Στο γιορτινό τραπέζι αλλά και στο καλάθι της νοικοκυράς εμφανίσθηκαν πλέον, οι αυξήσεις που ακολουθούν το ‘ράλι’ με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που συμπαρασύρει υπηρεσίες και άλλα προϊόντα.
Από αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να λείψουν τα κρεοπωλεία που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης κι έχουν άμεση σχέση με τον τομέα των τροφίμων.
Στην Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, οι κρεοπώλες αποφάσισαν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις και να απορροφήσουν όσο μπορούσαν τις τιμές, ώστε να δώσουν την ευκαιρία και στους καταναλωτές να απολαύσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους, αλλά στην πράξη τα πράγματα αποδείχθηκαν διαφορετικά, τόσο στην ζήτηση όσο και στις τιμές.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ρόδου, κ. Θανάσης Χατζηνικήτας, υπογράμμισε τα εξής:
«Η αγορά πήγε καλά –σε γενικές γραμμές- και κυμάνθηκε περίπου στα περσινά επίπεδα. Οι καταναλωτές προτίμησαν αφενός τα παραδοσιακά προϊόντα όπως το χοιρινό, το γουρουνόπουλο και τα πουλερικά. Ωστόσο, διαπιστώθηκε μια ξαφνική ‘στροφή’ στο αρνί και στο κατσίκι. Οι τιμές ανέβηκαν μέσα σε λίγες ημέρες μέχρι και 16 ευρώ το κιλό (!) και μας εξέπληξαν. Το θέμα είναι ότι αν συνεχιστεί έτσι η ζήτηση σε αυτά τα κρέατα, το Πάσχα, τα αμνοερίφια θα είναι…. δυσεύρετα και σε πολύ υψηλές τιμές».
Ο κ. Χατζηνικήτας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι καταναλωτές έστρεψαν ξαφνικά το ενδιαφέρον τους σε άλλους κωδικούς –πέραν των παραδοσιακών που είναι τα χοιρινά, τα γουρουνόπουλα, τα πουλερικά και οι γαλοπούλες.
Όπως τόνισε, η πολύ υψηλή ζήτηση δημιούργησε και την αύξηση στις τιμές.
«Η ζήτηση και η τιμή έχει σχέση και με την ποιότητα. Όλα αυτά αφορούν στα συνοικιακά κρεοπωλεία στο νησί μας και όχι στις μεγάλες αλυσίδες ή στις υπεραγορές. Οι ανατιμήσεις στα κρέατα, γίνονται εδώ και δύο μήνες περίπου. Οι κρεοπώλες της Ρόδου ωστόσο, αποφασίσαμε από κοινού να απορροφήσουμε όσο μπορούσαμε τις αυξήσεις και να συγκρατήσουμε τις τιμές. Είναι πολύ δύσκολο όμως αυτό στην πράξη καθώς αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια και συμπαρασύρουν πάρα πολλά πράγματα.
Μην ξεχνάτε, ότι την ίδια ώρα, ανεβαίνουν οι τιμές στις ζωοτροφές. Οι κτηνοτρόφοι σε όλη την Ελλάδα αλλά και στα νησιά της Δωδεκανήσου, αγοράζουν την πρώτη ύλη πολύ πιο ακριβά. Οπότε κι εκείνοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις τιμές τους. Επιπλέον, οι δύο κωδικοί που δεν περιμέναμε να αλλάξουν ήταν για το αρνί και το κατσίκι. Γι αυτό και δεν μπορέσαμε να το ελέγξουμε. Αυτό που μας προβληματίζει τώρα είναι τι θα γίνει μέχρι το Πάσχα, αν συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο η ζήτηση στα αμνοερίφια, καθώς δεν θα υπάρχει επάρκεια….».
Οπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηνικήτας, τα 52 μέλη που ανήκουν στην Ένωση Κρεοπωλών Ρόδου δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν όλες τις ανατιμήσεις.
Επιπρόσθετα, επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στο ντόπιο και ελληνικό κρέας, καθώς είναι πολύ καλύτερο ποιοτικά από ό,τι τα κατεψυγμένα εισαγόμενα που διατίθενται σε –ίσως- πιο χαμηλές τιμές.
«Εμείς σαν συνοικιακά κρεοπωλεία, προσπαθούμε να διαθέτουμε τα ντόπια προϊόντα. Τα κρέατα που προέρχονται από το Νομό Δωδεκανήσου. Τα ελληνικά προϊόντα είναι σαφώς πιο καλά από τα εισαγόμενα και αναφέρουν αναλυτικά τις λεπτομέρειες με την ημερομηνία σφαγής, τον τόπο σφαγής, κ.λπ.», όπως ανέφερε.