Με μόνο, αλλά όχι απλό, ερώτημα εάν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την άκαρπη κατάληξη της ψηφοφορίας ή θα γίνει η… έκπληξη που θα οδηγήσει τον κ. Σταύρο Δήμα στο Προεδρικό Μέγαρο, οι 300 της Βουλής καλούνται στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας σε μία από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας. Στα κομματικά επιτελεία διατυπώνεται σχεδόν βεβαιότητα για το αποτέλεσμα, πλην όμως ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το ενδεχόμενο ανατροπών στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας. Αλλωστε, κάποιοι βουλευτές, όπως οι κεντροδεξιοί Βύρων Πολύδωρας και Βασίλης Καπερνάρος, μοιάζει να αναμένουν να ψηφίσουν οι… 178 πρώτοι βουλευτές, πριν οι ίδιοι δώσουν ψήφο (ως 179ος και 180ός) για την εκλογή Δήμα.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο μοιάζει δύσκολο, όσο ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ εμφανίζονται αμετακίνητοι αλλά και ανεξάρτητοι βουλευτές, από την Κεντροαριστερά, όπως ο κ. Μίμης Ανδρουλάκης και ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος. Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «τοξικό κυνήγι κεφαλών» από την κυβέρνηση, ο δε κ. Τατσόπουλος έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο επιτελείο του Μαξίμου, καθώς αν και δηλώνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη σταθερότητας και ρίχνει βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στο «παρών».
Η κρίσιμη όσο και μοιραία παράμετρος της εκλογής είναι η ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Φώτης Κουβέλης, από βασικός υποψήφιος για την προεδρία, βρίσκεται ένα βήμα πριν την απορρόφηση του κόμματός του από το ΣΥΡΙΖΑ. Πλην του ιδίου, που θα βρίσκεται στο Επικρατείας, πέντε ακόμη βουλευτές μοιάζουν έτοιμοι να ακολουθήσουν, και άρα να μην ψηφίσουν τον κ. Στ. Δήμα. Πρόκειται για τους Ασημίνα Ξυροτύρη, Δημ. Αναγνωστάκη, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη και Γ. Κυρίτση.
Απομένουν τρεις της ΔΗΜΑΡ (Δ. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας και Γ. Πανούσης) και η κ. Νίκη Φούντα, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία της προηγούμενης Τρίτης, που αν και δεν ακολουθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ουδόλως προεξοφλείται –μάλλον το αντίθετο– να ψηφίσουν για Πρόεδρο.
Ακόμη και στην περίπτωση, όμως, που οι τέσσερις εκ της ΔΗΜΑΡ υπερψήφιζαν τον κ. Δήμα, τα μαθηματικά της προεδρικής κάλπης θα παρέμεναν εξαιρετικά δύσκολα. Διότι, εάν δεν υπάρξει μαζική μετακίνηση κοινοβουλευτικής ομάδας, κάτι που δεν αναμένεται, το «180» δύσκολα αθροίζεται. Η κυβέρνηση, άλλωστε, μοιάζει να έχει εξαντλήσει τα περιθώρια που είχε από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων, έχοντας ήδη εξασφαλίσει 13 εκ των συνολικά 25: πέντε κεντροαριστερούς (Σπ. Λυκούδη, Χρ. Αηδόνη, Γρ. Ψαριανό, Β. Οικονόμου, Κατερίνα Μάρκου), έξι κεντροδεξιούς (Π. Μελά, Γ. Κασαπίδη, Κ. Γιοβανόπουλο, Μίκα Ιατρίδη, Γ. Νταβρή, Γ. Κουράκο) και τους δύο αποσχισθέντες από τη Χρ. Αυγή (Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλο). Υπάρχουν άλλοι πέντε που, όπως αναφέρθηκε, θα μπορούσαν να ψηφίσουν (υπό πολλές προϋποθέσεις), δηλαδή οι Β. Πολύδωρας, Β. Καπερνάρος, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Τατσόπουλος και η κ. Νίκη Φούντα. Και υπάρχουν περισσότεροι που είναι σαφές ότι δεν δίνουν ψήφο: Οδ. Βουρούδης, Π. Μουτσινάς, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραχήλ Μακρή, Θ. Παραστατίδης και, πιθανόν, ο κ. Μ. Μπόλαρης, ο οποίος πάντως διατηρεί πιο μετριοπαθή στάση.
Υπό ιδανικές συνθήκες, λοιπόν, η κυβερνητική προσπάθεια φτάνει σε ένα «ταβάνι» 176 ψήφων, πέραν των οποίων η υποψηφιότητα Δήμα συναντά το… εμπόδιο του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπό το βάρος και των δημοσκοπήσεων που φέρουν το κόμμα του στο όριο του 3%, πρωτοστάτησε στις καταγγελίες χρηματισμού είτε αφορούσαν τη, μέσω Facebook, προσέγγιση της Σταυρούλας Ξουλίδου είτε τις θολές δοσοληψίες μεταξύ Π. Χαϊκάλη και Γ. Αποστολόπουλου. Στόχος του κ. Καμμένου είναι να περιχαρακωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα και να ενισχυθούν οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματος. Εκ των ΑΝΕΛ, η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απουσίαζε από τη δεύτερη ψηφοφορία για λόγους υγείας, αν και έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι θα ψήφιζε «παρών». Ο κ. Μ. Ουζουνίδης σημείωσε ότι θα μεταβάλει στάση μόνον εάν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο αρχηγών, την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ επέμενε ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν «παρών». Κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.
Kαθημερινή