Παρά τις «θριαμβολογίες» της κυβέρνηση για τη χορήγηση βίζας – εξπρές σε τούρκους πολίτες για τουριστικούς σκοπούς σε δέκα νησιά του Αιγαίου, για μία ακόμη φορά η ΝΔ αποδεικνύεται ανακόλουθη λόγων και πράξεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από όσα παιάνιζε η κυβέρνηση πριν δύο μήνες. Το θέμα φέρνει με επίκαιρη ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Νικητιάδης. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη και κατατέθηκε στις 29 Φεβρουαρίου.
Δύο μήνες μετά το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 7η-12-2023 και της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού για τη χορήγηση επταήμερης βίζα – εξπρές σε Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφτούν για διακοπές δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόμη δεν έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης οι καθυστερήσεις οφείλονται όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον Τύπο στη μη ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του αρμόδιου Υπουργείου, στην οποία οι Τούρκοι πολίτες θα υποβάλουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχουν 2.000 κρατήσεις Τούρκων επισκεπτών στη Ρόδο και την Κω, ενώ υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του μέτρου ο αριθμός των επισκεπτών για το 2024 θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.
Φορείς των δέκα νησιών εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εργασίες που απαιτούνται να γίνουν σε υποδομές των λιμανιών και των αεροδρομίων, που αποτελούν πύλες εισόδου στον χώρο Σένγκεν, ώστε να ανταποκριθούν στην αύξηση των αφίξεων. Στην Κω, συγκεκριμένως, τυχόν κλείσιμο του προβλήτα Σένγκεν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών θα είχε επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθότι υπάρχει σχετική κίνηση Τούρκων τουριστών που αποτελεί ανάσα στην τοπική αγορά τον χειμώνα. Παραλλήλως, επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου θα πολλαπλασιαστούν κατακόρυφα και ο υπάρχων αριθμός αστυνομικών ουδόλως επαρκεί
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ανωτέρω συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας; Υπάρχουν και ποιοί είναι οι λόγοι καθυστέρησης της υλοποίησης; Εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι υλοποίησης της συμφωνίας και, συγκεκριμένα, αυτές που αφορούν τις πύλες εισόδων στον χώρο Σένγκεν των νησιών μας; Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων σε λιμάνια και αεροδρόμια και των αντίστοιχων ελέγχων;
Προς: Υπουργό Εξωτερικών, κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη
Θέμα: Χρονοδιάγραμμα και παράμετροι υλοποίησης της συμφωνίας χορήγησης θεώρησης εισόδου (visa) – «express» στους Τούρκους πολίτες για την επίσκεψη στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Κύριε Υπουργέ,
Κατά το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 7η-12-2023, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση επταήμερης θεώρησης εισόδου στη χώρα (visa) – «express» σε Τούρκους που επιθυμούν να επισκεφτούν για διακοπές δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η εν λόγω συμφωνία αφορά τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Ρόδου, της Σύμης, του Καστελόριζου, της Σάμου, της Λέρου, της Καλύμνου, της Κω, της Λήμνου και οι Τούρκοι πολίτες κατά την άφιξή τους θα λαμβάνουν visa επτά ημερών και ισχύος ενός έτους, δηλαδή θα έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών επισκέψεων στα ανωτέρω δέκα νησιά εντός ενός έτους από την ημέρα λήψης της visa – «express».
Δύο και πλέον μήνες μετά, η ανωτέρω συμφωνία δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ συμφώνως με αναφορές στον τύπο η καθυστέρηση οφείλεται στη μη ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου σας, στην οποία οι Τούρκοι πολίτες θα υποβάλουν τα απαιτούμενα έγγραφα. Την ίδια στιγμή, φορείς των δέκα νησιών εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εργασίες που απαιτείται να γίνουν στις υποδομές των λιμανιών και των αεροδρομίων, που αποτελούν πύλες εισόδου στον χώρο Σένγκεν, ώστε να ανταποκριθούν στην αύξηση των αφίξεων. Στην Κω, συγκεκριμένως, τυχόν κλείσιμο του προβλήτα Σένγκεν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών θα είχε επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθότι υπάρχει σχετική κίνηση Τούρκων τουριστών που αποτελεί ανάσα στην τοπική αγορά τον χειμώνα. Παραλλήλως, επισημαίνεται ότι πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα για την κάλυψη των επιπρόσθετων αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου θα πολλαπλασιαστούν κατακόρυφα και ο υπάρχων αριθμός αστυνομικών ουδόλως επαρκεί.
Δεδομένου ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας για την ειδική θεώρηση εισόδου των Τούρκων πολιτών σε δέκα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ενισχύσει τον τουρισμό, αλλά και την ανάπτυξη των νησιών μας, με την αύξηση των αφίξεων καθόλη τη διάρκεια του έτους. Ήδη υπάρχουν 2.000 κρατήσεις Τούρκων επισκεπτών στη Ρόδο και την Κω, ενώ υπολογίζεται ότι με την εφαρμογή του μέτρου ο αριθμός των επισκεπτών για το 2024 θα ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο.
Δεδομένου ότι η υλοποίηση της συμφωνίας συνεπάγεται αφενός αύξηση των απαιτήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού θα πολλαπλασιαστούν οι έλεγχοι που θα πρέπει να πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου στον χώρο Σένγκεν και αφετέρου αναδιαμόρφωση των υποδομών για την υποδοχή πολλαπλάσιων αφίξεων.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ανωτέρω συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας; Υπάρχουν και ποιοί είναι οι λόγοι καθυστέρησης της υλοποίησης;
2. Έχετε εξετάσει όλες τις παραμέτρους υλοποίησης της συμφωνίας και, συγκεκριμένα, αυτές που αφορούν τις πύλες εισόδων στον χώρο Σένγκεν των νησιών μας; Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την κατακόρυφη αύξηση των αφίξεων σε λιμάνια και αεροδρόμια και των αντίστοιχων ελέγχων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Νικητιάδης