Ειδήσεις

Σε πολεμική ετοιμότητα οι δήμοι για τις αλλαγές του ΥΠΕΝ στο ΝΟΚ

Νέα δεδομένα έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις διατάξεις του ΝΟΚ που έδιναν “μπόνους” στις δομημένες επιφάνειες, υπερβαίνοντας τον εκάστοτε συντελεστή δόμησης σε ποσοστό, που ανάλογα με την περίπτωση, μπορούσε να φτάσει και το 30-40% της επιφάνειας.

Το “σοκ” είναι μεγάλο στην αγορά και με δεδομένο ότι, όπως έχει διαμηνύσει και το Υπ. Περιβάλλοντος, θα επιχειρηθεί η επαναφορά των “μπόνους” μέσω του εργαλείου των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και ανά περιοχή, είναι προφανές ότι δήμοι, κατασκευαστές και κάτοικοι, βρίσκονται στις “επάλξεις”, ώστε να διεκδικήσουν λόγο και ρόλο στην διαμόρφωση του μέλλοντος της δόμησης στην περιοχή τους.

Πρόκειται ασφαλώς για μια πιο ορθή προσέγγιση, καθώς άλλες ανάγκες υπάρχουν σε μια περιοχή όπως η Κηφισιά, που άλλωστε έχει και μια συγκεκριμένη φυσιογνωμία χαμηλού ύψους κτιρίων, πρασίνου κτλ. και άλλες στο κέντρο της Αθήνας, όπου π.χ. η δόμηση είναι πολύ πυκνότερη και υπάρχουν άλλες ανάγκες, π.χ. θέσεις στάθμευσης. Αυτό φαίνεται να γίνεται αντιληπτό και από τους κατασκευαστές, αν λάβει κανείς υπόψη του τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δημήτρη Καψιμάλη, προέδρου της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου συμμετείχε από κοινού με τον Δήμαρχο Κηφισιάς, κ. Βασίλη Ξυπολυτά. Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Κηφισιάς αποτελεί εκ των πρωτοστατών στις αντιδράσεις για τα “μπόνους” του ΝΟΚ, υποστηρίζοντας περίπου 20 περιπτώσεις προσφυγών έναντι συγκεκριμένων οικοδομών, που έχουν γίνει από Συλλόγους της περιοχής.

Ο κ. Ξυπολυτάς σημείωσε ότι ένα από τα βασικότερα προβλήματα του ΝΟΚ αφορά την κάλυψη των οικοπέδων με υπόγεια (άρθρο 17). Με αυτό, μπορεί να γίνεται κάλυψη του 100% του οικοπέδου, αν αυτό είναι 600 τ.μ. και 82% αν πρόκειται για ένα στρέμμα, που μαζί με τα συνοδά έργα (ράμπες κτλ) καταλήγουν και πάλι στο 100% “Έτσι, καταλήγει να σκάβεται το σύνολο του οικοπέδου και να κόβονται όλα τα δέντρα και τα αντικαθιστούμε μόνο με χόρτα/θάμνους. Αν συνεχιζόταν αυτή η πρακτική, σε 10 χρόνια από σήμερα, θα είχε εξαφανιστεί το πράσινο περιβάλλον σε μια περιοχή, όπως η Κηφισιά και η Νέα Ερυθραία, που αποτελούν το ¼ της έκτασης του Βόρειου Τομέα της Αττικής και ένας από τους πολύτιμους “πνεύμονες” για το λεκανοπέδιο συνολικά”, τόνισε ο κ. Ξυπολυτάς. Επίσης, άσκησε κριτική και στο ζήτημα των υπογείων. “Στην Κηφισιά, δεν χρειάζονται 600 τ.μ. ή 1000 τμ υπόγειο για ένα συγκρότημα από δύο-τρεις μεζονέτες. Είναι ένα χρήσιμο άρθρο/μέτρο, π.χ. για το κέντρο της Αθήνας, όχι όμως για περιοχές όπως η δική μας”.

Ενδιαφέρουσα όμως ήταν και η τοποθέτηση του κ. Καψιμάλη, ο οποίος σημείωσε ότι “400 τ.μ. απαιτούνται για επτά αυτοκίνητα, διότι πρέπει να υπάρξουν και ελεύθεροι χώροι για τους ελιγμούς, τις αποθήκες κτλ. Αν όμως πρόκειται για πολυκατοικία, που θα φιλοξενεί 4-5 οικογένειες, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Συμφωνώ όμως ως προς την ανάγκη προστασίας του πρασίνου σε περιοχές χαμηλής δόμησης. Θα μπορούσε π.χ. να μας δίνεται η δυνατότητα να σκάψουμε πιο χαμηλά για να έχουμε περισσότερο χώρο, ενώ θα πρέπει να γίνονται και μελέτες για την δεντροφύτευση”. Πρόκειται για μια παραδοχή και από την πλευρά του κατασκευαστικού κόσμου, της ανάγκης να υπάρξουν βελτιώσεις σε επιμέρους άρθρα του ΝΟΚ.

Άλλωστε, στην αγορά, υπάρχουν και “φωνές” που εξαρχής ανέφεραν ότι η πρακτική του πολλαπλασιασμού των επιφανειών, θα είχε άσχημη κατάληξη και ότι δεν ήταν απαραίτητο να συνδυάζονται όλα τα μπόνους σε μια οικοδομή, καθώς θα προέκυπταν εύλογες αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η δυνατότητα επιλογής της συνδυαστικής χρήσης ενός ή έστω δύο μπόνους ανά κτίριο, θα ήταν μια πιο λογική χρήση των δυνατοτήτων επαύξησης, που δεν θα προκαλούσε μεγάλες υπερβάσεις στη δομήσιμη επιφάνεια, καταλήγοντας στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας περιοχών με χαμηλή δόμηση. Αυτό ήταν που τελικά έφερε το “κύμα” προσφυγών και την πλήρη κατάργηση όλων των μπόνους από το ΣτΕ, πλην των έρκερ (κλειστοί εξώστες) και των κλιμακοστασίων.

Όπως αναφέρει στο Capital ο κ. Ξυπολυτάς, “τα ακίνητα με τον ΝΟΚ δεν θα λύσουν το στεγαστικό πρόβλημα της χώρας, καθώς πρόκειται για νεόδμητα σπίτια με πισίνες στις ταράτσες, φαραωνικά γκαράζ, σε καλές περιοχές, δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό, που αναζητά προσιτές κατοικίες. Τα ακίνητα αυτά αφορούν τους λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα”.

Παράλληλα, επισημαίνει και το “κύμα” αιτήσεων έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών που κατατέθηκαν, σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας, αμέσως μετά την πρώτη απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ. “Μετά την πρώτη απόφαση τον Φεβρουάριο, κατατέθηκαν πανελλαδικά από κατασκευαστές σωρηδόν νέες άδειες, με την πρόφαση ότι είχαν προπωλήσει τα ακίνητα κι ότι θα ζημιώνονταν. Εμείς, ως δημοτική αρχή, είχαμε προειδοποιήσει, ότι θα υπάρξει ζήτημα με τα ακίνητα αυτά, καθώς ήταν προφανές ότι υπήρχε μεγάλο ρίσκο”, τόνισε ο κ. Ξυπολυτάς. Καταλήγοντας σημείωσε ότι είναι κρίμα που δεν εισακούστηκαν οι θέσεις της αυτοδιοίκησης.

Πάντως, τον Απρίλιο υπήρξε η ψήφιση τροπολογίας από το Υπ. Περιβάλλοντος, που επιχείρησε να “θεραπεύσει” το ζήτημα έως την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ και αυτήν ακολούθησαν οι κατασκευαστές, κάτι που επισημάνθηκε από τον κ. Καψιμάλη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, με νέα τροπολογία που έχει φέρει προς ψήφιση το Υπ. Περιβάλλοντος, ως απάντηση στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, αναστέλλεται η έκδοση προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών, που κάνουν χρήση των “μπόνους”, δηλαδή των κινήτρων προσαύξησης των όρων δόμησης, ή της μη προσμέτρησης στον συντελεστή δόμησης των εσωτερικών εξωστών (παταριών) και του χώρου κύριας χρήσης των 35 τ.μ. στο δώμα της οικοδομής, όπως και η εξομοίωση της πισίνας με φυτεμένη επιφάνεια.

Εκεί όμως που γεννάται θέμα, είναι η διάταξη της τροπολογίας που αναφέρει ότι οι άδειες που έχουν εκδοθεί με χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ δεν ανακαλούνται από τη Διοίκηση έως τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Τυχόν ανακλήσεις οικοδομικών αδειών από τη Διοίκηση, λόγω της χρήσης των κινήτρων του ΝΟΚ  που έλαβαν χώρα από την 11.12.2024 ανακαλούνται αυτοδικαίως. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι επειδή δεν έχει προσδιοριστεί τι σημαίνει έναρξη εργασιών (π.χ. είναι η λήψη δανείου έναρξη εργασιών, είναι η υπογραφή προσυμφώνων πώλησης κάτι αντίστοιχο κτλ.;).

Σύμφωνα με τον κ. Θ. Σκυλακάκη, Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας “από την ημέρα της ανακοίνωσης ισχύει η καινούρια απόφαση του ΣτΕ, την οποία όμως δεν ξέρουμε σε λεπτομέρεια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ασάφεια στο νόμο, είναι σαφές ότι μπόνους δεν ισχύουν πια οριζόντια. Αυτό που δεν είναι σαφές είναι τι ακριβώς περιέχεται για τις επιμέρους περιπτώσεις στην απόφαση του ΣτΕ, διότι ακόμη δεν την έχουμε δει. Υπάρχει μόνο μία γενική αρχή στην ανακοίνωση του ΣτΕ. Θέλουμε να έχουμε όλα τα στοιχεία για να ξέρουμε πώς θα παρέμβουμε, όταν θα βγει η απόφαση του ΣτΕ. Μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα πριν δούμε την απόφαση. Κάποια σημεία θα λυθούν μέσα στην απόφαση, κάποια άλλα χρειάζονται δική μας παρέμβαση. Πρέπει να προετοιμαστούμε έγκαιρα, για να δράσουμε γρήγορα, διότι η αγορά δεν μπορεί να μένει χωρίς διευκρινίσεις”, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “για παράδειγμα, στην έναρξη εργασιών περιλαμβάνεται ένα συμβόλαιο που έχει γίνει; Ποια είναι η ερμηνεία σε σχέση με κάποιον που έχει βγάλει την οικοδομική άδεια, δεν έχει ξεκινήσει εργασίες, αλλά έχει επενδυτικό σχέδιο, το οποίο στηρίζεται σε αυτή την οικοδομική άδεια; Είναι το επενδυτικό σχέδιο εργασία; Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, γι’ αυτό και ανοίγουμε αυτή τη διαβούλευση (έως τις 31 Δεκεμβρίου) για να τις καταγράψουμε”.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου