Ειδήσεις

«Τίτλοι» τέλους στο θέμα του διπλασιασμού του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία

«Τίτλοι» τέλους έπεσαν στο θέμα του διπλασιασμού του ΦΠΑ στη διανυκτέρευση όπως διευκρινίζουν στο Capital.gr επιχειρηματίες του τουρισμού, μια πρόταση που είχε τεθεί υπό συζήτηση από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναζήτησης πρόσθετων φορολογικών εσόδων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ζήτημα της αύξησης του συντελεστή από το 6,5% στο 13% αποτελεί πλέον «κακή παρένθεση», με τους ξενοδόχους να είναι τώρα έτοιμοι να ξεκινήσουν νέο διάλογο για μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, στο 5%, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου.

Η πρόταση για διπλασιασμό του συντελεστή στη διαμονή προς αναζήτηση εσόδων 250- 300 εκατ. ευρώ είχε πέσει στο τραπέζι στις αρχές του Δεκεμβρίου και παρέμενε ανοιχτό όλο το προηγούμενο διάστημα, ακόμη και μετά τα αποτελέσματα της μελέτης που είχε αναθέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ernst & Young. Όπως είχε συμπεράνει η μελέτη, η εφαρμογή του μέτρου θα στερούσε από τη χώρα 4 εκατ. – 6,7 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2015 και μακροπρόθεσμα μέχρι το 2020 έως και 15 εκατ. διανυκτερεύσεις κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα, οι απώλειες του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου υπολογίζονταν από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα, η απώλεια θα έφτανε σύμφωνα με τη μελέτη από 1 έως 1,7 δισ. ευρώ, επιφέροντας συνολική πτώση έως 1,4% του ΑΕΠ ή έως 3 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, οι ξενοδόχοι, έχοντας πλέον παραλάβει ολόκληρη τη μελέτη, θα την καταθέσουν αυτούσια και στον Επίτροπο Pierre Moscovici, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να κλείσουν και επισήμως το θέμα και να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο επαναφοράς του σε επόμενες διαπραγματεύσεις.

Πάντως, φορείς της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν πως αν το μέτρο έμπαινε σε εφαρμογή, τότε θα ήταν αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση με τους tour operators για ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια και συμφωνημένα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικού ποσοστού αφίξεων. Επιπλέον, η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν θα ήταν σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του συντελεστή, μετακυλώντας σταδιακά την αύξηση στην τιμή των πακέτων.

Πηγή:capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου