Ειδήσεις

Βατερλό για τον τουρισμό της Τουρκίας, ανεβαίνει η Ελλάδα

Βαρέλι χωρίς πάτο μοιάζει να είναι η πτώση του τουρισμού στην Τουρκία, λόγω της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης, αλλά και υπό τη “σκιά” των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν περιορίσει αισθητά την ζήτηση προς τους γειτονικούς προορισμούς. Μεγάλη χαμένη η Κωνσταντινούπολη, που βλέπει τόσο τις πληρότητες των δωματίων, όσο και τις τιμές να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της από την STR για τα τουρκικά καταλύματα, το Φεβρουάριο η μέση τιμή δωματίου έπεσε κατά 19,3% και διαμορφώθηκε στα 70,3 ευρώ από 87,1 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο του 2016. Αντίστοιχα, τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) μειώθηκαν επίσης κατά 19,9%, στα 33,2 ευρώ έναντι 41,4 ευρώ πέρσι. Η πόλη- που υποδέχεται τουρίστες καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για την ευρωπαϊκή αγορά- παρουσιάζει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη πτώση ξενοδοχειακών τιμών στην Ευρώπη.

Φορείς της τουριστικής αγοράς της Τουρκίας, όσο και μεγάλοι tour operators με ευρύ πρόγραμμα για τα τουρκικά ξενοδοχεία, εκτιμούν πως η πτώση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, και πιθανότατα να παρατηρηθεί και στα παραλιακά θέρετρα, για τα οποία ο Τουρισμός αποτελεί την κύρια δραστηριότητα.

Μεγάλες είναι οι απώλειες και από τη γερμανική αγορά: η Τουρκία αποτελούσε τον αγαπημένο προορισμό των Γερμανών μετά την Μαγιόρκα, όμως λόγω της πολιτικής κατάστασης και της αντιπαράθεσης με διάφορες χώρες-μέλη της Ε.Ε., οι κρατήσεις έχουν συρρικνωθεί κατά πολύ. Από την άλλη πλευρά, ξενοδόχοι συνεχίζουν να προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις προκειμένου να κρατήσουν ζωντανή την ζήτηση και να επιτύχουν όσο το δυνατό πιο ικανοποιητικές πληρότητες.

Στον αντίποδα, συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα για την Ελλάδα, που προς το παρόν δείχνει να επωφελείται από τις απώλειες της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Thomas Cook, από τους μεγαλύτερους tour operators στην Ευρώπη, η αποφυγή ορισμένων χωρών για λόγους ασφαλείας έχει επηρεάσει θετικά την χώρα μας αναφορικά με τον τουρισμό. Η εταιρεία ανέφερε ότι οι καλοκαιρινές κρατήσεις συνολικά, στις χώρες αυτές, ανέβηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2016, όταν οι τουρίστες άλλαξαν τα πλάνα τους για λόγους ασφαλείας και έμειναν μακριά από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Όσον αφορά την ζήτηση από τη Γερμανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη “δεξαμενή” τουριστών για τη χώρα μας, με περισσότερους από 3 εκατ. επισκέπτες, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρία ερευνών αγοράς GfK για τους προορισμούς που επιλέγουν φέτος οι Γερμανοί, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση ρεκόρ που αγγίζει το 70%. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η Βουλγαρία με αύξηση 33%, η Κροατία με 36%, αλλά και η Κύπρος και το Μαρόκο. Μεγάλη χαμένη φέτος θα είναι, σύμφωνα με την GfK, η Τουρκία.

Επιχειρηματίες του Τουρισμού από την Ελλάδα πάντως κρατούν ακόμη “μικρό καλάθι” σχετικά με το ανοδικό ρεύμα που σημειώνει η χώρα μας, σημειώνοντας πως οποιοδήποτε “ατύχημα” με την Τουρκία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Παράλληλα σημειώνουν πως η πτώση που πλήττει τη γειτονική χώρα έχει στοιχίσει στην Ελλάδα στον κομμάτι της κρουαζιέρας. Η μείωση φτάνει το 20%, καθώς πολλοί όμιλοι ακύρωσαν τα πακέτα κρουαζιέρας που συνδύαζαν και ελληνικούς και τουρκικούς προορισμούς.

Βασιλική Κουρλιμπίνη-capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου