Άρθρο στην εφημερίδα ΝΕΑ του ΣΚ
Το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα ψηφίστηκε από τη Βουλή χωρίς όμως την τροπολογία που προϋπέθετε την καθιέρωσή της και στις Εθνικές Εκλογές, για τους Έλληνες του εξωτερικού. Η τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις Εθνικές Εκλογές καταψηφίστηκε, καθώς δεν συγκέντρωσε τις 200 που απαιτούνταν. Ειδικότερα, σε σύνολο 299 ψήφων συγκέντρωσε συνολικά 158 θετικές ψήφους, την καταψήφισαν 135 βουλευτές και έξι δήλωσαν παρών. Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ άλλαξαν θέση από τη συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές μέχρι και την ψηφοφορία. Η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε «παρών».
Είναι ένα μέτρο εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, είναι η ύψιστη έκφραση του Δημοκρατικού πολιτεύματος και δηλώνει την ύπαρξη του έθνους των Ελλήνων. Ο οικουμενικός Ελληνισμός ενσωματώνεται τρόπον τινά στη μητέρα πατρίδα. Οι άνθρωποι που είναι μακριά μπορούν να νιώσουν και να έρθουν πιο κοντά μας.
Αυτό όμως όχι ολοκληρωμένο γιατί η αντιπολίτευση αποφάσισε έτσι και προτίμησε να δει το δέντρο αντί για το δάσος.
Τι έκανε με λίγα λόγια η αντιπολίτευση; Αποφάσισε να προτιμήσει τον εμπαιγμό αντί για μία μεγάλη ιστορική αλλαγή. Αποφάσισε να χωρίσει τους Έλληνες σε πολίτες δύο κατηγοριών. Από τη μία τους πολίτες που μπορούν να ψηφίσουν και από την άλλη σε εκείνους που δεν τους επιτρέπεται. Το ακόμα χειρότερο ποιο είναι; Ότι ένας πολίτης που ζει στο εξωτερικό και έχει δικαίωμα ψήφου θα μπορεί να έχει λόγο για το τι κάνει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά όχι στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Με απλά λόγια θα μπορεί να αποφασίσει για τους Έλληνες που θα ψηφίσουν μία ευρωπαϊκή οδηγία στην Ευρωβουλή αλλά όχι για τους Έλληνες που θα εγκρίνουν την ενσωμάτωσή της στο εθνικό Δίκαιο. 50 χρόνια μετά τν αποκατάσταση της Δημοκρατίας, κάποιοι αρνήθηκαν με τη στάση τους την απάλειψη κάθε εμποδίου για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Και το επιχείρημα στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ ήταν να περιμένουμε 50 χρόνια όπως στη Γερμανία.
Τελικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, όταν έλεγε για «αναβάλλοντες» και «καταγγέλλοντες» που μέχρι σήμερα εναλλάσσονταν στην εξουσία είχε δίκιο και ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ έγιναν και καταγγέλλοντες και αναβάλλοντες. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να συνομιλήσει με την ιστορία απέναντι στους Έλληνες του εξωτερικού για την διευκόλυνση των απόδημων να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο. Η ιστορική αυτή ευκαιρία χάθηκε και η εξέλιξη υπονομεύτηκε από τον φόβο μιας εντύπωσης που μπορεί να δημιουργηθεί σε ελάχιστους για ελάχιστο χρόνο. Χάθηκε από όσους προτίμησαν τον εμπαιγμό αλλά ξέχασαν ότι η ιστορία δεν συγχωρεί.