Κρίσιμες μονάδες έχουν πάψει να λειτουργούν ή υπολειτουργούν εξαιτίας των 242 κενών θέσεων, με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην τουριστική περίοδο.
Οι ελλείψεις έχουν οδηγήσει σε κλείσιμο την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου της Κω, ενώ η καρδιολογική κλινική του ίδιου νοσοκομείου δεν μπορεί να εφημερεύσει. Σε αδυναμία να ανταποκριθεί σε πρόγραμμα εφημερίας βρίσκεται η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου της Λήμνου, η παιδιατρική του Νοσοκομείου της Σάμου και το αναισθησιολογικό του Νοσοκομείου της Ρόδου.
Δραματική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, τα οποία λειτουργούν πλέον ως δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
Οι ελλείψεις σε βασικές ιατρικές ειδικότητες προκαλούν «αναπηρία» στις περισσότερες δημόσιες δομές, οι οποίες θα κληθούν το καλοκαίρι να εξυπηρετήσουν πολλαπλάσιο πληθυσμό από εκείνον που καλύπτουν τον χειμώνα.
Η ζήτηση είναι σημαντικά αυξημένη τα τελευταία χρόνια, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα σε νησιά υψηλής επισκεψιμότητας.
Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση της Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας ότι το νεόδμητο νοσοκομείο του νησιού σε συνδυασμό με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει οδηγήσει πολλές από τις ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού να προτρέπουν τους πελάτες τους να κάνουν χρήση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η προτίμηση αυτή, ωστόσο, δεν συνοδεύεται από ενίσχυση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι λιγοστοί και ήδη ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι να καλούνται να καταναλώσουν και τις τελευταίες παρακαταθήκες δύναμής τους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο όγκο εργασίας…
Λόγω έλλειψης προσωπικού, το Νοσοκομείο της Κέρκυρας χάνει μεγάλα ποσά από νοσήλια τουριστών και ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Οι υπηρεσίες του νεόδμητου νοσηλευτικού ιδρύματος δεν είναι σε θέση να υπολογίσουν την οφειλή από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, επειδή είναι κλειστή η γραμματεία.
Αδυναμία
Η ίδια αδυναμία υπάρχει όταν τα εξιτήρια γίνονται απογεύματα, αλλά και από Παρασκευή μεσημέρι μέχρι Δευτέρα πρωί, καθώς υπάρχει αδυναμία άμεσου υπολογισμού των νοσηλίων.
Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία καταμέτρησε τα κενά. Με βάση την καταμέτρηση αυτή, το υπουργείο Υγείας ζητά -σε πρώτη φάση- από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προσληφθούν άμεσα γιατροί βασικών ειδικοτήτων.
Συγκεκριμένα, ζητείται να καλυφθούν στο Νοσοκομείο Ρόδου 22 από τις 62 κενές θέσεις, στο Νοσοκομείο Χίου 16 από τις 17 κενές, Μυτιλήνης 9, Σάμου 6 από 27, Ικαρίας 3 από 10, Σύρου 7 από 26, Λήμνου 5 από 9, Νάξου 2, Κω 6, Καλύμνου 3 από 6, Κυθήρων 2 από 5, Λευκάδας 9, Κέρκυρας 17 από 38, Κεφαλληνίας 3 από 16, Ληξουρίου 1 και Ζακύνθου 4 από 26.
Οι θέσεις ανά ειδικότητα στα νοσοκομεία
Οι θέσεις ανά ειδικότητα και νοσοκομείο που ζητούνται είναι οι εξής:
Ρόδου: Δύο γιατροί τμήματος επειγόντων, δύο αναισθησιολόγοι, ένας νευροχειρουργός, ένας αγγειοχειρουργός, ένας καρδιολόγος, δύο παθολόγοι, ένας παιδίατρος, ένας νεφρολόγος, ένας εντατικολόγος, ένας νευρολόγος, ένας αιματολόγος, ένας ογκολόγος, ένας ουρολόγος, ένας ψυχίατρος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, ένας βιοπαθολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας ακτινοθεραπευτής, ένας παθολογοανατόμος.
Χίου: Δύο παιδίατροι, ένας νευρολόγος, ένας χειρουργός, ένας ορθοπαιδικός, ένας ουρολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας για το τμήμα επειγόντων, ένας παθολόγος, ένας ψυχίατρος, ένας βιοπαθολόγος, ένας καρδιολόγος. Επικουρικοί: Ενας ιατροδικαστής, ένας πνευμονολόγος, ένας αιματολόγος.
Μυτιλήνης: Ενας ουρολόγος, δύο αναισθησιολόγοι, δύο βιοπαθολόγοι, ένας ακτινολόγος, ένας νευροχειρουργός, ένας νεφρολόγος, ένας ορθοπαιδικός. Σάμου: Ενας παθολόγος, ένας ωριλά, ένας βιοπαθολόγος, ένας οφθαλμίατρος, ένας ψυχίατρος, ένας νευρολόγος.
Ικαρίας: Ενας ωτορινολαρυγγολόγος, ένας χειρουργός.
Σύρου: Ενας παθολόγος, ένας παιδίατρος, ένας ορθοπαιδικός, ένας ψυχίατρος, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, ένας ουρολόγος, ένας ακτινολόγος.
Λήμνου: Δύο παθολόγοι (δεν λειτουργεί παθολογική κλινική και δεν καλύπτεται το τμήμα επειγόντων από ειδικευμένο γιατρό), ένας παιδίατρος, ένας αναισθησιολόγος, ένας γυναικολόγος.
Νάξου: Ενας καρδιολόγος, ένας νεφρολόγος.
Κω: Δύο καρδιολόγοι, δύο παιδίατροι και δύο γενικοί γιατροί.
Καλύμνου: Ενας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας βιοπαθολόγος.
Κυθήρων: Ενας παθολόγος και ένας ορθοπαιδικός.
Λευκάδας: Δύο παθολόγοι, δύο ορθοπαιδικοί, ένας καρδιολόγος, ένας αναισθησιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας βιοπαθολόγος, ένας νεφρολόγος.
Κέρκυρας: Δύο παιδίατροι, ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας νευρολόγος, ένας αιματολόγος, δύο νεφρολόγοι, ένας χειρουργός, ένας ορθοπαιδικός, ένας γιατρός για τη μονάδα μεσογειακής αναιμίας, ένας ωτορινολαρυγγολόγος, ένας νευροχειρουργός, ένας ψυχίατρος, ένας βιοπαθολόγος, δύο για το τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Κεφαλληνίας: Ενας καρδιολόγος, ένας αναισθησιολόγος, ένας βιοπαθολόγος.
Ληξουρίου: Ενας παθολόγος.
Ζακύνθου: Ενας ακτινολόγος, ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας οφθαλμίατρος.
΄Εθνος