Ειδήσεις

Η νέα απειλή κατά των αγροτών στον ορίζοντα

Αν αγρότες και κτηνοτρόφοι γνώριζαν «τι έρχεται», σε ό,τι αφορά το μέλλον της παραγωγής και άρα της ίδιας της απασχόλησής τους, τότε ενδεχομένως θα καταλάβαιναν ότι αν φορολογηθούν «λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω», είναι το λιγότερο.

Αυτή την εβδομάδα άρχισε ο 12ος γύρος των διαπραγματεύσεων για τη Διατλαντική Συνθήκη για το εμπόριο (TTIP) με στόχο έως το τέλος του χρόνου να υπάρξουν συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα.Τις παραμονές της έναρξης του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων κατατέθηκε μια σειρά από μειώσεις δασμών –μεταξύ των άλλων και στα αγροτικά προϊόντα– που θα επηρεάσουν και την αγροτική παραγωγή των μεσογειακών χωρών. Η Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολα σε θέση να προστατεύσει τα προϊόντα της.

Στη λίστα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, πατάτες, μανιτάρια, κάπαρη, σπανάκι,πορτοκάλια, νεκταρίνια, ακτινίδια, σύκα, μήλα, αγγούρια, αχλάδια, ξηροί καρποί, τομάτες, βερίκοκα, ροδάκινα, πιπεριές, ψάρια κ.λπ.

Δηλαδή, σχεδόν το σύνολο της παραγωγής στη χώρα μας. Σε μία σειρά προϊόντων, η Ε.Ε έχει αφήσει ανοιχτό το πότε θα ισχύσουν οι νέοι δασμοί ή εξαρτά τη μείωσή τους από την αντίστοιχη θέληση των ΗΠΑ να μειώσουν τους δικούς τους δασμούς. Ομως, η Ε.Ε φαίνεται να αποδέχεται μηδενικούς δασμούς σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια, κάτι που αν επισφραγισθεί, ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, θα οδηγήσει στο φαινόμενο να «ταξιδεύουν» π.χ. μήλα 12.000 χιλιόμετρα από την Αϊόβα στην Ευρώπη για να φθάσουν στους «πεινασμένους» για φθηνό προϊόν Ευρωπαίους καταναλωτές, όπως χαρακτηριστικά λέει η Αγκέλικα Γιέρες, από τον ιστότοπο Correctiv, που αποκάλυψε τα έγγραφα της Ε.Ε. με τις τροποποιημένες προτάσεις της Ε.Ε. για τους δασμούς.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις στη γενική μείωση των δασμών, από τις οποίες βλέπει κανείς ποιες εταιρείες ασκούν πραγματική επιρροή στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ετσι, μεγάλοι παραγωγοί καλαμποκιού θα συνεχίσουν να προστατεύονται, ιδιαίτερα από το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι –στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας– ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα παχυνόμενα με ορμόνες βοοειδή – αν και στα ευρωπαϊκά χρησιμοποιούνται ορμόνες έστω και σε μικρότερο βαθμό ή τα κοτόπουλα που καθαρίζονται με χλώριο.

Για προϊόντα όπως το πατέ από συκώτι χήνας που παράγουν τρεις χώρες της Ευρώπης (Βουλγαρία, Ουγγαρία και φυσικά η Γαλλία) δεν είναι εμφανές πότε θα πέσει ο δασμός του 10,2%, αλλά ενώ στο βόειο κρέας που ο γενικός γραμματέας των Ευρωπαίων Αγροτών, Πέκα Πέσονεν, παλεύει να μην υπάρξει μείωση των δασμών, η Ε.Ε. προτείνει –για να «γλιτώσει» το μοσχαρίσιο κρέας– να «θυσιασθεί» το πρόβειο, που ενδιαφέρει την Ελλάδα με μείωση δασμών… 0%.

Και στους χυμούς προβλέπεται μετά μία μεταβατική περίοδο επτά ετών η πλήρης κατάργηση των δασμών. Πρόκειται για μια από τις πιο δραματικές μειώσεις των δασμών κατά 17,6 μονάδες.

«Σφαγή» γίνεται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Η Ε.Ε. αποδέχεται την κατάργηση των δασμών στα προϊόντα αυτά, αν οι ΗΠΑ αποδεχθούν να πράξουν το ίδιο. Σε αυτή την περίπτωση θα κερδίσουν οι Ευρωπαίοι που έχουν προϊόντα μεγαλύτερης διατροφικής αξίας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου