Αντιμέτωποι με μια εντελώς νέα πραγματικότητα θα βρεθούν από την Πρωτοχρονιά του 2015 εκατοντάδες χιλιάδες χρεωμένοι Έλληνες δανειολήπτες.
Η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες σπεύδουν να αναθέσουν σε ξένες επενδυτικές εταιρείες, τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους με «κόκκινα» δάνεια.
Λίγο πριν σκάσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, με τις τιμές ακινήτων σε ιστορικά χαμηλά και χωρίς προστασία από πλειστηριασμούς, οι τράπεζες αναθέτουν στα «αρπακτικά» των αγορών , όπως αναφέρει ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”, τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους.
Από τη διαχείριση του προβλήματος θα κριθεί όχι μόνο η οικονομική επιβίωση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και η κοινωνική συνοχή στη χώρα.
Ήδη πριν αλλάξει ο χρόνος και ξεκινήσει από 1/1/2015 η εφαρμογή του περιβόητου «Κώδικα Δεοντολογίας» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παράλληλα με την κατάργηση της προστασίας από πλειστηριασμούς, εμπορικές τράπεζες ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους με αμερικανικά «distress funds», στοχεύοντας να αποτινάξουν από πάνω τους «κόκκινα» δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες κινήσεις «ενεργητικής διαχείρισης» των καθυστερούμενων δανείων, που έχουν πλέον εκτοξευτεί στα 80 δισ. ευρώ, και μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά χρέη άνω των 90 δισ. ευρώ στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία και απειλούν την επιβίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Όπως συνέβη με την τράπεζα Πειραιώς και το ΚΚR, τα ποσά των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα επιδιώξουν να διαχειριστούν, θα μεταβιβάζονται σε όχημα ειδικού σκοπού στο οποίο θα συμμετέχουν από κοινού οι τράπεζες και τα distress funds.
Αυτό το όχημα ειδικού σκοπού θα διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια μέσω της τράπεζας η οποία θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες. Με την δημιουργία ξεχωριστής εταιρείας, οι τράπεζες θα έχουν το πλεονέκτημα της απόσυρσης των συγκεκριμένων δανείων από τον ισολογισμό, με συνέπεια τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών και κυρίως, του Δείκτη Έσοδα/Δάνεια.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στην κοινή εταιρεία το σύστημα διαχείρισης θα είναι σύνθετο καθώς σε ορισμένα προβλέπεται προμήθεια για τα funds, ενώ σε άλλα η τράπεζα όταν ανακτά τα κεφάλαια θα παίρνει τα περισσότερα.
Μέχρι σήμερα, όλες οι τράπεζες αντιμετώπιζαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ειδικά τμήματα που δημιουργήθηκαν εντός των τραπεζών προκειμένου να μειώσουν τις ζημιές ή τις πιθανές επισφάλειες.
Η διαδικασία, όμως, της πώλησης των δανείων είναι χρονοβόρα και εκ των πραγμάτων καθόλου εύκολη, αφενός λόγω της έλλειψης συγκεκριμένου νομικού πλαισίου για την μεταβίβαση, αφετέρου διότι όπως αναφέρει στέλεχος distress fund στην Ελλάδα: «οι Έλληνες τραπεζίτες δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν πως έκαναν λάθος στην χορήγηση δανείων, με συνέπεια να μην δέχονται την πώληση των δανείων σε χαμηλότερες τιμές από την ονομαστική τους αξία».
Αντίθετα, σε γειτονικές χώρες, όπως Βουλγαρία και Ρουμανία, οι τράπεζες έχουν πωλήσει δάνεια σε distress Funds σε χαμηλές τιμές όπως 25% ή 30% της αξίας των δανείων.
Συνεπώς, οι Έλληνες τραπεζίτες προτιμούν καλύτερα να διαχειριστούν ενεργητικά τα προβληματικά δάνεια ώστε να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη παρά να πωλήσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Πληροφορίες από efsyn.gr και newmoney.gr