Το 2020 θα είναι η χρονιά των δημόσιων νοσοκομείων, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ το βάρος θα δοθεί στη βελτίωση της λειτουργίας τους, των υπηρεσιών και των υποδομών τους.
Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται μια σειρά παρεμβάσεων για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, τόσο στο κομμάτι της οργάνωσης, όσο και της στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ειδικότερα, πρώτος στόχος είναι το άνοιγμα κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μειωθεί η αναμονή των ασθενών (σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται τα περιστατικά που χρειάζονται εντατική θεραπεία), όπως επίσης η οργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, με γνώμονα τη δημιουργία σχεδίου διαλογής των ασθενών που θα μειώσει τις αναμονές και θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά των εφημεριών και των τμημάτων ακτινοθεραπείας.
Δεύτερη αλλαγή που έρχεται στο ΕΣΥ είναι οι συμπράξεις δημοσίου με ιδιωτικό τομέα, που αναμένεται να ξεκινήσουν πιλοτικά σε τρία δημόσια νοσοκομεία. Στις ΣΔΙΤ εξάλλου αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020. Η πιλοτική λειτουργία θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
Ορθολογικότερη κατανομή πόρων
Από την Αριστοτέλους προκρίνεται επίσης ένα πλάνο ορθολογικότερης κατανομής των πόρων των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να θωρακιστούν οι τακτικοί προϋπολογισμοί, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και σε επίπεδο προμηθειών και κυρίως των διαδικασιών που τις ακολουθούν. Σημειώνεται πως ο αρχικός προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά είναι κατά 100 εκατ. ευρώ υψηλότερος, μαζί με τις πιστώσεις, και εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 2,461 δισ. ευρώ.
Προγραμματίζεται ακόμη η ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας, όπως συμβαίνει σήμερα.
Συνολικά το ΕΣΥ αναμένεται να ενισχυθεί με 2.300 προσλήψεις που αφορούν σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και παραϊατρικό προσωπικό. Από αυτές, έχει ήδη ολοκληρωθεί η κατανομή 1.300 θέσεων λοιπού προσωπικού, που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Πρόκειται κυρίως για θέσεις νοσηλευτών, σε ποσοστό 45%, και ειδικότητες, όπως τραυματιοφορείς, προσωπικό ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικό προσωπικό και άλλες.
Αξιολόγηση των διοικήσεων
Τέλος, για πρώτη φορά φέτος θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση των διοικητών των νοσοκομείων ανά τρίμηνο, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχου. Η λίστα με τους νέους διοικητές και αναπληρωτές έχει ήδη ανακοινωθεί. Η αξιολόγηση και ο έλεγχος, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι συνεχής και διαρκής. Οι διοικητές θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση, εάν δεν πετύχουν αυτούς στους στόχους.