Σε κλίμα φόρτισης συνεχίστηκε και χθες η δίκη για τον βιασμό και την δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη με κατηγορούμενους έναν 20χρονο Αλβανό κι έναν 21χρονο ημεδαπό, στη γεμάτη αίθουσα του ακροατηρίου στο Α’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Η μητέρα της Ελένης βγήκε εκτός εαυτού, στη θέα των δύο κατηγορουμένων για τον βιασμό και τη δολοφονία του παιδιού της. Υποβασταζόμενη, οι οικείοι της οδήγησαν έξω από τη δικαστική αίθουσα την Κούλα Τοπαλούδη.
Η δίκη διεκόπη χθες για την Παρασκευή 31 Iανουαρίου 2020.
Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε να εξεταστούν από ψυχίατρο, αλλά η εισαγγελέας διαφώνησε με το αίτημα και η έδρα επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
«Βασάνισαν το κορίτσι μας», φώναξε ο πατέρας του θύματος κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ιατροδικαστή, Παναγιώτη Κοτρέτσου, ο οποίος περιέγραψε την εικόνα της σορού, που βρέθηκε στη θάλασσα, χωρίς ρούχα, με χαρακιές στο λαιμό και πολλά τραύματα μεταθανάτια από τον κυματισμό και τα βράχια.
Όπως σημείωσε ο μάρτυρας, πριν τον θάνατο έγινε απόπειρα στραγγαλισμού της κοπέλας, που υπέστη χτύπημα με βαρύ αντικείμενο στο κεφάλι το οποίο προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τελική αιτία θανάτου ήταν ο πνιγμός αλλά το χτύπημα ήταν καθοριστικό και συμμετοχικό στον θάνατο.
«Όταν μας έφεραν το κορίτσι, μας έκανε εντύπωση που ήταν γυμνή. Το πρώτο που μας χτύπησε καμπανάκι, ήταν ότι είδαμε χαρακιές στον λαιμό. Είδαμε σημάδια που μας έδειχναν ότι έγινε απόπειρα στραγγαλισμού», υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Παναγιώτης Κοτρέτσος, ιατροδικαστής Ρόδου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού είχε και ένα βαρύ τραύμα. Αυτό θα μπορούσε να είχε επιφέρει τον θάνατο. Αυτό το τραύμα ήταν που της έφερε λιποθυμία. Όλα αυτά έγιναν όταν το θύμα ήταν εν ζωή. Όταν την πέταξαν στον γκρεμό, ήταν ζωντανή».
Νωρίτερα, κατέθεσε ο διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, Θωμάς Ζόβας, ο οποίος είχε διερευνήσει την υπόθεση και είχε προχωρήσει στη σύλληψη των κατηγορουμένων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής περιέγραψε την ερημική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται το εξοχικό ενός από τους κατηγορουμένους, όπου οδήγησαν τη φοιτήτρια και επανέλαβε ότι ήταν δύσκολη η διαδρομή που ακολούθησαν στη συνέχεια για να την πετάξουν στα βράχια. «Πρέπει να ξέρεις τον δρόμο για να πας, δεν πήγαν από τον εύκολο δρόμο, πρέπει να είσαι της περιοχής», είπε.
Τέλος, ο μάρτυρας σχολιάζοντας το εάν οι φωνές της νεαρής φοιτήτριας ήταν πιθανόν να ακούστηκαν εκείνη τη νύχτα, επεσήμανε ότι «θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές από πρόσωπα με καλή ακοή».
Η επιμονή των ερωτήσεων αυτών οφείλεται στο ό,τι η γιαγιά του 21χρονου Ροδίτη, κατοικούσε στο ισόγειο του σπιτιού, που οι δυο κατηγορούμενοι βίασαν την άτυχη φοιτήτρια.
Ο κ. Ζόβας ήταν κατηγορηματικός σε όλες τις ερωτήσεις που του υπέβαλε η υπεράσπιση, απαντώντας εμπεριστατωμένα με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία της έρευνάς του.
Στην προηγούμενη συνεδρίαση, στις 13 Ιανουαρίου, ο μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων όσα του είπε ο ένας από τους δύο μόλις ομολόγησε τονίζοντας ότι οι δράστες είχαν «αποφασίσει να την τελειώσουν από το σπίτι», επειδή δεν ήθελε να έρθει σε επαφή μαζί τους και τους απείλησε ότι θα τους καταγγείλει στην αστυνομία.
Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, το σώμα της νεαρής κοπέλας, όταν βρέθηκε επέπλεε στο νερό, τα αντικείμενα της βρέθηκαν σε διάφορα σημεία, ενώ το εσώρουχό της ήταν σκισμένο. «Κατά τη γνώμη μου κάποιος το τράβηξε για να το σκίσει», είπε ο μάρτυρας και σημείωσε πως ο 21χρονος Έλληνας κατηγορούμενος «είχε έντονο χαρακτήρα και έδειχνε ότι ήταν ένας άνθρωπος που επιθυμούσε τον καβγά».
Ακόμη ο κ. Ζόβας χαρακτήρισε τον 21χρονο Ροδίτη μη συνεργάσιμο με τις αρχές. Μίλησε μάλιστα και για τους γονείς του κατηγορουμένου για να επισημάνει πως ο πατέρας του 21χρονου, δεν έδινε απάντηση στο ερώτημά του για το πού είναι ο γιος του, ενώ η μητέρα του αν και είχε αρχικά άριστη συνεργασία με τις αρχές «για ένα τετράωρο εξαφανίστηκε».
Αντίθετα, ο μάρτυρας χαρακτήρισε τον δεύτερο 20χρονο κατηγορούμενο «συνεργάσιμο, πολύ ψύχραιμο και καθόλου φοβισμένο».
Πριν από την έναρξη της διαδικασίας ο δικηγόρος του κατηγορούμενου Ροδίτη, Θεόδωρος Μαντάς, επανέλαβε ότι ο εντολέας του αποδέχεται ότι ήταν συμμέτοχος στην αξιόποινη πράξη αλλά ο βαθμός της συμμετοχής του θα κριθεί από το δικαστήριο. Επιπλέον δήλωσε πως η δημόσια συγγνώμη του δεν συνδέεται με την αναγνώριση ελαφρυντικού περί μεταμέλειας.
Τέλος, έξω από το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε και χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Δεν είμαστε όλες, λείπουν οι δολοφονημένες», «οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδικοί», «η πατριαρχία γυναικοκτονεί. Για κάθε Ελένη. Είμαστε σε πόλεμο», έγραφαν μεταξύ άλλων τα πλακάτ και τα πανό.
Έξω από τη δικαστική αίθουσα έδωσαν το παρών και γυναικείες οργανώσεις.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων παρίστανται οι δικηγόροι κ.κ. Θεόδωρος Μαντάς, Στέλιος Κιουρτζής και Γιώργος Κυπραίος και ως συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας οι δικηγόροι κ.κ. Αλέξης Κούγιας και Ευάγγελος Γκιουγκής.