Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, στην προσεχή του συνεδρίαση, θα εξεταστεί και η δεύτερη δικογραφία για την πολύκροτη υπόθεση της υφαρπαγής ακινήτων του δημοσίου με τη χρήση ανυπόστατων αποφάσεων εκποίησής τους.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:
-Ενας ιδιώτης για τις πράξεις της πλαστογραφίας με χρήση, από κοινού, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ και της απάτης, από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ, κατ’ επάγγελμα.
-Ενας πρώην υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου για τις πράξεις της πλαστογραφίας με χρήση, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ και της απλής συνέργειας σε απάτη, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ.
-Μια υπάλληλος του Κτηματολογίου για την πράξη της απάτης, από κοινού, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ.
-Μια υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας για την πράξη της απάτης από κοινού από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ.
-Μια πρώην υπάλληλος της Πολεοδομίας της Νομαρχίας για τις πράξεις της ψευδούς βεβαίωσης τελεσθείσας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ και της απλής συνέργειας σε απάτη, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ, κατ’ επάγγελμα.
-Μια πρώην υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για τις πράξεις της πλαστογραφίας με χρήση, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ και της απλής συνέργειας σε απάτη, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ, κατ’ επάγγελμα.
-Ενας πρώην υπάλληλος του Κτηματολογίου για την πράξη της απάτης, από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, από την οποία προκλήθηκε περιουσιακή ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου που υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ, κατ’ επάγγελμα. Οι διώξεις σε βάρος 6 εκ των 7 κατηγορούμενων είναι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος (Ν.1608/50).
Στο κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί αποδίδεται στον ιδιώτη ότι την 22.04.1997 χρησιμοποίησε την τελευταία σελίδα της υπ’ αριθμόν ΔΚ 2973/86/13.4.1987 απόφασης του Νομάρχη Δωδεκανήσου, με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο του εκποίησε τον αγρό με κτηματολογικά στοιχεία τόμος 1, φύλλο 193, φάκελος 2 και μερίδα 188 γαιών Κανδυλί, έκτασης 590 τετραγωνικών μέτρων κατά τους όρους του Ν.719/1977, την προσάρτησε σε έντυπο που οπτικά ομοιάζει με την ως άνω απόφαση του Νομάρχη, συμπλήρωσε στο έντυπο αυτό τα στοιχεία δημοσίου ακινήτου με έκταση 2.400 τετραγωνικών μέτρων στην κτηματομερίδα 117Α Ιξιάς, ώστε να εμφανίζεται ότι η Νομαρχία Δωδεκανήσου του εκποίησε αυτή την έκταση κατά τις διατάξεις του Ν.719/1977 αντί ποσού 14.750 δραχμών.
Φέρεται να κατήρτισε πλαστή απόφαση του Νομάρχη Δωδεκανήσου δίνοντας της αριθμό πρωτοκόλλου ΔΚ3973/1986 /ΒΚ5876 /13.04.1987. Στην πράξη δε αυτή φέρεται να προέβη με σκοπό να παραπλανήσει από κοινού με συγκατηγορούμενό του πρώην υπάλληλο του Κτηματολογίου τον Κτηματολογικό Δικαστή Ρόδου Α. Σ. και τον διευθυντή του Κτηματολογικού Γραφείου ότι είχε αγοράσει το ως άνω ακίνητο, και με τον τρόπο αυτό πέτυχε την απόκτηση της κυριότητας της ως άνω έκτασης με την καταχώριση της πλαστής απόφασης στα βιβλία μεταγραφών του Κτηματολογικού Γραφείου και την δημιουργία νέας κτηματολογικής μερίδας με απόσπαση από την προηγούμενη.
Η δε ωφέλειά του και η αντίστοιχη ζημία του Δημοσίου φέρεται να ανήλθε στο ποσό των 293.470,29 ευρώ.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται στην ίδια υπόθεση φέρονται να συνέδραμαν στην έκδοση του πλαστού τίτλου, στην παραπλάνηση του κτηματολογικού δικαστή και στην εγγραφή του πλαστού τίτλου στα οικεία βιβλία του κτηματολογίου.
Σημειώνεται ότι η πλαστή απόφαση έφερε μεν, εξωτερικά τα τυπικά στοιχεία μιας γνήσιας απόφασης, με εξαίρεση όμως τις στρογγυλές σφραγίδες που είχαν τεθεί στην ένωση των συρραμμένων φύλλων και στο συρραμμένο τοπογραφικό διάγραμμα μηχανικού, στις οποίες, αναγραφόταν «KTHMATIKH YΠHPEΣIA POΔOY» η οποία δεν ίσχυε το έτος 1986, αντί του «OIK. EΦOPIA ΔHMOΣ KTHM. POΔOY» όπως ήταν το έτος 1986, και εμφανιζόταν και στον τίτλο της στην αρχή του πρώτου φύλλου, την έλλειψη χαρτοσήμανσης του συρραμμένου τοπογραφικού, την έλλειψη ημερομηνίας στην πλαστή θεώρηση του τοπογραφικού από τον οικονομικό έφορο Δ. K. Pόδου και τον Nομάρχη Δωδεκανήσου και μάλιστα κάτω από την χειρόγραφη ένδειξη «ΔK 2973/86/13-4-97 Aποφ. Nομ. Δωδ/νήσου» στην οποία δηλαδή γινόταν αναφορά του αριθμού της γνήσιας απόφασης και όχι της πλαστής 3973 και την έλλειψη ημερομηνίας και την έλλειψη της στρογγυλής σφραγίδας του Tμήματος Πολεοδομίας Pόδου.