Φουντώνουν οι αντιδράσεις των ξενοδόχων από το νέο φόρο στον Τουρισμό που κάνει “πρεμιέρα” από την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα αφορά τόσο τα ξενοδοχεία, όσο και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Οι επαφές που έκαναν το προηγούμενο διάστημα επιχειρηματίες του κλάδου και θεσμικοί φορείς από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομίας και Τουρισμού, με σκοπό την επανεξέταση της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης ή έστω τη μείωση της χρονικής περιόδου που θα ισχύει ο φόρος (δηλαδή μόνο τους μήνες με την υψηλότερη ροή ξένων τουριστών και τα περισσότερα έσοδα και όχι 12 μήνες το χρόνο) δεν έφεραν αποτέλεσμα, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων να καλούνται από τον επόμενο μήνα να πληρώσουν το νέο τουριστικό “χαράτσι”.
Το μόνο που απομένει είναι η διευκρινιστική εγκύκλιος που θα αναφέρει με ποιο τρόπο θα εισπράττεται το τέλος διανυκτέρευσης και πως θα αποδίδεται στα κρατικά ταμεία. Εντούτοις, οι πληροφορίες λένε πως οι προσπάθειες για επανεξέταση του φόρου θα συνεχιστούν από την πλευρά των επιχειρηματιών, ειδικά όταν γίνουν εμφανείς οι επιπτώσεις του τέλους στην αγορά.
Ενώσεις ξενοδόχων και επιχειρηματίες του χώρου, αν και στο… παρά πέντε, συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπέρμετρη φορολόγηση του τουριστικού κλάδου, ο οποίος είναι από τους λίγους που ακόμη φέρνει έσοδα στην ελληνική οικονομία, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προορισμών, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και την εστίαση, αλλά και την κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου (ο ΦΠΑ παραμένει ίδιος μόνο σε πέντε νησιά- Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο- και μόνο για τους επόμενους έξι μήνες).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλειονότητα των tour operators και πρακτορείων του εξωτερικού, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με την απόδοση του τέλους, δεν έχουν ενσωματώσει το φόρο στις τιμές, αλλά έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους για την πρόσθετη επιβάρυνση.
Στελέχη της αγοράς συμπληρώνουν δε πως μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα καταστεί πολύ πιο ακριβή για τους ξένους τουρίστες σε σύγκριση με τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου, σημειώνοντας πως η συνεχής φορολόγηση των τουριστικών επιχειρήσεων μετριάζει τις δυνατότητες για επενδύσεις.
Οι ξενοδόχοι επικαλούνται πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας είχε δείξει πως η αγορά που δημιουργούν τα ξενοδοχεία θα μειωθεί κατά 435 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική αρνητική επίδραση στην οικονομία υπολογίζεται πως θα αγγίξει τα 341 εκατ.
Η έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο φόρος διαμονής οδηγεί σε χαμηλότερες λειτουργικές και ταμειακές ροές, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας στα ξενοδοχεία, τα οποία πρακτικά θα υποχρεωθούν να μειώσουν τις επενδύσεις τους ή να αναδιαρθρώσουν (αν είναι δυνατό) περαιτέρω το δανεισμό τους, προκαλώντας εν τέλει κινδύνους στη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος έχει εκτιμήσει ότι η επιβάρυνση από το τέλος διανυκτέρευσης για τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται σε 6% και θα προστίθεται στα υπόλοιπα φορολογικά βάρη
Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, στα 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων, στο 1,5 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και στα 0,50 ευρώ στα ξενοδοχεία 1 έως 2 αστέρων καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Όπως προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, τα έσοδα από το τέλος διαμονής αναμένεται να ανέλθουν σε 74 εκατ. ευρώ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr