Την δικαστική διεκδίκηση της δημόσιας περιουσίας του δωδεκανησιακού λαού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προωθεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Το θέμα αναμενόταν να απασχολήσει χθες το βράδυ την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ, ενώ προσκεκλημένος ήταν ο προϊστάμενος του αυτοτελούς γραφείου δημόσιας περιουσίας του δημοσίου (πρώην ΚΥΔ Δωδεκανήσου) κ. Δημήτρης Μπελντέκος, για την ενημέρωσή του.
Η εμπλοκή του ΕΒΕΔ στον αγώνα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου, για να διεκδικήσει την απόδοση του 75% από την εκποίηση ακινήτων, που διαχειρίζεται ο Ελληνικό Δημόσιο, μέσω οργανισμών και εταιρειών του, στην αυτοδιοίκηση, αποτελεί προάγγελο για την συμμετοχή στην ίδια προσπάθεια κι άλλων Επιμελητηρίων, που είχαν ταχθεί κατά της κατάργησης της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, τον Ιούνιο του 2011, όταν το θέμα απεκάλυψε η «δημοκρατική».
Θυμίζουμε ότι με τροπολογία που δημοσιεύθηκε στην ψήφιση του Νόμου 3965/2011 (ΦΕΚ 113, 18/05/2011) και συγκεκριμένα στο άρθρο 23 παράγραφος 2 προβλέφθηκε πως «τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση των επιχειρήσεων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων και του άρθρου 48 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141) προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται ιδίως κινητά ή ακίνητα πράγματα, κάθε είδους εμπράγματα, ενοχικά ή εν γένει περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, όπως ορίζεται στο άρθρο 48 του Ν. 3871/2010».
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία η τοπική αυτοδιοίκηση απώλεσε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του 75% των εσόδων από την εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπου ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο, λόγω της Ιταλοκρατίας, ένα μεγάλος μέρος της ακίνητης περιουσίας των Δωδεκανησίων περιήλθε στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Κ. Χρυσοχοϊδης, είχε εξάλλου εκδώσει ανακοίνωση, όταν ανέκυψε το θέμα στην οποία τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η τοπική ηγεσία δεν έχει είτε την διάθεση είτε την βούληση να λάβει οποιαδήποτε απόφαση μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τους κυβερνώντες.
Οι Δωδεκανήσιοι έχασαν πλέον κάθε δικαίωμα πάνω στην τεράστια δημόσια περιουσία που δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τις πρακτικές που ακολουθηθήκαν επί Ιταλικής κατοχής. Το Ελληνικό δημόσιο, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης στη Δωδεκάνησο, δεν αναγνωρίζει στους πολίτες της Δωδεκανήσου που τροφοδότησαν αυτή την περιουσία, ούτε λόγο στην τύχη της ούτε συμμετοχή στην αξία της. Η επιχειρηματική κοινότητα της Δωδεκανήσου παρακολουθεί με έκπληξη τις εξελίξεις και την «αδράνεια» από πλευράς τοπικής πολιτικής ηγεσίας που είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει και σε άλλα δεινά».
Την έντονη αντίδραση των τριών Επιμελητηρίων της Δωδ/νήσου, του ΕΒΕΔ, του ΤΕΕ και του Οικονομικού, είχε προκαλέσει εξάλλου η απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει το 75% που κατεβάλλετο στα Δωδ/νησα από την εκποίηση δημοσίων ακινήτων.
Τα τρία Επιμελητήρια στην ανακοίνωσή τους τόνιζαν τα εξής:
«Τα τρία Επιμελητήρια με αφορμή την κατάργηση του 75% των εσόδων που προέρχονται από εκποιήσεις δημοσίων ακινήτων, δηλώνουν τα εξής:
Με τροπολογία που δημοσιεύθηκε στην ψήφιση του Νόμου 3965/2011 (ΦΕΚ 113, 18/05/2011) και συγκεκριμένα στο άρθρο 23 παράγραφος 2 αναφέρεται πως «τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση των επιχειρήσεων και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων των προηγούμενων παραγράφων και του άρθρου 48 του ν. 3871/2010 (Α΄ 141) προορίζονται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Στα λοιπά περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται ιδίως κινητά ή ακίνητα πράγματα, κάθε είδους εμπράγματα, ενοχικά ή εν γένει περιουσιακής φύσεως δικαιώματα, όπως ορίζεται στο άρθρο 48 του Ν. 3871/2010».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση απώλεσε το δικαίωμα εκμετάλλευσης του 75% των εσόδων από την εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπου ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο, λόγω της Ιταλοκρατίας, ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας των Δωδεκανησίων περιήλθε στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου.
Τα τρία Επιμελητήρια δηλώνουν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή.
Τα έσοδα αυτά είναι απολύτως απαραίτητα για έργα ανάπτυξης της περιοχής μας. Εναλλακτικά, στην περίπτωση που τα έσοδα από τις εκποιήσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά για τη μείωση του δημοσίου χρέους, τότε προτείνεται αυτά να συμβάλουν στη μείωση του χρέους του εκάστοτε Δήμου στον οποίο γεωγραφικά βρίσκεται το υπό εκποίηση δημόσιο ακίνητο, άλλωστε η συμβολή της Δωδεκανήσου στα δημόσια έσοδα δεν είναι αμελητέα.
Η αδράνεια και η σιωπή στο εν λόγω ζήτημα από εκπροσώπους της περιοχής μας δε βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Θεωρούμε υποχρέωση όλων μας, τη συστράτευση στον αγώνα για την ανατροπή της συγκεκριμένης ρύθμισης που απαξιώνει τον τόπο μας.
Τα τρία Επιμελητήρια θα πάρουν άμεσα την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση σύσκεψης στην οποία θα κληθούν να μετάσχουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού μας, ο περιφερειάρχης, ο δήμαρχος Ρόδου καθώς και κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς της περιοχής μας προκειμένου να συντονίσουμε τις δράσεις μας.
Για το Επιμελητήριο
Δωδεκανήσου
-Ο Πρόεδρος-
Κωνσταντίνος
Χρυσοχοΐδης
Για το Τεχνικό
Επιμελητήριο Ελλάδας
(Τμήμα Δωδεκανήσου)
-Ο Πρόεδρος-
Ιάκωβος Γρύλλης
Για το Οικονομικό
Επιμελητήριο Ελλάδας
(Περιφερειακό Τμήμα
Δωδεκανήσου)
-Ο Πρόεδρος-
Μιχαήλ Μιχαήλ»
https://www.dimokratiki.gr/29-03-2016/dia-tis-dikastikis-odou-diekdikisi-tis-dimosias-periousias-se-sinergasia-eved-periferias/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.