Εκτάκτως ενδέχεται να συγκληθεί η τουρκική εθνοσυνέλευση στις 2 Ιανουαρίου προς συζήτηση του υπομνήματος για αποσταλή στρατού στη Λιβύη, σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το οποίο αναφέρει ότι η υποβολή του σχετικού υπομνήματος ενδέχεται να υποβληθεί την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σε ενημερωτικό κείμενο που απεστάλη από την κοινοβουλευτική προεδρία του ΑΚΡ προς τους βουλευτές του κόμματος αναφέρεται ότι “στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με τη Λιβύη ενδέχεται τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου του 2019 να υποβληθεί στη βουλή το υπόμνημα για τη Λιβύη και μπορεί την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 στις 14.00 να συγκληθεί Γενική Συνέλευση της βουλής προς συζήτηση”.
“Παρακαλούμε όλους τους βουλευτές μας να διευθετήσουν ανάλογα το πρόγραμμά τους και να είναι έτοιμοι να παρευρεθούν στην Γενική Συνέλευση την ημέρα και ώρα που θα οριστεί”, αναφέρεται στο ενημερωτικό κείμενο.
Παραβίαση διεθνούς δικαίου η υπογραφή Μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης
Εν τω μεταξύ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη είχε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης Aguila Salah Essa.
Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» της Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αναφέρουν, σε κοινή δήλωση τους, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Agila Salah Essa.
Οι δύο Πρόεδροι εκφράζουν, παράλληλα, την αντίθεσή τους στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, «οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», και επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα της εκλελεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.
Ο Λίβυος αξιωματούχος, σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται και τον σύμβουλο Τύπου του, Fathi Al-Marimi, έφτασε στην Κύπρο την Παρασκευή το πρωί. Στο επίκεντρο των συζητήσεών του στο νησί η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη (GNA).
Η ανακοίνωση
«Κατά τη σημερινή μας συνάντηση, συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε στα ακόλουθα:- Υπογραμμίσαμε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης καθώς και την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο χωρών. –Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας –έχουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου»
«Δηλώνουμε ότι η πρόσφατη υπογραφή μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και στερείται νομικής βάσης αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Επιβεβαιώνουμε την νομιμότητα της εκλεγεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της Λιβύη. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη που τυχόν υλοποίησή της αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στο εσωτερικό της χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου».
ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟ ΚΥΠΕ