Ειδήσεις

Και δεύτερη αγωγή για πνιγμό στη γέφυρα Κρεμαστής – “Ανατριχιαστική” περιγραφή

Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, υποβλήθηκε χθες η δεύτερη αγωγή αστικής ευθύνης του Δημοσίου από οικείους αδικοχαμένου στην φονική πλημμύρα του Νοεμβρίου του έτους 2013 στην Κρεμαστή.
Θυμίζουμε ότι η πρώτη αγωγή υποβλήθηκε αρμοδίως από 8 οικείους της αδικοχαμένης εκπαιδευτικού Αναστασίας Κατσαρού του Ιωάννη.
Χθες προσέφυγαν στο ίδιο δικαστήριο η χήρα και ο γιος, του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου του Γεωργίου κατά του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον  Υπουργό Οικονομικών.
Όπως εκθέτουν στην πολυσέλιδη αγωγή τους, την 22/11/2013, ημέρα Παρασκευή, η Ρόδος μαστιζόταν από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα, πλήττοντας το βόρειο κυρίως τρίγωνο του νησιού.
Μία ισχυρή καταιγίδα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας οδήγησε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε μια πλημμύρα με ιδιαίτερα υψηλό ύψος βροχής για το διάστημα που διήρκεσε.
Την συγκεκριμένη ώρα ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου, ο οποίος υπηρετούσε ως εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου επί 20 χρόνια και συγκεκριμένα ως καθηγητής Αγγλικών, βρισκόταν στο σχολείο, όπου αφού τελείωσε την υπηρεσία του περίμενε μαζί με άλλους συναδέλφους του στον χώρο του σχολείου, προκειμένου να κοπάσει η βροχή και να μπορεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στην οικία του.
Περί ώρα 15.30 αναγκάστηκε να φύγει από το σχολείο καθότι εκείνη την ώρα τελειώνει και το ολοήμερο και κλείνουν οι πόρτες.
Μαζί του περίμεναν να βελτιωθεί ο καιρός για να φύγουν από το σχολείο και δύο συνάδελφοί του και συγκεκριμένα η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη, η οποία ήταν αναπληρώτρια δασκάλα στο ολοήμερο και ο Ιωάννης Γκίζης του Ευάγγελου, επίσης αναπληρωτής δάσκαλος.
Η Αναστασία Κατσαρού του Ιωάννη χρησιμοποιούσε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για την μετακίνησή της καθημερινά από και προς το σχολείο, ενώ ο Ιωάννης Γκίζης του Ευάγγελου  χρησιμοποιούσε την μοτοσυκλέτα του.
Λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος του Γεωργίου προσφέρθηκε να τους μεταφέρει με το αυτοκίνητό του μέχρι την Ιαλυσό καθότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος αποχώρησής τους από το σχολείο και από εκεί θα έπαιρναν ταξί για να πάνε στον προορισμό τους.
Όταν έφτασαν στην γέφυρα της Κρεμαστής και στο σημείο όπου η επαρχιακή οδός Νέου Αερολιμένα  – Ρόδου, διέρχεται μέσα από την κοίτη του ποταμού (διάβαση ιρλανδικού τύπου), ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος συνέχισε την πορεία του κανονικά εντός του δρόμου ο οποίος περνάει εγκάρσια του ποταμού προκειμένου να κατευθυνθεί προς Ιαλυσό, καθότι εκείνη τη στιγμή δεν διαφαινόταν κάποιος κίνδυνος, δεδομένου ότι η στάθμη του νερού δεν ήταν αυξημένη.
Ο συγκεκριμένος δρόμος μέσα από την κοίτη του Κρεμαστενού Ποταμού αποτελεί την κανονική πορεία της επαρχιακής οδού Νέου Αερολιμένα – Ρόδου με κατεύθυνση προς Ρόδο.
Στη μέση της συγκεκριμένης οδού και ενώ το ύψος του νερού ήταν περίπου 10-15 cm το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε, προφανώς λόγω εισροής υδάτων στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου.
Παρά τις προσπάθειες του οδηγού του αυτοκινήτου να επανεκκινήσει το όχημα, αυτό κατέστη αδύνατο. Έπειτα η βροχόπτωση έγινε απότομα τόσο σφοδρή που στο αυτοκίνητο άρχισαν να εισρέουν νερά και δεν είχαν πλέον καθόλου ορατότητα από τα τζάμια του αυτοκινήτου.
Η στάθμη δε του νερού εξωτερικά του αυτοκινήτου ήταν περίπου τα 35-40 cm και εσωτερικά είχε φτάσει τα 20 cm περίπου.
Ο κίνδυνος πλέον για τη ζωή τους ήταν ορατός και αποφάσισαν να βγουν από το αυτοκίνητο όλοι μαζί προκειμένου να διασχίσουν τα νερά εντός του ποταμού και να κατευθυνθούν στο δρόμο.
Άνοιξαν λοιπόν την πόρτα του οδηγού, η οποία δεν ήταν κόντρα στην ροή των υδάτων, ώστε να μην παρασυρθούν βγαίνοντας από το αυτοκίνητο από το ρεύμα νερού.
Βγήκαν από το αυτοκίνητο πρώτα ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος που ήταν οδηγός, έπειτα ο Ιωάννης Γκίζης που ήταν συνοδηγός και τέλος η Αναστασία Κατσαρού, η οποία καθόταν στο πίσω αριστερά κάθισμα του αυτοκινήτου και πιάστηκαν σε μορφή αλυσίδας βάζοντας στη μέση την Αναστασία Κατσαρού, ώστε να πιαστεί ανάμεσα σε δύο άνδρες.
Αφού προχώρησαν δύο – τρία βήματα, τους χτύπησε ένα υδάτινο ρεύμα μαζί με φερτά αντικείμενα, όπως καλάμια, ξύλα κλπ. με αποτέλεσμα να διασπαστεί η αλυσίδα και να παρασυρθούν όλοι από το υδάτινο ρεύμα.
Ο Ιωάννης Γκίζης, κατάφερε να πιαστεί από ένα σίδερο που προεξείχε στη γέφυρα και σώθηκε με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής οι οποίοι του πέταξαν ένα χοντρό σκοινί, το οποίο έδεσε στη μέση του και εκείνοι τον τράβηξαν προς τα έξω.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος καθώς και η Αναστασία Κατσαρού, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα να χαθούν σύντομα τα ίχνη τους.
Η Αναστασία Κατσαρού αγνοείτο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρή στην παραλία της Κρεμαστής με αιτία θανάτου τον πνιγμό λόγω εισρόφησης ύδατος.
Ο Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος αγνοείτο μέχρι τις 25-11-2013, οπότε και βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία σε κατάσταση προχωρημένης σήψης με αιτία θανάτου τον πνιγμό.
Όπως επισημαίνεται στην αγωγή οι  αρμόδιες αρχές είχαν ενημερωθεί από τις 20-11-2013 για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και κανένα μέτρο πρόληψης δεν ελήφθη από τα όργανα των εναγομένων προκειμένου να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα και ως συνέπεια αυτών ο κίνδυνος για τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.
Επιπλέον φέρονται να αψήφισαν τη σημασία εγκυκλίου, υποτιμώντας την ανάγκη για δρομολόγηση συντονισμένων έργων και δράσεων πρόληψης και ετοιμότητας που θα συνέβαλλαν στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.
Επιπλέον υπήρξε έλλειψη μελέτης – σχεδιασμού και κατόπιν κατασκευή ικανών τεχνικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, παράλειψη αστυνόμευσης και καθαρισμού των υδατορεμάτων, έλλειψη συντήρησης ανακαίνισης και επιτήρησης της ιρλανδικής διάβασης – έλλειψη σήμανσης για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και διακοπή κυκλοφορίας, η παρόχθια δόμηση κατά παράβαση των Πολεοδομικών Διατάξεων και ανεπαρκείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Οι ενάγοντες διεκδικούν αποζημίωση συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Ιωάννα Βολονάκη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου