Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου θα αποφανθεί για την τύχη του 51χρονου Λινδιακού, που ενεπλάκη σε διακίνηση τεραστίων ποσοτήτων του ναρκωτικού φυτού «KHAT» από την Αιθιοπία στην Ελλάδα.
Χθες μετά την απολογία του ανέκυψε διαφωνία για την προσωρινή του κράτηση μεταξύ της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας.
Η κ. Ανακρίτρια έκρινε συγκεκριμένα ότι θα πρέπει να κρατηθεί προσωρινώς, ενώ η κ. Εισαγγελέας έκρινε ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αυτοπρόσωπης εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Η δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου για την υποβολή εισηγήσεως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, ενώ ο 51χρονος αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους του κατ’ οίκον περιορισμού, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της αφαίρεσης του διαβατηρίου του.
Σήμερα θα απολογηθεί εξάλλου και ο συγκατηγορούμενός του, ένας 36χρονος Αθηναίος, με καταγωγή από την Αιθιοπία, που φέρεται και ως ο «ιθύνων νους» στην υπόθεση.
Θυμίζουμε ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου βρήκαν και κατάσχεσαν στα ΕΛΤΑ 8 δέματα που περιείχαν το ναρκωτικό φυτό, συνολικού μικτού βάρους 62.288 γραμμαρίων, ενώ μετέφεραν από το τελωνείο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στη Ρόδο για να παραδώσουν, στο πλαίσιο επιχείρησης, ακόμη 46.650 γραμμάρια στον 51χρονο.
Βρέθηκαν παραστατικά για αποστολές δεμάτων με «ΚΗΑΤ» στην Αμερική με αποστολέα τον 51χρονο αλλά και παραστατικά εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων που αφορούν δοσοληψίες μεταξύ των δύο κατηγορούμενων.
Από τα παραστατικά αυτά προκύπτει ότι ο 51χρονος κράτησε μόλις 600 ευρώ, ενώ θυμίζουμε ότι η αξία των 108,938 γραμμαρίων του φυτού που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε 32.681,4 ευρώ.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα όσα κατέθεσε χθες ο 51χρονος, παρουσία του δικηγόρου του κ. Γρηγόρη Μοράρη.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιθιοπία. Η οικογένειά του ήταν εγκατεστημένη στην πόλη Ντιριντάουα, όπου ο πατέρας του διατηρούσε μικρό κατάστημα πώλησης ανταλλακτικών μοτοποδηλάτου και αλευρόμυλων. Οι γονείς του τον έστειλαν στην πόλη Addis Ababa σε ελληνικό σχολείο για τις γυμνασιακές του σπουδές.
Στη συνέχεια επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι στην Ντιριντάουα και εργάστηκε με τον πατέρα του μέχρι που επέστρεψαν το 2010 μόνιμα στην Ελλάδα, στη Λίνδο, τόπο καταγωγής της μητέρας του.
Με το συγκατηγορούμενό του γνωρίζονται από την Αιθιοπία. Εκείνος γεννήθηκε από Αιθίοπες γονείς αλλά είναι υιοθετημένος από Έλληνα, τον οποίο ο πατέρας του 51χρονου, ως πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας, είχε προσλάβει ως δάσκαλο για τα Ελληνόπουλα της πόλης τους.
Έτσι γνώρισε τον 36χρονο με τον οποίο ποτέ δεν διατήρησε ιδιαίτερες σχέσεις πλην εκείνων που συνδέουν συνήθως τους Έλληνες του εξωτερικού, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται.
Το έτος 2014 ο συγκατηγορούμενός του με τον οποίον είχε τηλεφωνική επικοινωνία του ζήτησε, όπως ισχυρίστηκε, να τον εξυπηρετήσει, πρακτικά λέγοντάς του και πείθοντάς τον ότι επειδή από την Αιθιοπία δεν είχε απευθείας πτήση προς Ηνωμένες Πολιτείες, να στείλει εκείνος από την Λίνδο δύο δέματα με Αιθιοπικά προϊόντα σε φίλους του, προφανώς Αιθίοπες, στην Αμερική, μέσω ταχυδρομείου.
Ο 51χρονος υποστηρίζει ότι τον πίστεψε και το έκανε, ενώ του εστάλη ένα μικροποσό από πρόσωπα, που ο ίδιος δεν γνωρίζει και το οποίο πίστευε ότι αφορούσε τα έξοδα στα οποία είχε προβεί για την αποστολή των δεμάτων, το δε εναπομείναν ποσό το έστειλε καθ’ υπόδειξή του στο δικαιούχο συγκατηγορούμενό του και το οποίο, κατά την εκτίμησή του, αφορούσε το κόστος των πραγμάτων.
Σε καμία περίπτωση δεν πίστευε, όπως κατέθεσε, ότι τα απεσταλμένα σε αυτόν δέματα και τα εν συνεχεία αποσταλέντα, περιείχαν «ΚHAT» αλλά τοπικά προϊόντα της Αιθιοπίας ενώ τόνισε ότι ακόμη κι αν αντιλαμβανόταν ότι μέσα στα δέματα υπήρχε η ουσία, είναι βέβαιο ότι δεν θα του περνούσε από το μυαλό ότι αυτή η ουσία είναι παράνομη, διότι στην Αιθιοπία, πωλείται ελεύθερα στους δρόμους, σαν τσάι, χωρίς κανένα περιορισμό ή έλεγχο, με μηδαμινή αξία.
Αναφέρθηκε στην συνέχεια στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και τόνισε ότι δεν μετέβη στα ΕΛΤΑ για να παραλάβει τα δέματα που του είχε στείλει ο συγκατηγορούμενός του.