Σε κατάσταση ύφεσης παραμένει η αγορά ακινήτων στη Ρόδο. Την τελευταία οκταετία, όσο δηλαδή διαρκεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι πωλήσεις αλλά και οι ρυθμοί της οικοδομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου, εκδόθηκαν το 2016 συνολικά 150 νέες οικοδομικές άδειες για όλο το νησί (συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Τήλου και της Χάλκης). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι 150 άδειες δεν αφορούν νέα ακίνητα. Υπολογίζεται ότι μόνο το 1/3 αυτών έχουν να κάνουν με νέες οικοδομές, ενώ οι υπόλοιπες άδειες αφορούν ανακαινίσεις, προσθήκες κλπ σε υφιστάμενα ακίνητα.
Ο αριθμός των 150 νέων οικοδομικών αδειών απέχει κατά πολύ από τις εποχές προ κρίσης, όπου η οικοδομική δραστηριότητα στη Ρόδο είχε φθάσει στο απόγειό της. Πριν τον «Καλλικράτη» και την ενοποίηση των Δήμων, η Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου εξέδιδε σε ετήσια βάση έως και 250 νέες άδειες. Επρόκειτο δε για άδειες νέων ακινήτων και όχι για παρεμβάσεις σε παλαιότερα κτίσματα.
Η πτωτικοί ρυθμοί της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί βρίσκονται προφανώς σε απευθείας σύνδεση με την πολύ χαμηλή ζήτηση ή τουλάχιστον τις πολύ χαμηλές πωλήσεις. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το 2016 σημειώθηκε μία κάποια άνοδος στο ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων, οι πωλήσεις παρέμειναν όμως «χλιαρές».
Στο μεταξύ, σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν οι τιμές των ακινήτων οι οποίες όμως δεν καταφέρνουν να δελεάσουν τους ενδιαφερόμενους. Στις «καλές» περιοχές η τιμή του τετραγωνικού από τα 2.200 έως 2.300 ευρώ που κυμαινόταν έχει πέσει κάτω από τα 2.000 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έως και 20%. Ακόμη όμως και αν οι τιμές ακινήτων είναι πιο συμφέρουσες από ποτέ και παρόλο που διακρίνεται ανάγκη για νέα ακίνητα, η δανειοδοτική ικανότητα των ενδιαφερόμενων έχει επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της κρίσης με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό σε μία μεγάλη μερίδα πολιτών να λάβουν δάνειο για την απόκτηση νέου ακινήτου.
Από την άλλη, όσοι διαθέτουν την ικανότητα να πάρουν δάνειο, ή ακόμη και να καλύψουν το κόστος για την απόκτηση κάποιου ακινήτου, εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Η φορολογία στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε 6 φορές σε σχέση με το 2010, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 2% του διαθέσιμου εισοδήματος κατά κεφαλή. Κάτι που σημαίνει ότι το ακίνητο, εκτός από απαξιωμένο, επιβαρύνεται και με υπέρογκους φόρους, επομένως αποτελεί «βαρίδι» για τον ιδιοκτήτη.
Οι κατασκευαστές και οι μεσίτες στη Ρόδο χτίζουν πλέον στοχευμένα και ανάλογα με την πραγματική ζήτηση. Δηλώνουν δε ότι η αγορά ακινήτων είναι αυτή την περίοδο πιο συμφέρουσα όσο ποτέ για τον αγοραστή.
«Το 2016 παρατηρήθηκε μία μικρή άνοδος στη ζήτηση των ακινήτων, όχι βέβαια στις πωλήσεις. Αντίστοιχα και οι ρυθμοί ανέγερσης νέων ακινήτων είναι αρκετά χαλαροί. Πρέπει ωστόσο να πούμε ότι η αγορά ακινήτων παρουσιάζει πολλές και καλές ευκαιρίες», δήλωσε, μιλώντας στη «δημοκρατική» ο κ. Βασίλης Διακογεωργίου.
Οι παραθεριστικές
κατοικίες
Όσον αφορά τις παραθεριστικές κατοικίες, οι ρυθμοί πωλήσεων το 2016 δεν έφθασαν στα επιθυμητά επίπεδα. Υπάρχουν ακόμη πολλά αδιάθετα ακίνητα στην αγορά που κατασκευάστηκαν …προ κρίσεως. Επικρατεί ωστόσο αισιοδοξία ότι το 2017 η διερευνητική αγορά θα οδηγήσει σε πολλές αγοραπωλησίες. Εκτιμάται δε ότι δεν θα υποχωρήσουν οι τιμές της παραθεριστικής κατοικίας στη Ρόδο.
«Η αγορά παραθεριστικών ακινήτων κυριαρχείται από τους Γερμανούς, τους Ελβετούς, τους Αυστριακούς και τους Βρετανούς. Το 33% της πελατείας μας, προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες. Αυτοί οι πελάτες αναζητούν τον ήλιο και την ασφάλεια κάτι που προσφέρει η Ρόδος με το παραπάνω. Πιστεύω ότι η αγορά παραθεριστικής κατοικίας θα ανοίξει και σε επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και την Ασία», τονίζει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος του γραφείου της κτηματομεσιτικής εταιρείας Engel & Völkers στη Ρόδο.
τώρα που οι τιμές είναι συμφέρουσες ,εύχομαι ολόψυχα καλές δουλειές σε όλους τους μεσίτες και πωλητές.ακινήτων.