Εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων, ηλεκτρονικό σύστημα των δημοπρασιών για τον αιγιαλό και την παραλία, νέες ρυθμίσεις για στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και τη διαχείριση κοινωφελών περιουσιών ακόμη τη χρήση drones για τον εντοπισμό περιπτώσεων καταπάτησης κοινόχρηστων εκτάσεων περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που προωθεί το οικονομικό επιτελείο για το 2024.
Αναλυτικότερα ο σχεδιασμός προβλέπει επτά παρεμβάσεις:
1. Αιγιαλός. Προωθείται πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων για την εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας με την ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δημοπρασίες ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Ιανουαρίου.
2. Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων. Δρομολογείται η ανάπτυξη ειδικού πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου για πάνω από 30 έτη με εκπτώσεις έως 80% στην αντικειμενική τιμή και σε 60 δόσεις από 100 ευρώ το μήνα. Στόχος είναι η είσπραξη 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 5 ετών.
Υπολογίζεται πως πάνω από εννέα στα δέκα δημόσια ακίνητα έχουν καταπατηθεί καθώς σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους.
3. Διαχείριση με ψηφιακά μέσα. Προβλέπεται η ενεργοποίηση ολοκληρωμένου ψηφιακού εργαλείου από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για την αυτόματη σύνταξη των διαγραμμάτων γεωμετρικών μεταβολών, αναφορικά με τα δημόσια κτήματα. Επίσης προωθείται η ενημέρωση της γεωχωρικής πληροφορίας της ψηφιακής βάσης δεδομένων της δημόσιας περιουσίας με τους δασικούς χάρτες των αναρτήσεων του 2021 και του 2022 και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες.
4. Αξιοποίηση δημόσιων ακινήτων. Θα υπάρξει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την εναρμόνιση της αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς αλλά και με τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που διαχειρίζονται ακίνητα.
5. Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών. Θα ενταθεί η προσπάθεια εξορθολογισμού της στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών με τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών και με την εκπόνηση κτιριολογικών προγραμμάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης θα αναζητηθούν κτήρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας και θα εξακολουθήσει η παραχώρηση χώρων σε δημόσια ακίνητα από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για τη στέγαση των υπηρεσιών.
6. Εντοπισμός παραβατών. Θα ενεργοποιηθεί η χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, όπως Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – drones), σε συνδυασμό με εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, για τη διαπίστωση παραβάσεων και την ανεύρεση καταπατήσεων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
7. Κώδικας Κοινωφελών Περιουσιών. Σχεδιάζεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των κοινωφελών περιουσιών με στόχο να βελτιωθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και η διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
Πηγή ΟΤ
Μας έχουν φλομώσει στο ψέμα
Δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία πουθενά στην Ελλάδα
Ξεκινήστε απο εκεί και μετά τα λέμε
Ούτε μία κατεδάφιση beach bar δεν έγινε
Κάτι παράγκες αγροτών κατεδαφίζουν για τα μάτια του κόσμου
Δεν ντρέπονται καθόλου