Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τους Ελληνες ξενοδόχους στην υπογραφή συμβολαίων με ξένους τουριστικούς οργανισμούς, τα οποία έχουν πολυετή διάρκεια και κλειδωμένες τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Δέλεαρ για τους ξενοδόχους αποτελούν οι προκαταβολές που εξασφαλίζουν από τους ξένους τουριστικούς οργανισμούς, οι οποίοι λειτουργούν ως τράπεζες για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στελέχη της τουριστικής αγοράς υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδόχων που «υποθήκευσαν» τα δωμάτιά τους ακόμη και με 15 ευρώ για συμβόλαια με διάρκεια έως το 2021. Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής των ξένων τουριστικών οργανισμών έναντι των εκάστοτε προορισμών διαδραματίζουν τα περιθώρια κέρδους που μπορούν να εξασφαλίσουν σε ετήσια βάση, καθώς είναι εισηγμένες εταιρείες σε διεθνή χρηματιστήρια και επιδιώκουν, πάντα, την αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό, συμπληρώνουν ότι στην Ελλάδα βρήκαν ευκαιρίες βελτίωσης των αποτελεσμάτων τους, εξασφαλίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις περιθώρια κέρδους έως και 300%. Υπό το πρίσμα αυτό επίκαιρο αποδείχθηκε το 2ο συνέδριο με θέμα «Τουρισμός Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας» που διοργάνωσαν το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο εκφράστηκε η ανησυχία για το γεγονός ότι το 2016 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων αλλά πτώση εσόδων, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις για την προσέλκυση υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου επισκεπτών. Επίσης αναφέρθηκε ότι η χώρα οφείλει να προσαρμόσει το τουριστικό της προϊόν ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός έντονα διαφοροποιημένου κοινού με σταθερή παράμετρο την υψηλή προστιθέμενη αξία.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμά ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Ελλάδα θα καταγράψει φέτος μονοψήφιο ποσοστό αύξησης. Ο κ. Ανδρεάδης θεωρεί εφικτή την επίτευξη του ρεκόρ αφίξεων των 28 εκατ. ξένων τουριστών παρά την επικείμενη πτώση κατά περίπου 500.000 του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας. Ενδεικτικές των θετικών προοπτικών του ελληνικού τουρισμού είναι και οι αναφορές ξένων τουριστικών παραγόντων. Για παράδειγμα, η διαδικτυακή Die Welt έγραψε, χθες, ότι η Ελλάδα καταγράφει αύξηση ρεκόρ στις κρατήσεις για το καλοκαίρι από τη Γερμανία που αγγίζει το 70%, επιβεβαιώνοντας το Ρόιτερς το οποίο ανέφερε πριν από 25 ημέρες ότι η αύξηση έως τα τέλη Ιανουαρίου έφθανε στο 67%. Tα δύο μέσα επικαλούνται στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gfk, ενώ επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πέρασε στη 2η θέση, μετά τις Βαλεαρίδες, στις προτιμήσεις των Γερμανών για διακοπές το καλοκαίρι. Επιπλέον, ο Τhomas Cook επανέλαβε ότι οι κρατήσεις φέτος για την Ελλάδα εμφανίζονται αυξημένες κατά 40%.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμά σε επίπεδο αφίξεων από τη Γερμανία ότι θα αυξηθούν σε μονοψήφιο ποσοστό. Επίσης, προσθέτει ότι οι όποιες υψηλές ποσοστιαία αυξήσεις καταγράφονται σε επίπεδο κρατήσεων αυτή την εποχή σε ορισμένους ελληνικούς προορισμούς, συγκρίνονται με την ίδια περίοδο πέρυσι, οπότε λόγω του προσφυγικού ζητήματος η ροή των κρατήσεων ήταν πολύ χαμηλή. Παράλληλα, στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς σημειώνουν ότι οι κρατήσεις προς την Ελλάδα είναι αυξημένες, κυρίως, λόγω της αποφυγής της Τουρκίας ως προορισμού για λόγους ασφαλείας. Οι κρατήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της προηγούμενης περιόδου των προσφορών λόγω και της σημαντικής αύξησης της τιμής των πακέτων στην Ισπανία. Πάντως, με αποφάσεις του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλου έχουν δρομολογηθεί προωθητικές ενέργειες προκειμένου να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των Γερμανών για διακοπές στη χώρα μας.
Καθημερινή