Αποφασισμένος να επαναφέρει επί τάπητος το ζήτημα με τις ελλείψεις και την κατάσταση της υγείας στη Νότια Ρόδο, εμφανίσθηκε για δεύτερη φορά (μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, όπου έθεσε το θέμα) ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σάββας Καραταπάνης. Σε συνέντευξη Τύπου χτες, τόνισε τα εξής:
«Η παρέμβασή μου αποτέλεσε συνέχεια της προηγούμενης πάνω στα θέματα υγείας που αφορούν την περιοχή της Νότιας Ρόδου. Έχω στείλει δύο επιστολές τόσο στον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη όσο και στον αντιδήμαρχο (και πρόεδρο του ΔΟΠ) κ. Γιώργο Τριάντο ζητώντας την ενίσχυση του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, από τον Δήμο Ρόδου.
Προσπάθησα να εξηγήσω σε όλους τους συναδέλφους στο δημοτικό συμβούλιο, ότι στη Νότια Ρόδο, υπάρχει μία… παράδοση – καθεστώς (όχι με την κακή έννοια) που αφορά στην παρέμβαση της εκάστοτε δημοτικής αρχής, στο θέμα του ιατρείου. Και η αρωγή του πρώην Δήμου και αργότερα των άλλων δημοτικών αρχών, ήταν σημαντική: με την πρόσληψη προσωπικού και άλλες παρεμβάσεις. Αυτό ξεκίνησε, πριν το 1998 επί εποχής του αναπτυξιακού συνδέσμου. Τότε, οι συνάδελφοι αυτοδιοικητικοί φρόντισαν κι έγινε η προμήθεια ενός ασθενοφόρου το οποίο εξυπηρετεί πολύ τους κατοίκους.
Γι αυτό και ζήτησα να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, από τον ενιαίο τώρα Δήμο Ρόδου να αναβαθμίσουν το ιατρείο –αξιοποιώντας τον Κανονισμό του ΔΟΠ. Επειδή οι συνάδελφοι ανέφεραν ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, έφερα ως παράδειγμα τον Δήμο Ύδρας, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί παράλληλα με το Περιφερειακό Ιατρείο το οποίο εξαρτάται από το υπουργείο Υγείας, και Δημοτικό Ιατρείο από την δημοτική αρχή που πληρώνει τον γιατρό και το προσωπικό. Συνεπώς, είναι στην ευχέρεια του Δήμου Ρόδου να κάνει κάτι σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Υγείας», ο κ. Καραταπάνης ξεκαθάρισε μάλιστα πως θα επιμείνει στην πρότασή του και θα συνεχίσει τις πιέσεις μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Σημειώνεται πως πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων στη Νότια Ρόδο, ζητούν να υλοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί η παλιά απόφαση του τότε υπουργού κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για ίδρυση Κέντρου Υγείας στο Γεννάδι, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω έλλειψης κονδυλίων: «Εκτιμώ ότι είναι δύο παράλληλες ενέργειες, η μία δεν αντιτίθεται στην άλλη.
Πρέπει να γίνει κάτι στη Νότια Ρόδο. Θα ήταν καλό να διοριστεί κάποιος γιατρός αλλά υπάρχουν ήδη πέντε αγροτικοί γιατροί που αναλογούν στα ισάριθμα αγροτικά ιατρεία: 2 στο Γεννάδι, 1 στην Κατταβιά, 1 στον Ασκληπειό, 1 στην Απολακκιά. Εάν έρθει κι ένας μόνιμος… θα ήταν ευχής έργον».
Ο κ. Καραταπάνης είπε ακόμη πως όσοι εργάζονται εκεί δεν αποφασίζουν να διαμείνουν στη Νότια Ρόδο, εκφράζοντας απορίες για τις ελλείψεις που υπάρχουν.
ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ
Ερωτηθείς σχετικά με τους εμβολιασμούς (στους οποίους αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, προτρέποντας τους δημοτικούς συμβούλους να εμβολιαστούν όπως έκανε και ο ίδιος), ο κ. Καραταπάνης, με την ιδιότητα του γιατρού, δήλωσε πως μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά: «Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με μαζική συμμετοχή των γιατρών. Αρκετή ήταν και η συμμετοχή των υγειονομικών. Πλέον, μπορούμε να μιλήσουμε με τα δεδομένα που υπάρχουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Όλοι επηρεάστηκαν από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, αλλά αποδεικνύεται καθημερινά ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα. Μέχρι σήμερα, στην Ρόδο δεν έχουν σημειωθεί ούτε σοβαρά συμβάντα, ούτε αλλεργικές αντιδράσεις κ.λπ. Κι αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα. Κατά την γνώμη μου, ο εμβολιασμός, δεν πρέπει να γίνει ποτέ υποχρεωτικός. Είναι ζήτημα προσωπικό και φυσικά, ζήτημα ατομικής ευθύνης».
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κ. Καραταπάνης, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία αγοράς βιβλίων για τις δύο λειτουργούσες βιβλιοθήκες, η μία στην Σορωνή και η άλλη στην Κρεμαστή ενώ σε δεύτερο χρόνο αυτό θα επεκταθεί και σε σχολικές βιβλιοθήκες. «Θα ήθελα να συνεχιστεί αυτό κάθε χρόνο έστω με ένα πολύ μικρό ποσό», είπε.
Τέλος, μίλησε για την επέκταση των συμβάσεων με τοπικούς κτηνιάτρους για να γίνονται στειρώσεις αδέσποτων (και όχι δεσποζόμενων) ζώων συντροφιάς στο Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου. Το θέμα πέρασε και από το δημοτικό συμβούλιο ενώ το μέτρο θα εφαρμοστεί καθ όλη την διάρκεια του χρόνου μαζί με εμβολιασμούς.
«Ζήτησα από το δημοτικό συμβούλιο να προσλάβει έναν δεύτερο κτηνίατρο για να βοηθάει τόσο για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς όσο και για τα ζώα που εκτρέφουν οι κτηνοτρόφοι μας στη Νότια Ρόδο. Υπήρχε ένα κτηνιατρείο που δεν έχει λειτουργήσει εδώ και 15 χρόνια. Εκτιμώ πως ο Δήμος Ρόδου πρέπει να παρεμβαίνει, όπου εντοπίζει τέτοια κενά…»