Συνεντεύξεις

Γ. Ρέτσος: Η σταθερότητα είναι θεμελειώδης προϋπόθεση για την πορεία του τουρισμού

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Η σταθερότητα και η ομαλότητα είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ελληνική οικονομία και εννοείται και για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει θετικές εικόνες και μηνύματα ηρεμίας και ασφάλειας και αυτό οφείλει να διασφαλίσει το πολιτικό μας σύστημα, ανεξάρτητα του ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις, στο αμέσως επόμενο διάστημα».
Στο κλίμα που πρέπει να επικρατεί στην Ελλάδα για να πάει καλά και ο τουρισμός αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος.
«Ο,τιδήποτε δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, έχει άμεσες επιπτώσεις πρωτίστως στον τουρισμό και κατά προέκταση, σε όλους τους άλλους κλάδους και τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας καθώς και στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή, στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
Η επιστροφή σε εικόνες και κλίμα 2011-2012, θα δημιουργήσει μεγάλους κλυδωνισμούς και σοβαρές αναταράξεις», τονίζει ο κ. Ρέτσος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρεται και στην ανάσχεση που παρατηρείται στο ρυθμό των προκρατήσεων εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας.
«Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, δείχνουν ότι θα έχουμε μεγάλη μείωση από τη Ρωσία. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται τόσο στις πτωχεύσεις των τουριστικών οργανισμών και γραφείων, αλλά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία, με κυριότερο την κατακρήμνιση της ισοτιμίας του ρουβλίου και τη δραματική υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ρώσου καταναλωτή», εξηγεί ο κ. Ρέτσος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρεται και στις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Ρέτσου, αναλυτικά:
• Ποιό είναι το κλίμα που έχουν διαμορφώσει στον τουρισμό οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις; Πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα για τον κλάδο;
Η σταθερότητα και η ομαλότητα είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ελληνική οικονομία και εννοείται και για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει θετικές εικόνες και μηνύματα ηρεμίας και ασφάλειας και αυτό οφείλει να διασφαλίσει το πολιτικό μας σύστημα, ανεξάρτητα του ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις, στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο,τιδήποτε δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, έχει άμεσες επιπτώσεις πρωτίστως στον τουρισμό και κατά προέκταση, σε όλους τους άλλους κλάδους και τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας καθώς και στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή, στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες.
Η επιστροφή σε εικόνες και κλίμα 2011-2012, θα δημιουργήσει μεγάλους κλυδωνισμούς και σοβαρές αναταράξεις.
• Πώς κινούνται τώρα οι κρατήσεις από τις παραδοσιακές τουριστικές χώρες και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης; Τον περασμένο μήνα ή κατάσταση ήταν διαφορετική;
Σας έχω δηλώσει πριν λίγες ημέρες ήδη ότι η αναστάτωση των τελευταίων εβδομάδων, προκάλεσε νέο κύμα αρνητικής δημοσιότητας για τη χώρα μας στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Αυτή η κατάσταση φάνηκε σχεδόν αμέσως στην εξέλιξη των προκρατήσεων που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο, καθώς παρατηρήθηκε μία ανάσχεση στον ρυθμό τους, που ποικίλει ανάλογα με την αγορά, σε σύγκριση ακριβώς με το προηγούμενο διάστημα. Επαναλαμβάνω, για να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις ότι μιλάμε για επιβράδυνση του ρυθμού των κρατήσεων, που μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου εξελίσσονταν με πολύ ικανοποιητικό ποσοστό αύξησης και όχι για μείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
• Θα είναι πράγματι πολύ μειωμένες οι αφίξεις από τη Ρωσία γιατί κατέρρευσαν και άλλα τουριστικά πρακτορεία και πως μπορεί να καλυφθεί το κενό;
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, δείχνουν ότι θα έχουμε μεγάλη μείωση από τη Ρωσία. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται τόσο στις πτωχεύσεις των τουριστικών οργανισμών και γραφείων, αλλά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία, με κυριότερο την κατακρήμνιση της ισοτιμίας του ρουβλίου και τη δραματική υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ρώσου καταναλωτή. Το κενό μπορεί να είναι δυσαναπλήρωτο, αλλά νομίζω ότι γενικά, υπάρχουν πολλά «κενά» στο παζλ του τουρισμού μας για το 2015 και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τη ροή των εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία παραμένει μία μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.
• Ποιά είναι τα μηνύματα που φθάνουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων από τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς;
Μέχρι στιγμής, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκονται σε μία κατάσταση αναμονής και διερεύνησης. Με τους tour operators είχαμε ήδη και το προηγούμενο με την επαπειλούμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή, πιθανότητα που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και προβληματισμό.
Το ίδιο κλίμα αναμονής παρατηρούμε στο ευρύτερο φάσμα της διεθνούς τουριστικής αγοράς και είναι πιο εμφανές και στη στάση ορισμένων αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες αναβάλλουν για λίγο αργότερα την οριστικοποίηση των νέων σχεδίων τους για την Ελλάδα και ειδικά για την Αθήνα.
 • Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή;
Κατ’ αρχήν ας μη θεωρούμε τίποτα δεδομένο ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε επαρκώς εξηγήσει το τελευταίο διάστημα, ότι η όποια επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου και μάλιστα απροειδοποίητα και αφού το προϊόν έχει τιμολογηθεί, το καθιστά αυτόματα μη ανταγωνιστικό. Επιπλέον, οι συνεχείς αλλαγές στη φορολογία (έξι στο Φ.Π.Α. από το 2008 έως σήμερα), αποθαρρύνουν πιθανούς επενδυτές με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
• Εξακολουθεί να υπάρχει ζήτημα με την έλλειψη ρευστότητας στα ξενοδοχεία; Υπάρχει βούληση από πλευράς τραπεζών για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν να σηκώσουν αρκετά άλλα οικονομικά βάρη;
Το ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας είναι ζωτικής σημασίας για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι θέμα, κυριολεκτικά, «ζωής ή θανάτου». Τα εισερχόμενα που έχουμε από τις τράπεζες, ακόμα, δεν είναι ενθαρρυντικά. Δεν είναι αυτά που χρειάζεται η ξενοδοχειακή αγορά προκειμένου να μπορέσει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της, να διασφαλίσει κεφάλαια και χρηματοδότηση με προσιτό και διαχειρίσμο κόστος χρήματος, να επενδύσει, να καταφέρει να σταθεί πιο σταθερά και πιο σίγουρα στα πόδια της.
Ελπίζουμε ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα δεν θα επιχειρήσει να αναζητήσει οποιασδήποτε μορφής «άλλοθι» στις τρέχουσες εξελίξεις, για να συνεχίσει σε πολιτικές και πρακτικές που έχουν «στεγνώσει» την αγορά και έχουν δυσχεράνει τη λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου