Ομιλητής, ο καθηγητής Χειρουργικής και Ιστορίας της Ιατρικής, κ. Στέφανος Ι. Γερουλάνος
Κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό ο καθηγητής κ. Στέφανος Γερουλάνος στην ομιλία του με θέμα «Ιπποκρατική Ιατρική & Διαιτολογία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 από τη Δωδεκανησιακή Μέλισσα – Παράρτημα Ρόδου με συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Γεννηματάς – Δράσεις ενημέρωσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες, τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων και την ‘Ενωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος – Παράρτημα Νοτίου Αιγαίου.
Ο ομιλητής κύριος Στέφανος Ι. Γερουλάνος, είναι Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ζυρίχης, πρ. Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Επίτιμος Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού
Κέντρου και Διευθυντής της Μονάδος Εντατικής Θεραπείας , Πρόεδρος ΔΚΕ Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω.
Η εκδήλωση παρουσίασε το μεγαλείο του Ιπποκράτη της Κω και έδειξε πως, χωρίς τεχνική υποδομή, χωρίς όργανα μέτρησης κατόρθωσε με μόνη την πνευματική του δύναμη να αποκαλύψει θεμελιώδεις αλήθειες και να διατυπώσει γνώμες που ακόμη και σήμερα κρίνονται σαν επιστημονικά αξιώματα. Πάνω από 10.000 όροι της ιατρικής προέρχονται από τα Ιπποκράτεια κείμενα. Για την ερευνητικότητα, την πολυγνωσία, το αδιάκοπο ενδιαφέρον του για τον πάσχοντα άνθρωπο εδραιώθηκε σαν υπέρλαμπρος φάρος στην ιατρική επιστήμη και θεωρήθηκε σαν το μεγαλύτερο ιατρικό πνεύμα που πέρασε από την ιατρική δια μέσου των αιώνων. Γι’ αυτό και αποκαλείται μέχρι σήμερα «Πατέρας της Ιατρικής».
Την εκδήλωση άνοιξε η κα Αννα Χαρίτου εκ μέρους του Παραρτήματος Ρόδου της Δωδεκανησιακής Μέλισσας ευχαρίστησε τον κ. Γερουλάνο για την τιμή να δεχθεί την πρόσκληση καθώς και το κοινό για την παρουσία του και τη στήριξη και ανέφερε: « Η Δωδεκανησιακή Μέλισσα κατά το σχολικό έτος 2019-2020 ανέλαβε 30 υποτροφίες . Ο Σύλλογός μας από το 1992, δηλαδή τα τελευταία 28 χρόνια, έχει δώσει 239 υποτροφίες σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα αρχεία μας, μόνο στη Ρόδο, στηρίζοντάς τα παιδιά μας με το ποσό των 1800 € ετησίως για μια πενταετία για τις περισσότερες Σχολές και για φοιτητές της Ιατρικής, για μία εξαετία. Ο Οργανισμός που υπηρετούμε δεν έχει καμία κρατική επιχορήγηση και ό, τι καταφέρνει, το κάνει χάρις στην βοήθειά σας», συνέχισε δε, « ο Ιπποκράτης της Κω είναι η δική μας μεγάλη προσωπικότητα στα Δωδεκάνησα που αναδεικνύει τον μοναδικό πολιτισμό των νησιών μας».
Χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου η κα Μαριτάνα Αλακιώτου η οποία αναφέρθηκε στην «Κουζίνα του Αιγαίου» πρόγραμμα που προωθεί τη νησιώτικη κουζίνα και τα προϊόντα στη μαζική εστίαση και βασίζεται στις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής που ξεκινάει από τον Ιπποκράτη. Η κα Χαρούλα Γιασιράνη Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΚΕΚ Γεννηματάς συνεχάρηκε την Τοπική Επιτροπή της Δωδεκανησιακή Μέλισσας για την πλούσια δράση της και το κοινωνικό αποτύπωμα στα Δωδεκάνησα, αναφέρθηκε στο έργο κατάρτισης και επιμόρφωσης στις παραπάνω αρχές και στην οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση φθορών στο κτήριο του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω, λόγω παλαιότητας, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ως αναγνώριση του τεράστιου έργου που επιτελεί. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης εξήρε τη δράση και την προσφορά του καθηγητή Γερουλάνου τόσο στην Ιατρική όσο και στο μεγάλο πεδίο της Ιστορίας της Ιατρικής με τελευταίο έργο του την ίδρυση του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής στα Ιωάννινα και προσέφερε τιμητική πλακέτα. Ζήτησε δε τη συνεργασία του στην ίδρυση αντίστοιχου Μουσείου που προγραμματίζει ήδη ο ΙΣΡ. Εκ μέρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, ο σεφ Δημήτρης Κουλλιάς προσκλήθηκε ειδικά για την οργάνωση της εκδήλωσης από την πλευρά της γαστρονομίας, αναφέρθηκε στα θέματα της σύγχρονης διατροφής τόσο στη μαζική εστίαση όσο και στο σπίτι, στη χρήση των βοτάνων καθώς και στο έργο της Λέσχης πάνω στις αξίες και της αρχές διατροφής που έχουν τη βάση τους στις θέσεις του Ιπποκράτη. Η πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος – Παράρτημα Νοτίου Αιγαίου κυρία Χρύσα Καραγιάννη συνέβαλε κατά πολύ στη σύνδεση των αρχών της διαιτολογίας του Ιπποκράτη με τη σύγχρονη προσέγγιση και απέδειξε ότι αν ήταν κοντά μας δε θα διέφεραν πολύ οι συμβουλές του.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου, ο πρώην Περιφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, η πρόξενος Γαλλίας κα Αλίκη Μοσχή, ο προϊστάμενος ΕΟΤ- Περιφερειακή Υπηρεσία Δωδεκανήσου κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο πρώην πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Χρήστος Μαντάς καθώς και η κα Λιάνα Σουλούνια Διευθύντρια Τμήματος απεικόνισης Μαστού ΓΝΡ και η κα Μαίρη Γκουιντάλια Μικροβιολόγος Μονάδας Αιμοδοσίας ΓΝΡ, η διευθύνουσα σύμβουλος ΚΕΚ Γεννηματάς Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κα Βασιλική Μανωλάκη, η πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού κα Δέσποινα Δελαπόρτα, η πρόεδρος συλλόγου Αρχιτεκτονικής & Πολιτιστικής Κληρονομιάς κα Μαρία Μηχαηλίδου-Κόλλια , φίλοι του «Συλλόγου Θάλεια», εκλεκτό κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον στο θέμα.
Από το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω μεταφέρθηκαν φαρμακευτικά βότανα από τον κήπο του Ιπποκράτη που προσφέρθηκαν στον κόσμο. Κεράσματα από παραδοσιακό μελεκούνι προσφέρθηκαν και στη συνέχεια όλος ο κόσμος γνώρισε και απόλαυσε γευστική πανδαισία που ετοίμασε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με εδέσματα βασισμένα στις αρχές της Ιπποκράτη για τη διατροφή. Ξεχώρισαν μεταξύ άλλων:
· ο τόνος με κρούστα καμμένων μπαχαρικών όπως κανέλα, γαρύφαλο, μαραθόσπορος, πιπέρι μαύρο και πράσινο, αστεροειδής γλυκάνισος,
· οι λεπτές φέτες ψαριού (λαβράκι), μήλο και μανταρίνι με κόλιανδρο, σχινόπρασο κλπ
· το ζελέ από φασκόμηλο, μέλι (θυμαρίσιο) και χλωρή μυζήθρα
· οι ελιές με σισάμι, σταφίδες, μέλι και χυμό από νεράτζι
Επιμελήθηκαν το Ιπποκρατικό μενού και τους ευχαριστούμε, οι σεφ μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Επαμεινώνδα Τσίντζο, ο σεφ Δημήτρης Κουλλιάς από την Κω και ο σεφ Μιχάλης Στάλας τους οποίους ευχαριστούμε.
Οι χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το Ξενοδοχείο ΠΛΑΖΑ που προσέφερε ευγενική φιλοξενία, το «Σαφράν», η «Μεταξοτυπική», το «Μελεκούνι», τα «Χειρομύλια», το «Φίλεμα», ο «Λαδόμυλος». Τη φωτογραφική κάλυψη προσέφερε ο κ. Φιλήμων Ρούσσος.
Τα μέλη της Δωδεκανησιακής Μέλισσας – Παράρτημα Ρόδου οργάνωσαν την εκδήλωση για να προσφέρουν στο κοινό της Ρόδου ένα ακόμη πολιτιστικό θέμα υψίστης σημασίας. Ένας διάλογος άνοιξε, μια φιλοσοφία ζωής με ρίζες 2.500 ετών, συμβουλές από το σοφό γέροντα της Κω, ακούστηκαν οι διδαχές του και όλοι λάβαμε την ευεργετική του επίδραση μέσα από την παραστατική παρουσίαση του εξαιρετικού ομιλητή, καθηγητή Στέφανου Γερουλάνου. Παράλληλα με τη βοήθεια όλων επετεύχθηκε ο σκοπός της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, η οικονομική στήριξη άπορων Δωδεκανήσιων φοιτητών.