«Ηρθα χωρίς καμία προσδοκία, αλλά η Ρόδος με δικαίωσε, είμαι πολύ ευτυχισμένη εδώ». Οι δηλώσεις ανήκουν στη φράου Ερικα, 73 ετών, που εδώ και μία εβδομάδα κάνει διακοπές στο Νησί των Ιπποτών. Ούτε η ηλικία της ούτε τα κινητικά της προβλήματα στάθηκαν εμπόδιο στο να απολαύσει τη διαμονή στο ελληνικό νησί. «Ενημερώθηκα για το πρόγραμμα από την εφημερίδα και αμέσως δήλωσα ενδιαφέρον», λέει η ηλικιωμένη Γερμανίδα στην «Κ»· «είχα πάνω από 15 χρόνια να κάνω διακοπές».
Η 73χρονη ανήκει στην πρώτη «αποστολή» Γερμανών τρίτης ηλικίας, που αποτελείται από πέντε άτομα και έναν συνοδό, και θα μείνουν έως τις 5 Απριλίου στο νησί. Η παρέα των ηλικιωμένων περιπλανήθηκε στην Παλιά Πόλη, στο παλάτι των Ιπποτών, στη Λίνδο, ενώ κατά τη βόλτα στην τοπική λαϊκή αγορά, περιεργάστηκε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Από τα μέσα Μαρτίου έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε συνεργασία με ένα ξενοδοχείο της Ρόδου το πρόγραμμα τουρισμού υγείας, το οποίο γεννήθηκε στους κόλπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και επικυρώθηκε στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού 2014 στο Βερολίνο από την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό, εντεταλμένο της καγκελαρίου για την
ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ. Στο εγχείρημα, πολύτιμοι συνοδοιπόροι είναι ο Δήμος Ρόδου, η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, η Διεύθυνση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών Ρόδου καθώς και η εξωτερική υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας. Από τη γερμανική πλευρά, εταίροι είναι η κλινική Bavaria, η εταιρεία XP Xpert Cooperation με έδρα τη Στουτγάρδη και η DEKRA.
Η ιδέα, που αλληλοκαλύπτει τις ανάγκες των δύο χωρών, γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώνοντας τη συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν και γνωρίζοντας τις εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες στα νησιά της, ήλθε σε επαφή με κλινικές αποκατάστασης ηλικιωμένων στη Γερμανία. Αλλά και οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, φλέρταραν με την εν λόγω προοπτική.
«Στη Μαγιόρκα εδώ και πολλά χρόνια παραθερίζουν χιλιάδες Γερμανοί συνταξιούχοι, εκ των οποίων πολλοί έχουν και προβλήματα υγείας», διηγείται στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Φρέντριχ, εκπρόσωπος του πιλοτικού προγράμματος. «Στη Μαγιόρκα, άλλωστε, πολλοί συμπατριώτες μας έχουν αγοράσει ακίνητα και ζουν το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, προκειμένου να ωφεληθούν από την καλοκαιρία», συμπληρώνει.
Πέρα από τη Μαγιόρκα, που αποτελεί για τους Γερμανούς τον υπ’ αριθμόν ένα προορισμό, μεγάλη προσέλευση σημειώνεται και στις υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσους, αλλά και στην Τενερίφη (Κανάρια Νησιά). Το «ρεύμα» προς αυτά τα νησιά προέκυψε αυθόρμητα, χωρίς κάποια κρατική υποστήριξη, και οι επαγγελματίες εκεί το αξιοποίησαν δεόντως. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αρχές στην Τενερίφη, έπειτα από σχετικό αίτημα ομάδας ταξιδιωτών που βρίσκονταν σε αμαξίδια, μερίμνησαν ώστε και η παραλιακή βόλτα και η επίσκεψη στο ηφαίστειο του νησιού να είναι εφικτές για όσους έχουν κινητικά προβλήματα».
Από Οκτώβριο έως Απρίλιο
Επειτα από την επικοινωνία μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, κρίθηκε η Ρόδος ως καταλληλότερη για την έναρξη της συνεργασίας, «καθώς διέθετε ήδη πολύ καλή υποδομή, αλλά και αεροδρόμιο». Το πρόγραμμα διακοπών απευθύνεται σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και τους συνοδούς ή φροντιστές τους, οι οποίοι θα επισκέπτονται τη Ρόδο από τέλη Οκτωβρίου έως και τέλη Απριλίου. «Πρόκειται, δηλαδή, για το διάστημα κατά το οποίο τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ελάχιστους τουρίστες ή και κλείνουν», σημειώνει ο κ. Φρέντριχ. Πέρα από τα ξενοδοχεία, θα τονωθεί συνολικά η τοπική αγορά, ενώ απασχόληση θα έχουν και νεαροί νοσηλευτές, που θα αναλαμβάνουν τη φροντίδα των επισκεπτών. Βέβαια, για τη διαμονή τους απαιτούνται ορισμένες οικοδομικές εργασίες τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στην ίδια την πόλη.
Τροποποιήσεις
«Ξηλώσαμε δύο μπάνια σε δωμάτια του πρώτου ορόφου, ώστε να γίνουν κατάλληλα για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γιώργος Γέωργας από το ξενοδοχείο Plaza. Αντίστοιχα, έφυγε η μοκέτα από το πάτωμα, ώστε να μπορεί να κυλήσει το αμαξίδιο, εξοπλίστηκαν τα δωμάτια με ειδικά κρεβάτια, στις σκάλες προστέθηκε αναβατόριο, ενώ ορισμένες τροποποιήσεις έγιναν και στο μενού.
Ωστόσο, αυτό που μάλλον έχει κερδίσει τις καρδιές των Γερμανών είναι το οικογενειακό κλίμα του ξενοδοχείου. «Οργάνωσα προσωπικά περιηγήσεις για να τους δείξω μυστικές ομορφιές του νησιού, τους έχω κάνει το τραπέζι με εκλεκτούς μεζέδες». Ο ήλιος, η θάλασσα και η ελληνική φιλοξενία ενδέχεται τελικά να θεραπεύσουν αποτελεσματικότερα τους ταξιδιώτες, καθώς ο μεγαλύτερος εχθρός για τους ηλικιωμένους, όσους είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο, όπως και τους συγγενείς τους, δεν είναι άλλος από την κατάθλιψη, η οποία επιτείνεται από το βαρύ κλίμα της Βόρειας Ευρώπης.
«Το να ξανακάνω διακοπές και μάλιστα σε ένα τόσο ειδυλλιακό μέρος, δεν το ονειρεύομουν καν», αναφέρει με ευγνωμοσύνη η ηλικιωμένη Γερμανίδα.
(kathimerini)