«Εύθραυστη και αβέβαιη» χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στη «ΒτΚ» και εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει με όσους Σύρους έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας.
«Η Ευρώπη περιμένει από τη νέα κυβέρνηση στη Συρία έργα και όχι λόγια», προσθέτει, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή για την προστασία των χριστιανών.
Απαντά για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την εκλογή Τραμπ, αλλά και για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Αναλυτικά η συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στη «ΒτΚ»:
Πρόσφατα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και η δική μας, αποφάσισαν να αναστείλουν την έγκριση αιτήσεων ασύλου από τη Συρία. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σήμερα; Υπάρχουν πολίτες που επιθυμούν να γυρίσουν στη χώρα τους μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ;
«Η διαδικασία της παροχής ασύλου είναι μία πολύ σοβαρή διαδικασία, που προβλέπεται λεπτομερώς από τη Συνθήκη της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων, του 1951.
Η Ελλάδα υπήρξε από τις πρώτες χώρες που την κύρωσαν, και στα πρώτα βήματά της υπηρετήθηκε πιστά από τέσσερις πρωθυπουργούς διαφορετικής κομματικής προέλευσης (Σοφοκλής Βενιζέλος, Νικόλαος Πλαστήρας, Αλέξανδρος Παπάγος και Κωνσταντίνος Καραμανλής).
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν έχει την πολυτέλεια να παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, σε κάποιες από τις οποίες, άλλωστε, στηρίζει την ύπαρξή της ως κράτος. Επομένως, η Ελλάδα τηρεί ευλαβικά όλες τις διεθνείς συνθήκες.
Πολύ περισσότερο που η συγκεκριμένη Συνθήκη αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για πληθυσμούς που (λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και αλλαγών) θα χρειαστούν κάποια στιγμή την προστασία μας.
Επιπλέον, μαζικές απορρίψεις ασύλου δεν προβλέπονται, καθώς η εξέταση του αιτήματος πρέπει να γίνεται ξεχωριστά και σε ατομικό επίπεδο.
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ είναι ότι οι περισσότεροι Σύροι ζητούσαν προστασία διότι κινδύνευαν από το καθεστώς.
Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, προβάλλονταν και άλλοι λόγοι. Επομένως, χρειάστηκε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση, η οποία, όμως, στη Συρία παραμένει εύθραυστη και αβέβαιη, παρά τις διαβεβαιώσεις της ισλαμιστικής συμμαχίας που νίκησε τον Άσαντ.
Στα σχεδόν 14 χρόνια του πολέμου, όμως, 14 εκατ. Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν καν αν υπάρχουν τα σπίτια τους. Η δε Συρία είναι εντελώς κατεστραμμένη και δεν θα μπορούσε να επαναπατρίσει και να θρέψει εκατομμύρια ανθρώπους.
Παράλληλα, η χώρα δεν έχει ειρηνεύσει πλήρως, αφού μάχες συνεχίζουν να διεξάγονται σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και οι κουρδικές. Μέχρι στιγμής, είναι ελάχιστοι εκείνοι που σκέπτονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη».
Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τη Συρία; Θα γίνει άλλο ένα Αφγανιστάν; Οι νικητές ισλαμιστές που εκδίωξαν τον Άσαντ, είναι αυτό που δείχνουν; Και αν όχι, θα αντιμετωπίσουμε άλλο ένα προσφυγικό κύμα;
«Όπως ήδη είπα, η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη. Η Ευρώπη περιμένει από τη νέα κυβέρνηση έργα και όχι λόγια.
Η συμμαχία που νίκησε είναι εξαιρετικά ετερόκλητη και πρέπει να δούμε αν στο τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν οι μετριοπαθείς ή θα υπάρξουν αντιδράσεις από φανατικούς ισλαμιστές. Σε μία πολυεθνοτική και πολυθρησκευτική χώρα όπως η Συρία, ενδεχόμενη επικράτηση των φανατικών θα ήταν ολέθρια.
Είμαστε σε επιφυλακή για την προστασία των χριστιανών, καθώς, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι ο πνευματικός προστάτης τους».
Ας μείνουμε λίγο ακόμα εκτός συνόρων. Σε λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ. Τι σας ανησυχεί περισσότερο; Αυτά που ήδη γνωρίζουμε για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ή το πρόσωπο που λέγεται ΈλονΜασκ;
«Δεν με ανησυχεί τίποτε. Οι δεσμοί της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι βαθείς και διαχρονικοί. Επιπλέον, η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται και η κυβέρνηση αποτελεί τον κορυφαίο θεματοφύλακα των εθνικών δικαίων».
Στα δικά μας. Ο γρίφος της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα λυθεί από τον πρωθυπουργό όπως και να έχει. Όμως, πολλοί αναρωτιούνται για το αν η όποια επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει συνέπειες και ποιες.
«Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλεί τόσο μεγάλη συζήτηση. Ο/η ΠτΔ πρέπει να εκπροσωπεί το Έθνος, και σ’ αυτό εδώ στην Ελλάδα υπήρξαμε πάντα πολύ τυχεροί».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα της κυβέρνησης. Ωστόσο, η αυτοδυναμία με τα σημερινά δεδομένα δείχνει δύσκολο να επιτευχθεί. Ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει αλλαγή του εκλογικού νόμου. Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ποιον θα βλέπατε ως ιδανικό εταίρο;
«Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και χρόνος έως τις εκλογές του 2027. Η Νέα Δημοκρατία έχει ταχθεί υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, διότι αυτές προσφέρουν σταθερότητα.
Θα δώσουμε τη μάχη της αυτοδυναμίας όχι επειδή τασσόμαστε κατά των συνεργασιών, αλλά επειδή για την πατρίδα μας η σταθερότητα έχει υπαρξιακή αξία. Αρκεί να ρίξουμε μία ματιά γύρω μας στην Ευρώπη, για να συνειδητοποιήσουμε αυτήν την αναγκαιότητα.
Αυτήν τη στιγμή, προβλήματα διακυβέρνησης αντιμετωπίζουν οι πιο ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε από εκλογές σε εκλογές και από κρίση σε κρίση. Όταν θα έλθει η ώρα των εκλογών, το δίλημμα που θα τεθεί θα είναι ξεκάθαρο».
Ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα και ποια για την Ευρώπη το 2025;
«Οι διεθνείς γεωπολιτικές προκλήσεις θα συνεχίσουν να μας απασχολούν. Για την Ελλάδα η μεγάλη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με σχέδιο και αποφασιστικότητα.
Για την Ευρώπη, η μεγάλη πρόκληση την καινούργια χρονιά θα είναι να βαδίσει στο δρόμο της αμυντικής αυτονομίας και της ασφάλειας.
Το θέμα θέτει επίμονα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και είναι βέβαιο ότι για άλλη μία φορά θα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας.
Οι εξελίξεις στη γειτονιά μας είναι καταιγιστικές, και η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα και να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός μεταβαλλόμενου κόσμου με πολλαπλές απειλές».
Πηγή: vradini,gr