Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η κοινοβουλευτική διαδικασία λήψης απόφασης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά την περίοδο του πρώην υπ. Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. Υπέρ της σύστασης της ειδικής επιτροπής τάχθηκαν όλα τα κόμματα. Στη σχετική μυστική ψηφοφορία καταμετρήθηκαν 252 «ναι» επί 268 παρόντων βουλευτών. Καταγράφηκαν, δηλαδή, «διαρροές»: τρία «όχι», τέσσερα «παρών», ένα «λευκό», ενώ υπήρξαν και οκτώ άκυρα.
Το πολιτικό σύστημα εισέρχεται σε περίοδο γενικευμένης σκανδαλολογίας , όπως κατέδειξε η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία που ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη απόφαση να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τα εξοπλιστικά και τον πρώην υπουργό Γ. Παπαντωνίου. Τόσο ο πρωθυπουργός και ο Π. Καμμένος όσο και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών κατέστησαν σαφές όχι μόνο ότι θα ακολουθήσουν, και μάλιστα άμεσα, κι άλλες προτάσεις της πλειοψηφίας για νέες εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές, αλλά και ειδικά ο κ. Αλ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι προσβλέπει μέσω της πρώτης έρευνας για τα εξοπλιστικά πως πιθανότατα θα αναδειχθούν πλευρές που θα φθάνουν σε σκάνδαλα σχετιζόμενα με την εποχή του Χρηματιστηρίου.
Στον αντίποδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την τακτική αυτή επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα επώδυνα μέτρα μιας επικείμενης συμφωνίας με τους θεσμούς, ενώ παράλληλα και κυρίως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κατέστησαν σαφές ότι στις προτεραιότητες της επόμενης Βουλής θα είναι η δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων της τρέχουσας περιόδου. Οχι μόνο τα σχετικά με πράξεις και παραλείψεις της συγκυβέρνησης επί θεμάτων όπως οι απευθείας αναθέσεις, αλλά και για το μείζον που, όπως τονίζουν, είναι η πρόκληση μεγάλης οικονομικής ζημίας εξαιτίας των επιλογών που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο. Μέσα σε αυτό το κλίμα εξελίχθηκε η πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση, λειτουργώντας ως οιωνός των όσων θα ακολουθήσουν είτε κατά τη διάρκεια της Προανακριτικής για τα εξοπλιστικά είτε στις λοιπές ανάλογες διαδικασίες που προαναγγέλθηκαν.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ευθέως ότι ο λαός πρέπει να πληροφορηθεί το σύνολο των ευθυνών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τη λεηλασία του εθνικού πλούτου που οδήγησε στη χρεοκοπία. Στο πλαίσιο αυτό, μνημόνευσε υποθέσεις όπως τα δημόσια έργα, τα Ταμεία, «τη χρηματιστηριακή φούσκα», έως και «τα δομημένα ομόλογα που ζημίωσαν με τεράστια ποσά τα αποθεματικά των Ταμείων». Ως προς την τρέχουσα υπόθεση, είπε πως ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η κατάθεση της πρότασης της πλειοψηφίας είναι και πως «επειδή ψάχνοντας κάτι βρίσκει κανείς, μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με εξοπλιστικά και να βρει άλλα πράγματα, όπως μίζες από την περίοδο του Χρηματιστηρίου». Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έλεγε: «Τα λεφτά σε κάποιους λογαριασμούς μπορεί να είναι παλιά, πιθανόν να είναι από προηγούμενη ληστεία, από τη ληστεία του Χρηματιστηρίου. Να τα ψάξουμε».
Για απόλυτη προχειρότητα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας έκανε λόγο ο κοιν. εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ν. Δένδιας, ενώ σημείωσε, όπως και όλοι οι «γαλάζιοι» που έλαβαν τον λόγο, ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι ακριβώς ο αποπροσανατολισμός των πολιτών από τις επιπτώσεις των αδιεξόδων στην οικονομία. Εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κ. Ανδ. Λοβέρδος τόνισε πως η σημερινή πλειοψηφία αρνείται διαρκώς τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ερευνών επί υποθέσεων που την αφορούν. Οι κ. Δένδιας και Λοβέρδος μίλησαν εκπροσωπώντας τους αρχηγούς των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, Κυρ. Μητσοτάκη –που επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Μάλτα, για το συνέδριο του ΕΛΚ– και Φώφη Γεννηματά. Την απουσία αμφοτέρων επέκρινε ο κ. Τσίπρας («επέλεξαν να φυγομαχήσουν», είπε), προκαλώντας νέες αντιδράσεις διαμαρτυρίας.
Για επιχείρηση εξαπάτησης του λαού που πλήττεται από τη σκληρή κυβερνητική πολιτική μίλησε ο Δημ. Κουτσούμπας. «Πρέπει να συγκρουστούμε με τη διαφθορά του συστήματος», είπε ο Στ. Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι με τη στάση της η κυβέρνηση απλώς επιδιώκει να συγκρουστεί «με τη διαφθορά των άλλων». Για διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης μίλησε ο Ν. Μιχαλολιάκος, ενώ υπέρ της διαφάνειας τάχθηκε ο Β. Λεβέντης.
Καθημερινή