Μαίνεται η κόντρα Ερντογάν -Κιλιτσντάρογλου στην Τουρκία σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, την Κυριακή ο Ερντογάν μιλώντας στη Νικομήδεια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν ρωτήσεις τον Κιλιτσντάρογλου, θα πει ότι νικήσαμε στη Λωζάνη. Και μετά στέλνει το λογαριασμό στην κυβέρνηση του ΑΚΡ για τα νησιά. Τα νησιά εσείς τα δώσατε! Εσείς! Οι αρχηγοί του δικού σας κόμματος τα έδωσαν! Τώρα σου ετοιμάζω τα ιστορικά αρχεία. Και αυτά τα αρχεία θα περιέχουν και τη Λωζάνη. Και τότε θα τους τα φέρω μπροστά τους και ενώπιον του έθνους και θα τους τα εξηγήσουμε. Και τότε θα δουν, ποιος, πού και τι έδωσε!».
Και σήμερα πήρε τη σκυτάλη ο πρόεδρος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προέτρεψε τον Ερντογάν να φέρει αυτά τα αρχεία, γιατί έχει κι εκείνος –όπως είπε- αγωνία για να δει τι θα του δείξει.
«Είπε ότι ετοιμάζει να μου δείξει τα αρχεία που έχουν να κάνουν με τη Λωζάνη. Κι εμείς περιμένουμε με αγωνία τι αρχεία ετοιμάζει να δείξει», είπε χαρακτηριστικά ο Κιλιτσντάρογλου. «Αλλά εμείς ρωτήσαμε ανοιχτά. Γιατί υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες σε νησιά που δεν δόθηκε η κυριαρχία τους ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία; Στη Λωζάνη δεν υπάρχει όρος για αποστρατικοποίηση των νησιών που δόθηκαν στην Ελλάδα; Και τα εδάφη που ήταν ο τάφος του Σάχη Σουλεϊμάν δικά μας εδάφη ήταν. Τι θα πούμε εμείς ότι το έσκασαν και τα άφησαν στους τρομοκράτες; Αυτός που το σκάει και παρατάει ένα έδαφος γίνεται να είναι ήρωας; Ντρέπομαι να τα λέω αυτά, αλλά δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να τα πω», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τουρκικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, έκανε μνεία σήμερα στην «29η Ιανουαρίου Ημέρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Αντίστασης» της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που –σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης- αποτελεί το σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα της ταυτότητας των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης», όπως τους αποκαλεί ο Τσαβούσογλου.
Ο Χακάν Τσαβούσογλου με μήνυμά του ανέφερε ότι «περιμένουμε αντίστοιχα βήματα από την Ελλάδα για την εξάλειψη της αδικίας προς τους “ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη”» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή και να τηρηθεί η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και τεθούν υπό εγγύηση όλα τα βασικά δικαιώματα του κάθε πολίτη άνευ εξαίρεσης».
Πηγή ρεπορτάζ: ant1news.gr