Βαθύς προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και πολλά ερωτήματα για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί η στρατηγική των «φαστ-τρακ» ελέγχων για άμεση είσπραξη εσόδων από τη φοροδιαφυγή, που είχε εξαγγείλει άμα τη αναλήψει των καθηκόντων, του στις προγραμματικές του ακόμη δηλώσεις, ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις εφορίες της χώρας, που φέρονται να καθυστερούν υπερβολικά και αδικαιολόγητα να ελέγξουν και να διασταυρώσουν σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα, με αποτέλεσμα να μένει ανεκμετάλλευτο υλικό-βόμβα, στο οποίο περιλαμβάνονται φοροφυγάδες και διακινητές μαύρου χρήματος σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας και ανείσπρακτα εκατομμύρια έσοδα που θα γέμιζαν τα δημόσια ταμεία.
Ένας ολόκληρος… θησαυρός εκτιμάται ότι κρύβεται πίσω από τις 5.157 υποθέσεις μεγαλοκαταθετών που είχε εντοπίσει ο κ. Νικολούδης με την προηγούμενη ιδιότητά του ως αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρόεδρος της Αρχής κατά της νομιμοποίησης προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα).
Κι ενώ έχει ξεκινήσει τιτάνια προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, Παναγιώτη Νικολούδη, με μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ώστε να ελεγχθούν περίπου 5.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που έχουν εντοπιστεί να έχουν αποκρύψει εισόδημα περίπου 7,5 δισ. ευρώ, με σκοπό να εισπραχθούν αναλογούντες φόροι περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ, το θέμα φαίνεται να κολλάει στις εφορίες.
Μαύρο χρήμα
«Γεννάει πολλά ερωτηματικά», τόνισε στο Έθνος της Κυριακής κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «το πως είναι δυνατόν να έχουν σταλεί σε ΣΔΟΕ και εφορίες εδώ και δυόμισι χρόνια (2013-2014 και 2015) από τον κ. Νικολούδη, με την προηγούμενη ιδιότητα του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, περισσότερες από 5.000 υποθέσεις φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος και παρ’ όλα αυτά οι εφορίες όλης της χώρας να έχουν ολοκληρώσει τον έλεγχο μόνο σε 17 από αυτές».
Το θέμα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης των φορολογικών ελέγχων αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, αντικείμενο σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, του υπουργού Επικρατείας για τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, Παναγιώτη Νικολούδη, και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη.
Η σύσκεψη έγινε αφού στο μεταξύ είχε προηγηθεί η διήμερη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, κ. Νικολούδη, με τον Ελβετό υφυπουργό για τα διεθνή οικονομικά θέματα, Ζακ ντε Βατβίλ, και εξαμελές κλιμάκιο Ελβετών και Γερμανών συμβούλων, σχετικά με τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να επιβληθεί φορολόγηση στις καταθέσεις των «μαύρων» ελληνικών κεφαλαίων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Βαρουφάκη και την αναπληρώτρια, κ. Βαλαβάνη, όπου συζητούνται η συμφωνία της ελληνικής με την ελβετική κυβέρνηση για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον τραπεζικό πλούτο των Ελλήνων καταθετών, οκ. Νικολούδης φέρεται να έθεσε το πρόβλημα της ανεπάρκειας των φορολογικών ελέγχων.
«θα έρθει μία ακόμη λίστα με χιλιάδες καταθέτες από την Ελβετία», φέρεται να είπε ο κ. Νικολούδης. «Ε και; Το θέμα δεν είναι μόνο οι λίστες, αλλά ποιος θα κάνει τους ελέγχους. Δυόμισι χρόνια τώρα, τόσες λίστες έχω στείλει με μεγαλοκαταθέτες που παρουσιάζουν τεράστιες αποκλίσεις στα εισοδήματά τους. Πόσες από αυτές έχουν ελεγχθεί;»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Επικρατείας φέρεται ακόμη να είπε στη σύσκεψη ότι θα έπρεπε οι έλεγχοι από τις εφορίες να έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και δυόμισι χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν να στέλνονται τα στοιχεία από την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος σε ΣΔΟΕ και εφορίες.
Real.gr