Διαβεβαιώσεις ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι έτοιμη και διαθέσιμη να δώσει την στήριξή της σε όποιον την ζητήσει –προεξάρχοντος του Δήμου Ρόδου- έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης. Αυτό επεκτείνεται σε μια σειρά από δράσεις, με σημείο αιχμής την διαχείριση του Φράγματος Γαδουρά –και στον απόηχο της πρόσφατης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΕΑΥΡ με την παρουσία του περιφερειάρχη και του δημάρχου Ρόδου.
«Όλοι όσοι ζητούν στήριξη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα την έχουν. Είτε μέσω των υπηρεσιών, είτε μέσω του πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του ιδίου του περιφερειάρχη. Εμείς δεν μασάμε τα λόγια μας, ούτε μας φοβίζει κάτι», είπε ο αντ/ρχης.
Σε ερώτηση σχετικά με την στάθμη του Φράγματος Γαδουρά και ύστερα από την πρόσφατες βροχοπτώσεις, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε:
«Η εικόνα που έχω από την σημερινή μου επίσκεψη στα Λάερμα (θέση Πολύστρατου) είναι ότι χρειάζονται περίπου 2 μέτρα για να επιτευχθεί η υπερχείλισή του. Μιλάμε για μια ποσότητα αρκετά μεγάλη και ικανή να υποστηρίξει για τρία χρόνια τις ανάγκες ύδρευσης του νησιού».
Θα αυξηθεί η τιμή
του νερού τελικά;
Ωστόσο, στη συζήτηση που έγινε στην κοινή συνεδρίαση η οποία προηγήθηκε, τέθηκε μια πολύ σοβαρή παράμετρος που είναι το κόστος της λειτουργίας του Φράγματος ανά έτος. Όπως είπε ο κ. Φλεβάρης: «Το κόστος δεν αποτυπώνεται με συγκεκριμένο νούμερο καθώς η δαπάνη λειτουργίας είναι ανελαστική. Πάντως, κινείται σε τρεις άξονες: στην δαπάνη του ηλεκτρικού ρεύματος, στην αμοιβή του προσωπικού και στην αποκατάσταση των βλαβών (όχι μεγάλων μηχανημάτων). Κανονικά όμως, ανέρχεται στα 1.449.600 ευρώ το χρόνο το οποίο καλείται να το πληρώσει μόνον η ΔΕΥΑΡ».
Παράλληλα, επέμεινε πως δεν πρόκειται να αυξηθεί η τιμή του νερού και δεν θα σημειωθεί καμία επιβάρυνση για τον καταναλωτή. Είπε ακόμη ότι η λειτουργία του Φράγματος ανήκει για μία 5ετία στην ΔΕΥΑΡ.
Τι είπε ο δήμαρχος
για το Φράγμα
Αυτές οι δηλώσεις του κ. Φλεβάρη, έρχονται ωστόσο σε πλήρη αντίθεση με την τοποθέτηση του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, κατά την οποία, ενημέρωσε το σώμα σχετικά με την συνεδρίαση που έγινε στην ΔΕΥΑΡ παρουσία του περιφερειάρχη:
«Ο Δήμος θα κληθεί να πληρώσει τις λειτουργικές δαπάνες (άντληση και την παροχή του νερού) που έχουν να κάνουν με το Φράγμα. Αυτό το έργο προοριζόταν να το διαχειριστεί η ΔΕΥΑΡ. Θα πρέπει να υπάρχει τιμολόγηση η οποία θα είναι στα όρια των αναγκών των εξόδων διαχείρισης του Φράγματος και της λειτουργίας μέχρι να έρθει το νερό στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ. Με αυτή την ποσότητα που έρχεται στους αποδέκτες της ΔΕΥΑΡ στην Ρόδο από 6.000 – 10.000 κυβικά, καταλαβαίνετε ότι αυξάνει το κόστος. Κι αυτό γιατί το ίδιο προσωπικό θα πληρωθεί και το ίδιο ρεύμα θα καταναλωθεί εάν αντλήσουμε 6.000, 16.000 ή 36.000 κυβικά την ημέρα όταν ο ταμιευτήρας του Φράγματος έχει 74εκ. κυβικά. Και από την άλλη, είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν τα έργα. Τον πρώτο χρόνο θεωρώ ότι θα υπάρχει μια σχετική επιβάρυνση της ΔΕΥΑΡ επειδή συναρτάται με την τιμολογιακή πολιτική. Θα είναι αδήριτη ανάγκη και μονόδρομος να ξαναδούμε υποχρεωτικά την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης μέχρι να δούμε πώς δρομολογούνται κάποια έργα. Θέλουμε να παραμείνει η τιμολογιακή πολιτική, όμως πρέπει να γίνει και εξομάλυνση της τιμής σε κάποιες περιοχές».
Συνεπώς, κανείς δεν είναι σίγουρος εάν θα αυξηθεί η τιμή του νερού ή όχι στο άμεσο μέλλον. Απομένει να μάθουμε πότε θα αναλάβει κάποιος από την δημοτική αρχή (αφού η ΔΕΥΑΡ διαχειρίζεται πλέον το Φράγμα) να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις και να μην προσπαθούν να ρίξουν ‘στάχτη στα μάτια’ των καταναλωτών που πέρασαν ένα τραγικό καλοκαίρι, αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν πολύ κακής ποιότητας νερό ενώ τώρα, διανύουμε περίοδο ανομβρίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.