Ικανοποίηση επικρατεί στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (και κατ’ επέκταση στην δημοτική αρχή) μετά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου να ακυρώσει το πρωτόκολλο καθορισμού αποζημίωσης του προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, κρίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υφίσταται υποχρέωση αποζημίωσης για έργα που εκτελεί το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο σε ζώνες λιμένων που έχει αρμοδιότητα εκτέλεσής τους, χωρίς μάλιστα για τη ζώνη αυτή να έχει συναφθεί σύμβαση παραχώρησης μεταξύ των διαδίκων, ώστε να υφίσταται ενδεχόμενο νόμιμο έρεισμα για καθορισμό αποζημίωσης.
Το θέμα, που απεκάλυψε χθες με δημοσίευμά της η «δημοκρατική», σχολίασε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου, εκφράζοντας ικανοποίηση αλλά και ανακούφιση, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την συνέχιση των έργων υποδομής και κυρίως για τις εργασίες στο πολύπαθο αλιευτικό καταφύγιο των Φανών.
«Το ελληνικό δημόσιο επέβαλε στο Λιμενικό Ταμείο πρόστιμο της τάξης των 75.000 ευρώ περίπου, ως αποζημίωση για την αυθαίρετη –όπως την χαρακτήρισε- χρήση του λιμένα των Φανών. Εμείς, θέλαμε να προχωρήσει η διαδικασία νομιμοποίησης για να εκτελεστούν και όλες οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού κ.λπ. ώστε να ετοιμαστούμε για την νέα μελέτη για την κατασκευή του λιμενικού καταφυγίου, το οποίο ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια. Αρχικώς, ζητήσαμε να μειωθεί το πρόστιμο αλλά ο νομικός σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου ο κ. Καταβενάκης, μας πρότεινε να προσφύγουμε κατά του προστίμου. Με αυτή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, όχι μόνον δικαιωνόμαστε, αλλά ανοίγει ο δρόμος και για την εκτέλεση ανάλογων έργων σε άλλα Λιμενικά Ταμεία της περιοχής μας –ενδεχομένως και πανελλαδικά», όπως είπε.
Ο κ. Καταβενάκης υπογράμμισε με δηλώσεις του τα εξής:
«Το θέμα αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και κρίσιμο για όλα τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία της χώρας. Όπως γνωρίζετε τα Λιμενικά Ταμεία είναι αρμόδια για οποιοδήποτε λιμενικό έργο εκτελείται στα λιμάνια αλλά και σε διάφορες λιμενικές ζώνες. Τα έργα αυτά είναι προς εξυπηρέτηση –φυσικά- των πολιτών. Το πρόβλημα όμως εστιάζεται στο γεγονός πως οποιοδήποτε Λιμενικό Ταμείο θέλει να προβεί σε ανάλογες εργασίες, οφείλει να προχωρήσει σε νομιμοποίηση των παλαιών έργων και υπαρχόντων υποδομών. Δηλαδή, μπορεί να υπάρχει ένα ιταλικό κτίσμα σε μια περιοχή και ενώ το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου προσπαθεί να εκτελέσει έργα, βρίσκει απέναντί του το δημόσιο που εφαρμόζει το Νόμο 2951/2001 στον οποίο αναφέρεται ότι για να εκτελέσεις κάποια έργα πρέπει να πάρεις σχετική άδεια. Αυτός ο νόμος όμως, παραπέμπει σε ένα Διάταγμα του 1929 (!) το οποίο δεν έχει αλλάξει από τότε, εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και αναφέρει ότι για να εκτελεστούν κάποια έργα πρέπει να εκδοθεί πρωτόκολλο αποζημίωσης. Αντιλαμβάνεστε το παράλογο της υπόθεσης, που αναφέρει πως ένας δημόσιος φορέας, όπως τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία που είναι ΝΠΔΔ και εξυπηρετούν δημόσιο σκοπό, πρέπει να καταβάλλουν πρόστιμα. Στην περίπτωση του αλιευτικού καταφυγίου των Φανών ήταν 75.000 ευρώ. Πάρθηκε μια γενναία απόφαση να μην καταβληθεί το πρόστιμο και να προσφύγουμε δικαστικώς ώστε να σταματήσει αυτή η αυθαιρεσία. Έχουμε κάνει και διάβημα ώστε να υπάρξει τροποποίηση διότι σημειώνεται ‘κενό νόμου’. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τον δημόσιο τομέα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεις έναν ιδιώτη που αυθαιρετεί. Οι θέσεις μας δικαιώθηκαν».
Ο νομικός σύμβουλος του Λιμενικού Ταμείου είπε ακόμα ότι με αυτό τον τρόπο, έγινε το πρώτο βήμα με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για όλα τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας που θέλουν να εκτελέσουν έργα και έρχονται αντιμέτωπα με τις διατάξεις του νόμου ο οποίος είναι βασισμένος σε ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1929.
«Δύο εβδομάδες πριν εκδοθεί η σχετική απόφαση του δικαστηρίου είχαμε λάβει και από το Λιμενικό Ταμείο της Πάτμου, μια παρόμοια επιστολή διαμαρτυρίας καθώς αντιμετωπίζουν ένα ανάλογο πρόβλημα. Καταλαβαίνετε ότι με τα πρόστιμα αυτά το ίδιο το κράτος δένει τα χέρια στην ανάπτυξη και αντί να διατίθενται πόροι για να γίνουν έργα υποδομής, δίδονται για πληρωμή προστίμων. Πιστεύω ότι θα έχουμε κι άλλες εξελίξεις. Δεν θα αφήσουμε το ζήτημα να μείνει στο επίπεδο της δικαστικής απόφασης. Θα ζητήσουμε να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση ώστε να αλλάξει ο νόμος. Δεν μπορεί εν έτει 2017 να καλούμεθα να εφαρμόσουμε ένα νόμο του 1929….», είπε ο κ. Καταβενάκης.
https://www.dimokratiki.gr/29-03-2017/ikanopiise-dlt-apofasi-gia-limanaki-ton-fanon/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.