«Όποιος προλάβει πρόλαβε». Αυτή η φράση ακούγεται στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών, όταν η κουβέντα πηγαίνει στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων. Σε τουλάχιστον υπηρεσιακό επίπεδο, η ρύθμιση με τη σημερινή της μορφή θεωρείται δεδομένο ότι θα πάψει να υπάρχει από το νέο έτος, καθώς θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές σε όρους και προϋποθέσεις, λόγω της μεγάλης πίεσης από την τρόικα, η οποία βλέπει στο συγκεκριμένο μέτρο το άνοιγμα του δημοσιονομικού κενού. Με άλλα λόγια, βλέπει ότι χάνονται πολύ σημαντικά ποσά για το δημόσιο ταμείο.
Οι αλλαγές που δρομολογούνται στη ρύθμιση είναι ουσίας, καθώς θα περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα που θα έχει ένας οφειλέτης να ενταχθεί σε αυτές, αλλά και το όφελος από την ένταξη. Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», κινούνται σε τέσσερις άξονες.
– Την απάλειψη του κινήτρου που έχει σήμερα ένας οφειλέτης που βρίσκεται ήδη σε ρύθμιση για να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Με βάση τη σημερινή μορφή της ρύθμισης, ο οφειλέτης που ήδη βρίσκεται σε ρύθμιση χρεώνεται με επιτόκιο περίπου 8,5% και, αν παραμείνει στη ρύθμιση, λαμβάνει με τη μορφή μπόνους μια έκπτωση από τις προσαυξήσεις ύψους 20%. Ωστόσο, οι περισσότεροι από όσους βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση προτιμούν να ενταχθούν στη νέα, καθώς το επιτόκιό της είναι μόλις 4,5%. Έτσι, και το κόστος της ρύθμισης μειώνουν αλλά και αποκτούν πρόσθετη ρευστότητα, αφού ρυθμίζουν το χρέος τους σε πολλές δόσεις. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος έχει ρυθμίσει 30.000 ευρώ σε 12 δόσεις και έχει ήδη αποπληρώσει τις έξι δόσεις. Σήμερα τον συμφέρει σε κάθε περίπτωση να εντάξει το ανεξόφλητο υπόλοιπο στις 100 δόσεις και να χρεωθεί με επιτόκιο 4,5%. Με την αλλαγή που δρομολογείται, το επιτόκιο της ρύθμισης στην οποία ήδη βρίσκεται θα μειωθεί από το 8,5% στο 4,5% και θα λάβει και το μπόνους του 20% έκπτωση στις προσαυξήσεις αν παραμείνει στη ρύθμιση των 12 δόσεων.
– Την κατάργηση της δυνατότητας εφάπαξ εξόφλησης με ολική απαλλαγή από τους τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Σήμερα ο φορολογούμενος που θα εξοφλήσει το χρέος του σε μία δόση γλυτώνει όλες τις προσαυξήσεις που τους έχουν επιβληθεί. Η τρόικα έχει διαμηνύσει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι αυτό το δώρο είναι και πολύ μεγάλο για όσους άφησαν απλήρωτους τους φόρους τους αλλά και άδικο για όσους ήταν –με πολλή δυσκολία– συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις, η δυνατότητα αυτή πρόκειται να περιοριστεί και στην εφάπαξ εξόφληση θα χρεώνεται ο οφειλέτης με ένα εύλογο επιτόκιο, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, θα είναι χαμηλότερο από το 4,5%, που είναι το επιτόκιο της εξόφλησης των οφειλών σε έως 100 δόσεις.
– Η επιβολή κριτηρίων, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις, για την ένταξη στη ρύθμιση. Με τη σημερινή μορφή της ρύθμισης, η ένταξη σε αυτήν γίνεται χωρίς προϋποθέσεις. Δηλαδή, ακόμα και επιχειρήσεις που διαθέτουν επαρκή ρευστότητα για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μπορούν να τις ρυθμίσουν ή, αντίστροφα, επιχειρήσεις που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξυπηρετήσουν το χρέος τους προς την Εφορία εντάσσονται στη ρύθμιση μόνο και μόνο για να καθυστερήσουν τη λήψη αναγκαστικών μέτρων εναντίον τους από την εφορία. Με βάση όσα προωθούνται, τουλάχιστον οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν στην Εφορία οικονομικά στοιχεία από τα οποία να προκύπτει η δυνατότητα αλλά και η ανάγκη να ενταχθούν στις 100 δόσεις.
Οι φορολογούμενοι έχουν αντιληφθεί ότι έρχονται περιορισμοί στις 100 δόσεις και σπεύδουν να την «κλειδώσουν». Ήδη ο αριθμός των αιτήσεων έχει ξεπεράσει τις 80.000 και το συνολικό ποσό που έχει ρυθμιστεί προσεγγίσει τα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”
Πηγή:www.capital.gr