Γενικώς σε «ήρεμα» νερά πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, όπου συζητήθηκαν κυρίως θέματα ρουτίνας.
Μόνον σε μια αποστροφή του λόγου του, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στις σχέσεις του Δήμου Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο ένας πρέπει να στηρίξει τον άλλον – είμαστε υποχρεωμένοι, θεσμικά, να συνεργαζόμαστε!»
Η τοποθέτηση αυτή του κ. Χατζηδιάκου ξεκίνησε έπειτα από ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκη Πότσου, που ζήτησε ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των προγραμματικών συμβάσεων που έχει υπογράψει ο Δήμος Ρόδου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
«Θέλουμε να μάθουμε για ποιον λόγο δεν προχωρούν κάποια πράγματα», ανέφερε.
Απαντώντας ο κ. Χατζηδιάκος, υπογράμμισε τα εξής:
«Έχω εικόνα για το πόσες προγραμματικές και διαβαθμιδικές συμβάσεις έχουμε υπογράψει με την ΠΝΑΙ. Και μερικές είναι συνεχιζόμενες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πέρασαν οι προθεσμίες και δεν ανανεώθηκαν. Όταν θα έχω αναλυτικά όλα τα στοιχεία που μου ζητήσατε (ποιες και πότε υπογράφτηκαν, ποιες «κόλλησαν», ποιες βγήκαν κατ’ ανάγκη κ.λπ.) θα σας απαντήσω. Εγώ προσωπικά, ό,τι μου ζητήσουν θα το υπογράψω απ’ όπου κι αν ήρθαν οι πόροι -και με τα δύο χέρια! Αλλά είναι μια πρακτική μιας παλιάς, κακής νοοτροπίας. Εκφράστηκα ως πρόεδρος της ΠΕΔ επειδή είναι συσσωρευμένα στις συνεδριάσεις, πάρα πολλά και οι συνάδελφοι δήμαρχοι, μου είπαν ‘επιτέλους πρόεδρε’! Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο συνεργασίας. Σε καμία περίπτωση ο κόσμος δεν θέλει οι θεσμικοί εκπρόσωποι να ερίζουν για την…πατρότητα ή την…μητρότητα του κάθε έργου, ούτε ποιος το εκτέλεσε ούτε ποιος θα κόψει τις κορδέλες. Έχω το προνόμιο να έχω υπηρετήσει τέσσερις θητείες στην Αυτοδιοίκηση και ξέρω τον ρόλο του δεύτερου βαθμού, είτε ήταν η Νομαρχία είτε τώρα, η Περιφέρεια. Ξέρω μέχρι πού φτάνουν οι αρμοδιότητες, πού πρέπει να τις ξεπεράσουμε κ.λπ. Π.χ. υπογράψαμε με την ΠΝΑΙ μια προγραμματική σύμβαση την οποία εκ των υστέρων αδυνατούσε να δημοπρατήσει και να εποπτεύσει το έργο. Γι αυτό και είχαμε συνάντηση με τον κ. Κουρουμπλή και τον κ. Σαντορινιό και αποφασίσαμε να το αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο. Εκ των πραγμάτων, ο ένας πρέπει να στηρίξει τον άλλον. Ξεκαθαρίζω ένα πράγμα: είτε έχουμε κοινή προσέγγιση είτε έχουμε αντίθετες προσεγγίσεις, είτε μιλιόμαστε, είτε δεν μιλιόμαστε, είτε συφωνούμε είτε διαφωνούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε! Είμαι θεσμικά υποχρεωμένος να συνεργαστώ για να έχω αποτέλεσμα για τον τόπο! Το ό,τι κράτησα τρία χρόνια, το FAIR PLAY, το κράτησα και με το παραπάνω! Και ως πρόεδρος της ΠΕΔ. Φυσικά, δεν υπερβαίνω τα εσκαμμένα, θα συνεργαστώ και με τον διάβολο ακόμη άμα χρειαστεί να γίνει κάτι καλό γι αυτόν εδώ τον τόπο!!!».
Αναφέρθηκε μάλιστα και στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που θα γίνει την Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018, με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Συζήτηση επί της σκοπούµενης διατάραξης των σχέσεων Α΄ και Β΄ βαθµού Αυτοδιοίκησης µετά την πρόσφατη επίθεση στον Β ΄βαθµό από τον Πρόεδρο της Π.Ε.∆. Νοτίου Αιγαίου και εισηγητή τον κ. Γιώργο Λεονταρίτη», λέγοντας πως:
«Εγώ δεν προτίθεμαι να δώσω καμία συνέχεια – θα υπερασπίσω τα δικαιώματα των Δήμων ως πρόεδρος της ΠΕΔ και του Δήμου Ρόδου ως δήμαρχος, με απόλυτη ευπρέπεια και όσο επιβάλλει η θεσμική μου ιδιότητα και θέση!».
Η συνεδρίαση
και τα θέματα
Στην αρχή της συνεδρίασης, έγινε ενημέρωση από τον κ. Χατζηδιάκο για μια σειρά από θέματα, όπως η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Χαρίτση στην Αθήνα και η πραγματοποίηση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της κυβέρνησης που θα γίνει στην Ρόδο –πιθανόν μέσα στον Μάιο- με την παρουσία πολλών υπουργών και κυβερνητικών στελεχών, ενημερώνοντας το Σώμα για τα θέματα τα οποία παρέθεσε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με το κλιμάκιο και το υπόμνημα που κατέθεσε με τα θέματα. Ζήτησε μάλιστα από το Σώμα να γίνει μια επείγουσα συνεδρίαση την προσεχή Δευτέρα το μεσημέρι με αποκλειστικό θέμα το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο, με το οποίο όλοι συμφώνησαν.
Οι τοποθετήσεις
της μειοψηφίας
Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ροδίων Όραμα» κ. Στράτος Καρίκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο είναι μια καλή ευκαιρία για να τεθούν θέματα στο τραπέζι:«Καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί τους υπουργούς και πρωθυπουργούς βλέπαμε σταδιακά στα νησιά μας. Ο Δήμος Ρόδου έχει μείνει πολύ πίσω στα μεγάλα έργα, κυρίως σε ό,τι αφορά έργα υποδομών. Εμείς τα ζητάμε εδώ και χρόνια» είπε, και συμφώνησε στην ιεράρχηση των έργων. Ζήτησε δε επιτακτικά να περιληφθεί στην ατζέντα και το ζήτημα του Δικαστικού Μεγάρου.
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» κ. Γιώργος Υψηλάντης, τάχθηκε υπέρ της συνεδρίασης την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας: «Θα έλεγα να ξεκινήσουμε από τις ελλείψεις που υπάρχουν» θέτοντας την παράταξη στην διάθεση του δημοτικού συμβουλίου. Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του και την μη ικανοποίησή του από την εικόνα που παρουσιάζει η Ρόδος ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου –όπως π.χ. η Νέα Αγορά: «Ό,τι μπορούμε ας το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε.
Ο κ. Τάκης Πότσος μίλησε για το Συνέδριο, και επικαλούμενος το Μεταφορικό Ισοδύναμο είπε: «Επειδή κάποιοι θα έρθουν να…. μοιράσουν καθρεφτάκια καλά θα κάνουν κάποιοι να μην παρουσιάσουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως το βασικό αντιστάθμισμα των μέτρων που έχουν παρθεί. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα των νησιών μας και τώρα θα μας το προσφέρουν ως δώρο!» ενώ ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, ζήτησε να συζητηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Ο κ. Σάκης Στάγκας, ζήτησε ενημέρωση και να συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση με την εκκαθάριση της ΡΟΔΩΝ Α.Ε. καθώς και για το Κολυμβητήριο της Ιαλυσού, το οποίο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.
Απαντώντας ο δήμαρχος για την εμφάνιση της πόλης και την προετοιμασία ενόψει της τουριστικής περιόδου, είπε ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια και αναφέρθηκε στην μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει: «Στις 30 Μαρτίου, απολύονται 131 εργαζόμενοι στην Καθαριότητα, την ώρα που ο Δήμος Ρόδου έχει στην διάθεσή του….ενάμιση μπογιατζή! Η κοινωφελής απασχόληση στέλνει από τον Οκτώβρη υπαλλήλους σε άλλα μέρη της χώρας, ενώ στην Ρόδο, τους στέλνουν τον Απρίλιο είτε για 5μηνη, είτε για 4μηνη απασχόληση. Εμείς, οφείλουμε και πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε την δουλειά μας. Τα συνεργεία μας πάντως, είναι στον δρόμο συνέχεια για παρεμβάσεις» όπως είπε.
Η Κοιλάδα
των Πεταλούδων
Από το δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε ομοφώνως η αποδοχή ένταξης και υλοποίηση της Πράξης «Δράσεις για την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος Κοιλάδας Πεταλούδων Δήμου Ρόδου». Στην εισήγησή της, η Αντιδήμαρχος κα Βασιλική Παπαδημητρίου – Ξεπαπαδάκη, τόνισε πως οι διευθύνσεις έκαναν όλες τις απαραίτητες μελέτες κ.λπ. με στόχο να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση.
Παρόντα ήταν και μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος που έκαναν παρέμβαση σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της Κοιλάδας, παραθέτοντας μια σειρά από επιχειρήματα.
H κα Ευαγγελία Παναή ζήτησε από την αντιδήμαρχο να εξετάσει την πρότασή της, σχετικά με την ύπαρξη της αρχαιότερης ελιάς της ευρύτερης περιοχής: «Είναι ένα μέρος επισκέψιμο. Μπορεί να αναδειχθεί σαν φυσικό μνημείο και να σημανθεί» όπως είπε, πράγμα για το οποίο η κα Ξεπαπαδάκη δεσμεύτηκε να εξετάσει.
Τέλος, εγκρίθηκε και η «Τροποποίηση τιμολογιακής πολιτικής ΔΕΥΑΡ» ένα θέμα το οποίο εισηγήθηκε ο πρόεδρος της, κ. Αλέξ. Μανωλάκης.