Συνεντεύξεις

ΒΑΣ. ΚΟΡΚΙΔΗΣ: «Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής προκάλεσε αρρυθμίες στην αγορά»

Συνέντευξη στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής δημιούργησε τις πρώτες αρρυθμίες στην ελληνική αγορά μέσα στον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, που φθάνει το 6-8% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο, ενώ οι ξένοι προμηθευτές άρχισαν να απαιτούν από τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις να τους προκαταβάλουν το συνολικό αντίτιμο για τις νέες παραγγελίες του 2015».
Την άποψη ότι η η προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές για τέταρτη φορά, μέσα σε μία πενταετία και μάλιστα υπό την ασφυκτική πίεση της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να αποφευχθεί εκφράζει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης.
«Εάν δεν επικρατήσει σύνεση και δεν επανέλθει η ηρεμία στην αγορά το συντομότερο, τότε οι οικονομικές συνέπειες, με πολιτικές ευθύνες, θα είναι δραματικά επιζήμιες για την επιχειρηματικότητα της χώρας», δηλώνει ο κ. Βασίλης Κορκίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο πρόεδρός της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δηλώνει:
«Τα πολύτιμα αποτελέσματα από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2014 του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ μας επιτρέπουν να χαρακτηρίσουμε τη διετία 2013-2014 ως μια περίοδο «αντίρροπων τάσεων» για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται από τις σαφείς διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) που δείχνουν να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα και των μικρότερων (ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ) που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες».

Ο κ. Βασίλης Κορκίδης αναφέρεται και στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ και υπογραμμίζει ότι «ο εμπορικός κόσμος εν καιρώ μάλιστα κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, τάσσεται αναφανδόν εναντίον οποιουδήποτε εισπρακτικού μέτρου έμμεσης φορολογίας, που πλήττει οριζοντίως και χωρίς καμία διάκριση το σύνολο των Ελλήνων πολιτών».
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Κορκίδη, αναλυτικά:
• Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά ειδικά τώρα; Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ για τις επιχειρήσεις;
Τα πολύτιμα αποτελέσματα από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2014 του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ μας επιτρέπουν να χαρακτηρίσουμε τη διετία 2013-2014 ως μια περίοδο «αντίρροπων τάσεων» για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται από τις σαφείς διαφορές μεταξύ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) που δείχνουν να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα και των μικρότερων (ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ) που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Η ομαδοποίηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν κατανεμήθηκαν σε τρεις κατηγορίες: ρευστότητα, τζίρο και απασχόληση και μας οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα. Πρώτον, τη διετία 2013-2014 ενώ στις ΑΕ και ΕΠΕ η γενική ρευστότητα είτε παρέμεινε σταθερή είτε βελτιώθηκε, στις ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ καταγράφηκε είτε μικρή υποχώρηση είτε σταθεροποίηση ενώ πολλές από αυτές βρέθηκαν εκτός των ορίων τραπεζικής χρηματοδότησης ή σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Υπήρξε βεβαίως και μια ισχνή μειοψηφία ΑΕ και ΕΠΕ και μια μεγαλύτερη ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ που δήλωσε ότι αντιμετώπισε τον κίνδυνο παύσης των εργασιών. Δεύτερον, η κερδοφορία αυξήθηκε για τις ΑΕ και ΕΠΕ του εμπορίου, ενώ για την πλειονότητα των ΟΕ-ΕΕ και ΑτΕ διαπιστώθηκε επιδείνωση τόσο των πωλήσεων όσο και των κερδών τους. Τρίτον, η απασχόληση συρρικνώθηκε στον εμπορικό κλάδο για έκτη συνεχή χρονιά, καθώς το 2014 μειώθηκε κατά 31.700 άτομα περίπου, δηλαδή κατά 4,8% έναντι του 2013, συγκεντρώνοντας 624.496 απασχολούμενους. Αν συνυπολογίσουμε ότι το σε σχέση με το 2008 το εμπόριο παρουσιάζει απώλειες 208.000 καθαρών θέσεων εργασίας, δηλαδή το 25% γίνεται αισθητή η ζοφερή κατάσταση για τους εργοδότες και τους απασχολούμενους, καθώς σ’ αυτούς μετακυλύεται το βάρος των απωλειών.

• Ποιος είναι ο αντίκτυπος των πολιτικών εξελίξεων και στην αγορά;
Η επίσπευση της προεδρικής εκλογής δημιούργησε τις πρώτες αρρυθμίες στην ελληνική αγορά μέσα στον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, που φθάνει το 6-8% σε σχέση με τον περυσινό Δεκέμβριο, ενώ οι ξένοι προμηθευτές άρχισαν να απαιτούν από τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις να τους προκαταβάλουν το συνολικό αντίτιμο για τις νέες παραγγελίες του 2015. Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της χώρας μας, η πλειονότητα των μικρομεσαίων, αν και έχουμε υποστεί τα πιο επώδυνα μέτρα και τις μεγαλύτερες απώλειες ως πολίτες του τόπου μας, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι η προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές για τέταρτη φορά, μέσα σε μία πενταετία και μάλιστα υπό την ασφυκτική πίεση της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να αποφευχθεί. Εάν δεν επικρατήσει σύνεση και δεν επανέλθει η ηρεμία στην αγορά το συντομότερο, τότε οι οικονομικές συνέπειες, με πολιτικές ευθύνες, θα είναι δραματικά επιζήμιες για την επιχειρηματικότητα της χώρας.
• Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια λειτουργίας της ΕΣΕΕ. Ποιοι είναι τώρα οι στόχοι που τίθενται για την συνομοσπονδία;
Η ΕΣΕΕ, η τριτοβάθμια οργάνωση του εμπορίου είναι προϊόν της μακρόχρονης συλλογικής προσπάθειας των εμπορικών επιχειρήσεων να αποκτήσουν ισχυρή φωνή στο εσωτερικό της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπροσώπηση των Ελλήνων Εμπόρων αποτελεί μεταξύ άλλων από τις παλαιότερες μορφές συγκρότησης συλλογικής οργάνωσης. Διαχρονικός και πρωταρχικός μας στόχος είναι η εκπροσώπηση του κλάδου και η απαραίτητη στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρηματία μέσα από προτάσεις για ζητήματα οικονομικής ανάπτυξης, καταπολέμησης της ανεργίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο εμπόριο, επαγγελματικής εκπαίδευσης- κατάρτισης των απασχολούμενων στον κλάδο, του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος, ώστε να αναδειχθεί ο κλάδος μας ως αναπτυξιακός πυλώνας της εθνικής οικονομίας.
• Πώς βλέπετε να διαγράφεται το 2015; Δρομολογήθηκαν μέτρα που θα δώσουν ανάσα στις εμπορικές επιχειρήσεις;
Σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ασφάλεια ότι η ελληνική οικονομία έχει διαφύγει τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης. Η ίδια ανησυχία ελλοχεύει και στις ανεπίσημες συσκέψεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης κυρίως όμως για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, διογκώνοντας έτσι τη δική μας. Γιατί μπορεί να έχουμε επιτύχει σε σημαντικό βαθμό τη δημοσιονομική εξυγίανση, όμως δεν έχει μεταφραστεί με κοινωνικούς όρους στην πραγματική οικονομία. Μόλις το προηγούμενο διάστημα προωθήθηκε η ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία η οποία σε συνάρτηση με τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους θα αποτελέσουν τις κρίσιμες παραμέτρους για την αναζωογόνηση της αγοράς και την ανάπτυξη, παρέχοντας ανακούφιση σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το ζητούμενο βέβαια είναι τέτοιες πολιτικές που δίνουν ανάσα στις εμπορικές επιχειρήσεις να συνεχιστούν. Σας αναφέρω επιγραμματικά τις 10 Άμεσες Δράσεις στήριξης της μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας που προτείνει η ΕΣΕΕ για περαιτέρω άμεση ενίσχυση των μικρομεσαίων εμπόρων.
• Δημιουργία ενός ρεαλιστικού, σταθερού, δίκαιου πλαισίου υπαγωγής επιχειρήσεων στις φορολογικές ασφαλιστικές και δανειακές ρυθμίσεις με τη προϋπόθεση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης».

• Διαμόρφωση ενός δικτύου ανταγωνιστικής λειτουργίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με δράσεις όπως για παράδειγμα τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου «Open Malls», στα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα των πόλεων.
• Παροχή προσαρμοσμένης καθοδήγησης προς τις ΜμΕ με την εξέλιξη της υπηρεσίας του «δικηγόρου του εμπόρου», στη θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Επιχειρηματία», είτε ως αυτόνομης Ανεξάρτητης Αρχής, είτε ως αυτοτελούς Τμήματος του «Συνηγόρου του Πολίτη».
• Υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανάπτυξη των ΜμΕ μεταξύ συνεργειών- συνεργασιών όλων των φορέων της αγοράς. Ενδυνάμωση του Κοινωνικού Διαλόγου για δημιουργία ανάπτυξης με απασχόληση.
• Μετεξέλιξη συνεταιριστικών τραπεζών σε Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) ειδικού σκοπού με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες. 
Δημιουργία σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για «μικροδάνεια» στις ΜμΕ. με την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ.
• Σχέδιο αντιμετώπισης της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς όσων διαμορφώνουν «υψηλές εισαγόμενες τιμές» στην ελληνική αγορά που δεν είναι διαμορφωτής, αλλά αποδέκτης τιμών με την υιοθέτηση «Μιας τιμής-χαμηλής τιμής».
• Σχέδιο σύνδεσης των start ups-follow ups και restarts, καθώς και κίνητρα διαδοχής της ελληνικής μικρομεσαίας οικογενειακής επιχείρησης.
• Θέσπιση ενός νέου μοντέλου εμπορικής πίστης στην αγορά με «point system» για το σύστημα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
• Σχέδιο δράσης για την προστασία του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
• Ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας των κοινωνικών εταίρων για στοχευμένη αξιοποίηση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 με το σκεπτικό να αξιοποιηθεί κάθε ευρώ, αντί στη λανθασμένη λογική του να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και βεβαίως χωρίς αυτή τη φορά την εξαίρεση του εμπορίου.
•  Οι κινήσεις που έγιναν μέχρι τώρα από την κυβέρνηση δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;
Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια έως τώρα ώστε να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα ξεμπλοκάρουν την εθνική μας οικονομία από την ύφεση. Για την Ελλάδα το 2014 ήταν το έκτο έτος της ύφεσης και το τέταρτο έτος της δημοσιονομικής επιτήρησης κατά το οποίο πραγματοποιήθηκε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να αντιμετωπιστεί το πρωτοφανές υψηλό ποσοστό ανεργίας και το διαρκώς μειούμενο καθαρό διαθέσιμο εισόδημα. Έχουμε ακόμη δρόμο λοιπόν μπροστά μας ώστε να καταφέρουμε το αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων να επηρεάσει θετικά την καθημερινότητα των πολιτών και της αγοράς.
•  Λειτούργησε θετικά για την αγορά το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και τι δείχνουν τα στοιχεία σας για την κίνηση κατά την εορταστική περίοδο;
Στην πρόσφατη περιοδική έρευνα της ΕΣΕΕ το Νοέμβριο 2014 για το άνοιγμα των Κυριακών και συγκεκριμένα για την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, καταγράφεται ότι τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύουν ότι τελικά η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου. Αποδεικνύεται ότι ο τζίρος της Κυριακής απορρόφησε εκείνο των προηγουμένων και επόμενων ημερών. Ούτε όμως η Κυριακή 14 Δεκεμβρίου λειτούργησε ενισχυτικά στην Χριστουγεννιάτικη αγορά, καθώς δεν τόνωσε την καταναλωτική ζήτηση, κυρίως λόγω της μη καταβολής του δώρου και της συνήθους καταναλωτικής πρακτικής των αγορών «τελευταίας στιγμής». Στην έρευνα του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για την πορεία της αγοράς την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου αποδεικνύεται περίτρανα η αποτυχία του ανοίγματος, αφού το 64% των εμπορικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή είχαν χαμηλότερο τζίρο από τον μέσο όρο της εβδομάδας. Αντίθετα, αναμένουμε η τελευταία Κυριακή του χρόνου 28 Δεκεμβρίου στο μέσο της εορταστικής περιόδου να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το εμπόριο. Έχουμε από πέρυσι υποβάλει σχετικό αίτημα ώστε η τελευταία Κυριακή του έτους να αντικαταστήσει την πρώτη από τις δύο Κυριακές προς των Χριστουγέννων, καθώς εάν υπάρχει μια Κυριακή που όλοι οι έμποροι θέλουμε όλα τα καταστήματα ανοιχτά σε μια εορταστική αγορά είναι η τελευταία Κυριακή του χρόνου.
• Ποια θα είναι τα οφέλη από την ανάληψη του έργου «Πρόγραμμα Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Νέων Ανέργων Ηλικίας 18 έως 24 ετών για την Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού στον Τομέα του Λιανικού Εμπορίου»;
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στον τομέα του εμπορίου, καθώς θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις αλλά και οι άνεργοι νέοι, οι οποίοι θα έχουν εισόδημα και ασφαλιστική κάλυψη για την κατάρτιση που θα λάβουν, σε μία εποχή που η νεανική ανεργία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι καταρτιζόμενοι άνεργοι έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρουν μόνιμη εργασία στο εμπόριο, που εξακολουθεί εν μέσω κρίσης να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ επιπλέον μπορούν να απασχοληθούν και οι ίδιοι στο μέλλον αυτοτελώς ως επιχειρηματίες, έχοντας αποκτήσει βασικές δεξιότητες αλλά και γνώσεις σε νέες ειδικότητες που δημιουργούνται στον τομέα του εμπορίου από τις νέες συνθήκες του διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

• Δεν έχουν σταματήσει από τους δανειστές οι πιέσεις για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Ποια είναι η άποψη σας;
Ο εμπορικός κόσμος έχοντας βιώσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο επαγγελματικό κλάδο τα τελευταία χρόνια τις δυσμενέστατες συνέπειες από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ, εν καιρώ μάλιστα κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας, τάσσεται αναφανδόν εναντίον οποιουδήποτε εισπρακτικού μέτρου έμμεσης φορολογίας, που πλήττει οριζοντίως και χωρίς καμία διάκριση το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Συγκεκριμένα, επιλέγουμε αντί των αυξήσεων του ΦΠΑ σε φάρμακα, βιβλία και στους μειωμένους συντελεστές της νησιωτικής Ελλάδας, που αντισταθμίζει το θαλάσσιο μεταφορικό ισοδύναμο, την αύξηση του ΦΠΑ της διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
Και αυτό διότι, η εν λόγω “προσφορά” των ξενοδόχων στην οικονομία της χώρας μας θα ισοσκελιστεί από την αύξηση του “ΦΠΑ ύπνου” που πληρώνει τελικά ο ξένος τουρίστας μέσω της εντυπωσιακής αύξησης της τουριστικής κίνησης.
Επιπλέον αναμένεται να εξομαλύνει τις καταγεγραμμένες στρεβλώσεις στην προσπάθεια επίτευξης όρων υγιούς ανταγωνισμού, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες και τα απαραίτητα κίνητρα τόσο στο σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Τουρισμού όσο και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής επιχειρηματικότητας. Τέλος, θα ήθελα εμφατικά να τονίσω την διαφορετική τοποθέτηση των ξενοδόχων της Ρόδου και την γενναία αντίληψη που έχουν για το θέμα του ΦΠΑ κάτι που αποδεικνύει, για μια ακόμα φορά, ότι η Ρόδος δεν είναι τυχαία ο Νο 1 τουριστικός προορισμός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου