Συνεντεύξεις

Τ. Μιχαήλου : “Το κόμμα το εξυπηρετούν οι εκλογές, την πατρίδα βλάπτουν”

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Στη Δημοκρατία, ευθύνη των βουλευτών είναι, μεταξύ άλλων, να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι λοιπόν τόλμη, αλλά είναι ανευθυνότητα να μην ψηφίσει κανείς Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι δεν ψηφίσουν θα είναι ανεύθυνοι και εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για το τι θα συμβεί στη χώρα. Κάθε ψήφος ενάντια στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοίγει τον δρόμο για μια ανεπανόρθωτη καταστροφή».

Στα δεινά που περιμένουν την Ελλάδα αν δεν εκλεγεί, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο   περιφερειάρχης Οργανωτικού Νοτίου Αιγαίου της ΝΔ κ. Τάκης Μιχαήλου.
«Αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να “καταπιεί” τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συτρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή», εξηγεί ο κ. Μιχαήλου.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά που δίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσκοπήσεις, ο κ. Τάκης Μιχαήλου δηλώνει πως η ΝΔ είναι έτοιμη για εκλογές:
«Η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν τις φοβάται. Ορισμένοι συγχέουν την επιλογή μας να απομακρύνουμε αυτή τη στιγμή  τις εκλογές με παραδοχή ενδεχόμενης ήττας από την πλευρά μας σε περίπτωση διενέργειάς τους. Μάλλον λάθος μας ερμηνεύουν. Το κόμμα το εξυπηρετούν οι εκλογές, την πατρίδα βλάπτουν. Και όλοι εμείς σαφώς βάζουμε σε πρώτη μοίρα τον τόπο μας».
Με αφορμή την εκδήλωση για την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση της ΝΔ ο κ. Μιχαήλου δηλώνει πως το κόμμα έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέα ταχύτητα.
«Δεν χρειάζεται απλούς διανομείς κομματικών αρμοδιοτήτων, χωρίς στρατηγική αλλά συχνά με “πελατειακή” λογική. Δεν αλλάζει με ιδεολογικές εμμονές. Δεν ωφελείται από λαϊκίστικες απλουστεύσεις», υπογραμμίζει ο κ. Μιχαήλου.
Η συνέντευξη του κ. Τάκη Μιχαήλου, αναλυτικά:
• Θα υπάρξει τελικά συμφωνία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας; Ποια είναι πλέον η ευθύνη των βουλευτών;
Μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε και μη γνωρίζοντας αν θα εκδηλωθεί μια ακόμη πρωτοβουλία από την πλευρά του πρωθυπουργού, τα πράγματα είναι θολά με επικρατέστερη εκδοχή αυτή της μη εκλογής ΠτΔ.
Ο λαός επιλέγει τους βουλευτές που θα τον εκπροσωπήσουν για να αποφασίζουν γι αυτόν και όχι για να αποποιούνται της ευθύνης στα δύσκολα. Ο λαός αποφασίζει για την κυβέρνηση κάθε τέσσερα χρόνια όπως ορίζει το Σύνταγμα. Στη Δημοκρατία, ευθύνη των βουλευτών είναι, μεταξύ άλλων, να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν είναι λοιπόν τόλμη, αλλά είναι ανευθυνότητα να μην ψηφίσει κανείς Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όσοι δεν ψηφίσουν θα είναι ανεύθυνοι και εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για το τι θα συμβεί στη χώρα. Κάθε ψήφος ενάντια στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοίγει τον δρόμο για μια ανεπανόρθωτη καταστροφή. Υπάρχουν εξάλλου και οι δημοσκοπήσεις που από ό,τι φαίνεται μερικοί τις λαμβάνουν υπ όψιν κατά το δοκούν.
• Πρέπει να προβληματίσει η προειδοποίηση που απηύθυναν  προς την Ελλάδα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που  ξεκαθάρισαν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία και εφαρμόσει όσα υπόσχεται, η Ελλάδα δεν θα λάβει άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ακόμη  και αν δεν  έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θεωρείτε πως η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι υπό επιτήρηση;
Αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να “καταπιεί” τις συνθήκες που θα προκύψουν από τις συζητήσεις με την τρόικα και έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό του 2015 και τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Σε ανταπόδοση, η Ελλάδα θα λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος και θα μπει σε πιστωτική γραμμή. Επιπλέον ενδέχεται να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους και έτσι θα μπορέσει πιο εύκολα να βγει στις αγορές και να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Σε αντίθετη περίπτωση η πολιτική αστάθεια θα δημιουργήσει συνθήκες GREXIT και θα ρίξει στον Καιάδα τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων των τελευταίων χρόνων. Με τη γραμμή που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως και σήμερα, όλα αυτά τα οποία περιγράφετε είναι σίγουρο ότι θα συμβούν.
Για το θέμα της επιτήρησης που θέσατε με το τελευταίο σας ερώτημα, πιστεύω ότι δεν θα σταματήσει να υφίσταται αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η ασφυκτική επιτήρηση των τελευταίων χρόνων. Κάτι που λίγο πολύ θα συμβεί με όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
• Πως σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν μείωση της διαφοράς της ΝΔ  με το ΣΥΡΙΖΑ;
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη για εκλογές και σε καμία περίπτωση δεν τις φοβάται. Ορισμένοι συγχέουν την επιλογή μας να απομακρύνουμε αυτή τη στιγμή  τις εκλογές με παραδοχή ενδεχόμενης ήττας από την πλευρά μας σε περίπτωση διενέργειας τους.
Μάλλον λάθος μας ερμηνεύουν. Το κόμμα το εξυπηρετούν οι εκλογές , την πατρίδα βλάπτουν. Και όλοι εμείς σαφώς βάζουμε σε πρώτη μοίρα τον τόπο μας. Ίσως οι εκλογές είναι και ο τρόπος να απαλλαχθούμε μια και καλή από το μεγάλο καρκίνωμα του τόπου, τον λαϊκισμό. Αλλά είπαμε πρώτα η Πατρίδα. Αν θέλουν να μας δοκιμάσουν πάντως …Ιδού η Ρόδος.
Πιστεύω ότι οι πολίτες αυτού του τόπου έχουν μάθει από το παρελθόν και συσπειρώνονται γύρω από την μεγάλη παράταξη της ευθύνης και των μεγάλων επιλογών. Γιατί η κάλπη δεν είναι …δημοσκόπηση.
• Ποια ήταν τα συμπεράσματά σας από την επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη στη Ρόδο;
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Βορίδης πραγματοποίησε απανωτές συσκέψεις με φορείς και εκπροσώπους Υγείας με σκοπό να δοθούν λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας. Θεωρώ ότι πολλές λύσεις έχουν δρομολογηθεί και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Ο κ. Βορίδης είναι ένας στιβαρός νέος πολιτικός με μεγάλες δυνατότητες που θέλει και μπορεί να δώσει τέλος στα προβλήματα που μας απασχολούν. Θέλω να πιστεύω ότι θα μας ανταποδώσει με τις αποφάσεις του την εκτίμηση και την φιλοξενία που του παρέχουμε.
• Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την ίδρυση της ΝΔ τι χρειάζεται το κόμμα για να περάσει σε μια άλλη εποχή και να μην χάσει τον παλμό της κοινωνίας;
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα κυριαρχούν νοοτροπίες και πρακτικές σημαντικών μεν ανθρώπων που υπηρέτησαν την παράταξη, αναχρονιστικών δε που δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα, νέες ιδέες, νέα ταχύτητα. Δεν χρειάζεται απλούς διανομείς κομματικών αρμοδιοτήτων, χωρίς στρατηγική αλλά συχνά με “πελατειακή” λογική. Δεν αλλάζει με ιδεολογικές εμμονές. Δεν ωφελείται από λαϊκίστικες απλουστεύσεις.
Η Νέα Δημοκρατία  είναι έμπνευση και όραμα. Η αναγέννησή της απαιτεί μόχθο και πάθος.
Χρειάζεται νέες, υπερβατικές και δημιουργικές ιδέες. Έχει ανάγκη από άλλη ματιά και άλλο τρόπο δράσης. Πρόταση ρεαλιστική και οραματική. Πρόταση που μπορεί  να γίνει πράξη από ομάδα και όχι από πρόσωπα.
Οφείλω να ομολογήσω ότι η εκλογή του Ανδρέα Παπαμιμίκου στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής έχει δώσει μια νέα προοπτική προς αυτή την κατεύθυνση αλλά χρειάζεται μεγάλη βοήθεια από όλους μας για να πραγματοποιηθεί η μεγάλη αλλαγή για να περάσει σε μια άλλη εποχή και να συμβαδίζει με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.
• Η κατάργηση του δημοτικού φόρου δημιούργησε αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου Ρόδου και του ΕΒΕΔ. Θεωρείτε πως έπρεπε να διατηρηθεί ο φόρος;
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Δημοτικός Φόρος θεσπίστηκε για να εξυπηρετεί  συγκεκριμένους αναπτυξιακούς σκοπούς του τόπου και κατέληξε ως εργαλείο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές που προσέβλεπαν στυγνά σε άγρα ψηφοφόρων. Ως εκ τούτου καλώς κατηργήθη γιατί και στρεβλός και άδικος και εν τέλει αντισυνταγματικός ήταν.
Από την άλλη πλευρά τα οικονομικά μοντέλα λειτουργίας των δήμων της Δωδεκανήσου, ατρόφησαν , δεν αναζητήθηκαν νέες πηγές ρευστότητας οι οποίες υπήρχαν και υπάρχουν. Απλά όλοι επαναπαύτηκαν στην σιγουριά της είσπραξης του συγκεκριμένου φόρου, με αποτέλεσμα να προκύπτει τεράστιος προβληματισμός για την οικονομική επιβίωση των δήμων της περιοχής μας.
Πρόβλεψη δεν υπήρξε  παρότι το ενδεχόμενο ήταν ανοικτό εδώ και πολύ καιρό, με αποτέλεσμα η επιβολή δημοτικών χαρατσιών να αποτελεί λύση μονόδρομο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών.
Η συνεννόηση με τις παραγωγικές τάξεις και των εκπροσώπων τους ήταν η μοναδική λύση.
Αν αντί να υπάρχει πολεμική από την πλευρά του Δήμου της Ρόδου προς το ΕΒΕΔ, υπήρχε άνοιγμα και διάθεση συνεννόησης, ενδεχομένως με τη στήριξη και των υπολοίπων φορέων του τόπου να κάναμε νόμο του κράτους την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου σε βάθος τριετίας με την μέθοδο της 1/3 έκπτωσης του φόρου για κάθε έτος από τα τρία επόμενα. Τότε θα μπορούσαμε να σκεφτούμε άλλες λύσεις , όπως την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ΣΔΙΤ , αντί για χαράτσια.

Είναι αυτό που φωνάζω εδώ και καιρό, ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ και έλλειψη ΟΡΑΜΑΤΟΣ από τους τοπικούς μας άρχοντες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου