Απόψεις

Οι ευρωεκλογές 2024 θα μεταταβάλουν το πολιτικό σκηνικό της 3ετίας 2024 – 2027

Η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ) την 1 / 1 / 1981. Και η πρώτη φορά που έγιναν στην χώρα μας ευρωεκλογές ήταν το 1981.
Από τότε, μέχρι και το 2019 ο ελληνικός λαός ψήφισε εννέα (9) φορές σε ευρωεκλογές.
Στις 9 Ιουνίου 2024, οι έλληνες πολίτες θα πάνε για 10η φορά στις κάλπες, για να εκλέ- ξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι γνωστό – από τα αποτελέσματα όλων των ευρωεκλογών – πως στην Ελλάδα, όλα τα κόμματα (κυρίως τα πλειοψηφικά) παίρνουν μικρότερα ποσοστά ψήφων στις ευρωεκλογές, σε σχέση με τα ποσοστά τους στις «πλησιέστερες» εθνικές εκλογές.
Αυτό αποδείχθηκε ότι συμβαίνει, γιατί σε όλες τις ευρωεκλογές η ψήφος των ελλήνων και των ελληνίδων είναι πιο «χαλαρή», σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές.
Για παράδειγμα : στις ευρωεκλογές του 2019, τα εκτός Βουλής κόμματα πήραν (σύνο- λικά) το 21 % των ψήφων, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2019 μόνο 8,8 %.

Από την μελέτη όλων των αποτελεσμάτων, τόσο των εθνικών εκλογών, όσο και των ευρωεκλογών, από το 1981, έως και το 2023, προκύπτει, ότι σε όλες τις ευρωεκλογές
(πλην μιας) τα ποσοστά ψήφων που πήραν τα πρώτα κόμματα (είτε ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ, είτε ήταν η Ν.Δ, είτε ήταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α) υπήρξαν μικρότερα κατά 7 % (κατά μέσον όρο), σε σχέση με τα ποσοστά τους στις «πλησιέστερες» βουλευτικές εκλογές.
Και αυτό συνέβη ακόμη και στις ευρωεκλογές που έγιναν την ίδια μέρα με τις εθνικές (όπως έγινε το 1981 και το 1989) και στις ευρωεκλογές που είχαν χρονική απόσταση ελάχιστων μηνών από τις βουλευτικές (όπως έγινε το 2009 και το 2019).
Στις μόνες εθνικές εκλογές στις οποίες το πρώτο κόμμα (η Ν.Δ) πήρε μικρότερο ποσοστό, ήταν αυτές του 2007, όταν η Ν.Δ πήρε 41,84 % (λόγω της πολιτικής «φθο-ράς», κατά την 3ετία 2004-2007), ενώ στις «πλησιέστερες» ευρωεκλογές του 2004 είχε πάρει 43,01 %.

Άραγε, κατά τις επόμενες ευρωεκλογές (τον Ιούνιο του 2024) θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας (που καταγράφηκε στις 8, από τις 9 ευρωεκλογές που έγιναν στην Ελλάδα) και το σημερινό πρώτο κόμμα (Ν.Δ) θα πάρει μειωμένο ποσοστό ψήφων ;
Ή θα καταγραφεί για δεύτερη φορά η εξαίρεση του 2004 και θα ψηφιστεί περισσότερο από το 40,56% των ψηφοφόρων ; (το ποσοστό της στις εθνικές εκλογές Ιουνίου 2023).

Η δική μου πολιτική εκτίμηση είναι, πως θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας και το εκλογικό ποσοστό της Ν.Δ το 2024 θα είναι αισθητά μειωμένο. Εξάλλου το 40,56 % το πήρε η Ν.Δ, ως αποτέλεσμα του διλλήματος : «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία», αφού η αντιπολί-τευση δεν πρότεινε κάποιο ορατό, κάποιο πειστικό σχέδιο σχηματισμού κυβέρνησης, χωρίς τη συμμετοχή της Ν.Δ. Μπροστά στο επισειόμενο «φάσμα» της ακυβερνησίας, με την απλή αναλογική, οι πολίτες έβλεπαν στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη εγγύηση σταθερότητας και ψήφιζαν Ν.Δ.
Ενώ στις ευρωεκλογές του 2024 τα πολιτικά «επίδικα» δεν είναι τα ίδια με αυτά των διπλών εθνικών εκλογών του 2023.
Στις ευρωεκλογές δεν θα υπάρχει το δίλλημα «Μητσοτάκης ή ακυβερνησία», αφού δεν εκλέγεται κυβέρνηση, αλλά εκπρόσωποι της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινό- βούλιο.
Δίνεται η δυνατότητα στους έλληνες πολίτες να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους, γιατί με την ακρίβεια και τις πολιτικές που εφαρμόζει επί τεσσεράμισυ (4,5) χρόνια η κυβέρνηση, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και η πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.
Οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία να ψηφίσουν οι έλληνες και οι ελληνίδες πιο ιδεο- λογικά,αφού δεν θα υπάρχουν εκβιαστικά διλλήματα κινδύνου πολιτικής αστάθειας, πελατειακού τύπου προσωπικές δεσμεύσεις προς υποψήφιους βουλευτές κ.λ.π.
Αυτές οι ευρωεκλογές είναι κομβικές, γιατί οι πολίτες μπορούν να αποκαταστήσουν την ισορροπία του πολιτικού συστήματος της χώρας μας, «ψαλιδίζοντας» δραστικά την διαφορά της Ν.Δ από το δεύτερο κόμμα (το συνεχώς ανερχόμενο ΠΑ.ΣΟ.Κ).

Έτσι, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024 θα μεταβάλει το πολιτικό σκηνικό και μετεκλογικά η πολιτική αντιπαράθεση – επί της ουσίας των προβλημάτων που βιώνουν οι έλληνες και οι ελληνίδες, της δίκαιης ανάπτυξης και του σεβασμού των συνταγματικών θεσμών της Δημοκρατίας μας – κατά την 3ετία 2024-2027, θα γίνεται με διαφορετικούς όρους και «στο πολιτικό τραπέζι» θα βρίσκεται και η εναλλακτική σοσιαλδημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας μας.

27 / 12 / 2024

Κοσμάς Σφυρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου