Ένα περιστατικό στους 471 που εμβολιάστηκαν ήπιας αλλεργικής αντίδρασης – Ποια τα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό – Στις 20 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών – Η μετάλλαξη είναι φυσιολογική διαδικασία και στον κορωνοϊό συμβαίνει πιο αργά από τον ιό της γρίπης
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας συμμετείχε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα κριτήρια προτεραιοποίησης για τον εμβολιασμό και στο σκεπτικό που στηρίχθηκε η επιλογή των πρώτων που θα λάμβαναν τη δόση του εμβολίου. Τόνισε ότι δεν θα εμβολιαστούν άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες των εταιρειών για τους εφήβους, ενώ τα συμπτώματα είναι εξαιρετικά ήπια.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στάθηκε ιδιαίτερα τόσο στις αλλεργικές αντιδράσεις, για τις οποίες έχει γίνει εκτενής αναφορά στον παγκόσμιο Τύπο και απασχολεί ένα ικανό ποσοστό των πολιτών. Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε λόγο για ένα ελάχιστο ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων, της τάξεως των δύο ή τριών στο ένα εκατ. εμβολιασμούς.
Όσον αφορά στη μετάλλαξη, η κυρία Θεοδωρίδου αποκάλυψε ότι ο κορωνοϊός μεταλάσσεται πιο αργά από τον ιό της γρίπης, είναι όντως πολύ μεταδοτικός, αλλά οι μεταλλάξεις που έχει υποστεί είναι στο πλαίσιο της φυσιολογικής διαδικασίας και εξέλιξης και ότι στην παρούσα φάση δεν συνίσταται λόγος για αλλαγή του προγραμματισμού, ή του εμβολίου.
Πιο αναλυτικά είπε:
«Η χθεσινή ημέρα της έναρξης των εμβολιασμών ήταν ημέρα γιορτής.
Είχα την τύχη να εμβολιαστεί. Είχα συγκίνηση, χαρά. Πιστεύω ότι αυτά τα συναισθήατα θα τα έχετε και εσείς κάνοντας το εμβόλιο.
Στόχος να μην μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να κάνει το εμβόλιο.
Βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες παρτίδες εμβολίων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μία προτεραιοποίηση.
Τα κριτήρια είναι:
1)Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι ηλικιωμένοι θα είναι από τους πρώτους.
2)Ο αυξημένος λογω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά, είναι οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
3)Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, ή αποκατάστασης.
4)Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ήταν λιγότεροι από 50.
Σε αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτων των 18. Δεν υπάρχουν μελέτες για άτομα κάτω των 18, και ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα.
Έρχονται στην επιφάνεια κάποιοι προβληματισμοί. Ένας από αυτούς είναι οι αλλεργίες. Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου.
Ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τη μετάλλαξη. Ο κορωνοϊος έχει κάνει μεταλλάξεις, και θα κάνει και άλλες. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Μπορεί να καταλήξει και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές είναι πιο αργές από εκείνες στον ιό της γρίπης, δεν επιβάλει την ανάγκη τροποποίησης του προγραμματισμού ή του εμβολίου.
Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, που δεν υπάρχει και εμβόλιο. Ο ιός της παραπληροφόρησης. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο.
Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος δήλωσε:
«Στις 26 Δεκεμβρίου παραλάβαμε 9.750 δόσεις, όσες και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Μέχρι τις 4 σήμερα, είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα και αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς.
Από αύριο θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων και στο Πανεπιστημιακό της Πάτρας.
Αύριο επίσης αναμένουμε άλλες 83.850 δόσεις από τη Pfizer, που θα μεταφερθούν στα πέντε κέντρα αποθήκευσης.
Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουμε 419.250 δόσεις της Pfizer, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 433.450 δόσεις της Pfizer και έως τα τέλη Μαρτίου 1.255.800 δόσεις.
Τα παραπάνω νούμερα ίσως αυξηθούν όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός εγκρίνει το εμβόλιο της Moderna.
Τότε θα προστεθούν άλλες 240.000 δόσεις της Moderna, αλλά και της Astrazeneca, με 500.000 δόσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου, 800.000 έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατ. έως τα τέλη Μαρτίου και 2,2 εκατ. έως τα τέλη Απριλίου.
Μετά θα ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία.
Έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί και οι υπερήλικες. Τότε θα ξειινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό, ενώ η πλατφόρμα συμμετοχής θα ανοίξει μία εβδομάδα νωρίτερα».