Ειδήσεις

WSJ: Η Ευρωζώνη δεν θα κάνει εύκολα πίσω στην κόντρα με την Ελλάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας εδώ και 48 ώρες, ωστόσο, έχει κάνει ελάχιστα πράγματα μέχρι στιγμής για να αποδείξει πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδας εντός Ευρωζώνης, σχολιάζει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Τα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι στιγμής από τη νέα κυβέρνηση φανερώνουν πως το χάσμα με τους πιστωτές της Ελλάδας βαθαίνει. Μάλιστα, η απόφασή του να συνάψει συνασπισμό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να διορίσει τον μαρξιστή οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη στη θέση του ΥΠΟΙΚ δείχνει ακόμη μεγαλύτερη διάθεση για αντιπαράθεση αντί για συμβιβασμό, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Την ίδια ώρα το δημοσίευμα αναφέρει πως οι αγορές έχουν καταγράψει τον αυξανόμενο κίνδυνο ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την Ευρωζώνη, με τις αποδόσεις των τριετή ομολόγων να έχουν εκτοξευθεί πάνω από το 17% και οι μετοχές των κορυφαίων ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν 25% χθες.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η επιδείνωση των εισόδων και ο ρυθμός των εκροών καταθέσεων είχε επιταχυνθεί τις τελευταίες ημέρες.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης, πως ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και ανώτεροι αξιωματούχοι ανησυχούν περισσότερο σήμερα για την τύχη της Ευρωζώνης παρά το 2011 ή το 2012.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του κειμένου, το πρόβλημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι κρατούν το ίδιο σκληρή στάση με τον κ. Τσίπρα. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν έχασε χρόνο και αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα την Παρασκευή. Αυτό έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς συναδέλφους του, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε πρώτα τους Έλληνες να βάλουν σε μαι σειρά τις προτάσεις τους.

Ο κ Τσίπρας από την πλευρά του και ο υπουργός Οικονομικών του έχουν ήδη έρθει σε επαφή με αριστερές κυβερνήσεις στη Γαλλία και την Ιταλία. Στις συντηρητικές κυβερνήσεις υπάρχει επίσης η ανησυχία ότι η ετοιμότητα της ευρωπαϊκής αριστεράς να συμβιβαστεί με την Αθήνα ενδεχομένως να στείλει το λάθος μήνυμα στον κ. Τσίπρα.

Ωστόσο, η αριστερά της Ευρωζώνης δεν μπορεί να δώσει στον κ. Τσίπρας τη συμφωνία που επιδιώκει. Η Γερμανία και η Φινλανδία έχουν εκφράσει την αντίθεση τους, ενώ και άλλες κυβερνήσεις νιώθουν εξίσου έντονα.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη τις μεγαλύτερες ωριμάνσεις και μεταξύ των χαμηλότερων επιτοκίων ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση στους όρους αποπληρωμής.

Αλλά οι κυβερνήσεις δεν είναι προετοιμασμένες να είναι τόσο γενναιόδωρες προς τους Έλληνες φορολογούμενους όταν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι τους πιέζονται. Όσοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση των Ελλήνων ψηφοφόρων ξεχνούν ότι και τα άλλα 18 κράτη της Ευρωζώνης έχουν δημοκρατικές εντολές.

Η εφημερίδα εκτιμά μάλιστα ότι ενδεχομένως να είναι η Ισπανία και όχι η Γερμανία που θα αποδειχθεί ο πιο αδιάλλακτος αντίπαλος του κ. Τσίπρα. Η Μαδρίτη είναι ξεκάθαρη ότι κάποια συμφωνία με τον Έλληνα ηγέτη θα πρέπει να βασίζεται στη δέσμευση για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο σκληρές ήταν και αυτές που είχαν απαιτηθεί από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνης Σαμαρά. Οτιδήποτε λιγότερο θα αποτελούσε νίκη για τον κ. Τσίπρα και θα τροφοδοτούσε την υποστήριξη στους ισπανικούς Podemos.

Με άλλα λόγια, καταλήγει το δημοσίευμα πως μπορεί να είναι απαραίτητο για την Ευρωζώνη να θυσιάσει Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία.

newmoney.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου