Ρεπορτάζ

Επανασύσταση του ΟΔΑΠΔ προτείνει ο Δήμος Ρόδου μέσω της νομικής υπηρεσίας του

Στην ανάγκη επανασύστασης του Οργανισμού Διαχείρισης Aκίνητης Περιουσίας του Δημοσίου αναφέρθηκε χθες  ο προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
«Θα πρέπει να  επανασυσταθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης  Ακινήτων του Δημοσίου.  Σας θυμίζω τι είχε γίνει παλαιότερα με  το «ΑΚΤΑΙΟΝ». Μετά τους αγώνες που έγιναν εκδόθηκαν δύο αποφάσεις από το Εφετείο με τις οποίες δικαιώθηκε ο Δήμος Ροδίων. Η τότε κυβέρνηση  δεν θέλησε να προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο και προτίμησε να το παραχωρήσει,  σαν «δώρο». Θεωρώ πως τα ακίνητα  σαν και αυτό  και τη Ροδιακή Έπαυλη δεν είναι δώρα αλλά ανήκουν  δικαιωματικά στο Δήμο», δήλωσε ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου.
Ο κ.  Θεόδωρος Παπαγεωργίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα που  ανέκυψε εξαιτίας της άρνησης της ΕΤΑΔ να παραχωρήσει χωρίς τίμημα  τη Ροδιακή Έπαυλη στο Δήμο.
«Έγινε ομοφώνως δεκτό να ασκηθεί  στο Συμβούλιο της Επικρατείας  αίτηση ακύρωσης  της απόφασης που ελήφθη από την επιτροπή του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.  Σας θυμίζω πως  το συγκεκριμένο όργανο έκρινε πως δεν ισχύει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία διαπιστώθηκε ότι η Ροδιακή Έπαυλη ανήκει στο Δήμο», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και πρόσθεσε πως ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Αιγαίου  κ. Σπυρίδων  είχε απορρίψει  την προσφυγή της ΕΤΑΔ και επικύρωσε την απόφαση του  δημοτικού συμβουλίου.
«Η Ροδιακή Έπαυλη είναι κήπος  με κοινόχρηστο χαρακτήρα και πρέπει να περιέλθει στο Δήμο  Ρόδου. Βασανιζόμαστε άδικα και για πράγματα αυτονόητα. Έτσι δυστυχώς όμως  αντιμετωπίζεται η Δωδεκάνησος. Εμείς θα πάμε να παλέψουμε στο ΣτΕ. Θα πρέπει  να αποτελέσει αντικείμενο διεκδικήσεων το συγκεκριμένο  θέμα», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Πολύχρονοι δικαστικοί αγώνες έγιναν στο παρελθόν  σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου και για να παραχωρηθεί στο Δήμο Ρόδου ο κήπος του «Θέρμαι».
«Αναγνωρίστηκε τελικά και από το Εφετείο Δωδεκανήσου πως ο κήπος του Θέρμαι ανήκει στο Δήμο Ρόδου. Με ειδική διάταξη δηλαδή με  το άρθρο 12 του νόμου 2100 κρίθηκε πως χώροι  πρασίνου ή χώροι που  στο σχέδιο πόλης φαίνεται πως  έχουν κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτοδικαίως και χωρίς απαλλοτρίωση, περιέρχονται στον οικείο δήμο», εξήγησε ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου υπογράμμισε πως το Δημόσιο  πλασματικά κατείχε σημαντική περιουσία στα Δωδεκάνησα.

«Εκτιμώ πως πλασματικά το δημόσιο απέκτησε  περιουσία στα Δωδεκάνησα και ειδικά στη Ρόδο και στην Κω που υπάρχει Κτηματολόγιο. Περιήλθαν σε αυτό  ακίνητα που ανήκαν επί τουρκοκρατίας σε ιδιώτες. Μετά την Ενσωμάτωση  συστάθηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης της  Ακίνητης Περιουσίας  του Δημοσίου στα Δωδεκάνησα. Με νομοθέτημα καταργήθηκε το 1973. Πριν λίγα χρόνια χάθηκε και το ποσοστό που αναλογούσε στα Δωδεκάνησα από την διαχείριση των ακινήτων του Δημόσίου», δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, τασσόμενος για μια ακόμα φορά υπέρ της επανασύστασής του.­

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου