθει το καλό αποτέλεσμα. Ευελπιστώ ότι το 2015 θα είναι η χρονιά του ρεαλισμού και της κανονικότητας για την Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου