Σε υποθέσεις που «τραβούν» σε χρόνο, ενώ παράλληλα οι γιατροί σπανίως δέχονται κάποια ουσιαστική «τιμωρία», αφού στις περισσότερες περιπτώσεις συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, εξελίσσονται τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία.
Μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων σημειώθηκαν απανωτά περιστατικά χρηματισμού γιατρών, με δύο εκ των περιπτώσεων να είναι στα γυναικολογικά νοσοκομεία – μαιευτήρια «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα σε μόλις δύο 24ωρα συνελήφθησαν δύο γυναικολόγοι μαιευτήρες στην Αττική. Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 65χρονος γυναικολόγος του «Ελενα Βενιζέλου» που είχε ζητήσει 400 ευρώ από 35χρονη για χειρουργική επέμβαση συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.
Η γυναίκα κατήγγειλε το συμβάν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και στη συνέχεια έλαβε προσημειωμένο το χρηματικό ποσό. Σε προκαθορισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του 65χρονου, του το παρέδωσε μέσα σε επιστολικό φάκελο.
Μόλις δύο ημέρες πριν, στις 19 Δεκεμβρίου, νεότερος γυναικολόγος του «Αλεξάνδρα» συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα 400 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τις αστυνομικές πληροφορίες, είχε ζητήσει 800 ευρώ από την ασθενή του. Το «φακελάκι» αυτό είχε ζητηθεί επίσης για τη διενέργεια προγραμματισμένης χειρουργικής επέμβασης. Παράλληλα, για δωροληψία συνελήφθη, στα τέλη Νοεμβρίου, και γιατρός δημόσιου νοσοκομείου της Βορείου Ελλάδος.
Σε αργία έθεσε η διοίκηση των συνδιοικούμενων νοσοκομείων «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου» τους δύο γιατρούς, όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αργία αυτή είναι 15νθήμερη όταν πρόκειται για επ’ αυτοφώρω σύλληψη.
Ατυπες όμως πληροφορίες λένε ότι ο διοικητής των νοσοκομείων ανέστειλε τα καθήκοντα των δύο γυναικολόγων για 30 ημέρες, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα της δίκης τους.
Χρονοβόρα διαδικασία
Σε… τριπλό ταμπλό παίζεται η διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης στην περίπτωση που ένας γιατρός συλληφθεί για «φακελάκι». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε σχέση με τη δημοσιοϋπαλληλική του ιδιότητα, ακολουθείται μια πειθαρχική διαδικασία στις Υγειονομικές Περιφέρειες.
Εάν θεωρηθεί σοβαρό το παράπτωμα, παραπέμπεται σε πειθαρχικό του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, ακολουθείται η ποινική διαδικασία στα δικαστήρια, ενώ μέτρα λαμβάνει και ο κατά τόπους Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος μπορεί να αποφανθεί για αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργο Πατούλη, πολύ σπάνια γίνονται απευθείας καταγγελίες στον ΙΣΑ. Συνήθως ο ΙΣΑ λειτουργεί αυτεπάγγελτα μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη ενός γιατρού. Τον καλεί, ζητά εξηγήσεις και συγκαλεί Διοικητικό Συμβούλιο για να λάβει απόφαση. Σε δεύτερο επίπεδο ακολουθείται η ίδια διαδικασία και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Συνήθως είναι λίγες οι περιπτώσεις αφαίρεσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
Ωστόσο υπάρχουν. Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5-10 αφαιρέσεις την τελευταία πενταετία στην Αθήνα. Ακόμη και αυτό όμως είναι για τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολύ σπάνια θα χάσει κάποιος διά παντός τη θέση του. Και αυτό γιατί πρόκειται για περίπλοκες καταστάσεις, καθώς τις περισσότερες φορές ο ασθενής προσφέρεται να δώσει «φακελάκι» στο γιατρό ή τον ρωτά τι θα ήθελε. «Είναι εξαιρετικά σπάνιο ο γιατρός να εκβιάσει έναν ασθενή για να δώσει φακελάκι», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.
Η παραοικονομία στο χώρο της Υγείας πάντως εκτιμάται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα φακελάκια που ζητούνται αγγίζουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ, όσο πιο δύσκολη είναι η χειρουργική επέμβαση, ενώ από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις χρηματισμού είναι ο τοκετός, κατά τον οποίο γιατροί ζητούν από τις ασθενείς και 600 ευρώ.
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά-Ελεύθερος Τύπος