Από την παράταξη “ΝΕΑ ΜΕΡΑ” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:
Μετά από πρόσφατη επίσκεψη στ’ Αφάντου των υποψηφίων συμβούλων της παράταξης Νέας Μέρας με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Στράτο Καρίκη, κ.κ. Ελένης Καραγιάννη και Δημητρίου Αντώνογλου, διαπιστώθηκε πως, η δημοτική περιφέρεια Αφάντου, αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια σοβαρά προβλήματα τα οποία απαιτούν πολιτική βούληση για να επιλυθούν. Η ένωση του βιολογικού της κωμόπολης με το κεντρικό βιολογικό σταθμό, η καθαριότητα, οι “ΠΡΟ ΚΑΤ” αίθουσες διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται σήμερα, η απουσία πεζόδρομων δεντροφυτεμένων, η κακή κατάσταση των δρόμων, η απουσία πάρκων αναψυχής, η κακή συγκοινωνία και η έλλειψη πολιτιστικών μουσείων είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι δημότες του Αφάντου. Με την ίδια κατάσταση έρχονται αντιμέτωποι φυσικά και όσοι τουριστικοί επισκέπτες περνάνε από την περιοχή.
Τ’ Αφάντου έχουν μεγάλη πολιτιστική ιστορία, είναι ένα μέρος πλούσιο φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο. Το τοπίο συνδυάζει την ομορφιά της απέραντης καθαρής θάλασσας, των βουνών, των μοναστηριών και βασιλικών όπως η Παναγιά η Καθολική. Ευλογημένος αυτός τόπος πριν αρκετά χρόνια ήταν γνωστός για την πλούσια πολιτιστική του κουλτούρα, τα τοπικά προϊόντα, τις τοπικές ονομασίες και τοπονύμια, τις τοπικές συνήθειες και θρησκευτική του παράδοση. Επίσης στα χρόνια της Ιταλοκρατίας ένα κόσμημα το γήπεδο του γκολφ στόλιζε την περιοχή με πολύ διάσημους επισκέπτες. Παράλληλα υπήρχαν πολλά παραδοσιακά ιταλικά γεφύρια, κτίρια από την περίοδο της ιταλοκρατίας και ένα ευλογημένο τοπίο και άριστο κλίμα για να μένει κανείς. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα χωριά της Ρόδου, η ομορφιά τους απαράμιλλη, κυρίως όμως το φυσικό περιβάλλον. Τα δάση, η βιοποικιλότητα.
Οι κάτοικοι του χωριού Αφάντου στηρίζουν τον τόπο τους και μένουν εκεί αναπτύσσοντας κάθε είδους κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα. Αγαπάνε όμως και σέβονται τον τόπο τους. Άλλωστε έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι υπήρχε πνευματικός πλούτος και υπάρχει ακόμη. Στο πρόσφατο βιβλίο του ο Συμεών Μ. Δοντάς με τίτλο «ΑΦΑΝΤΟΥ, Ταξίδι στο Χρόνο» αναφέρεται σχετικά στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Μάλιστα η Ελένη Καραγιάννη αναφέρεται σε μία αναφορά σχετικά με τον προπάππου της πάτερ Σάββα Παπασάββα που ήταν και δάσκαλος. Η αφιέρωση αφορά σε επικήδεια ομιλία του Δημοδιδάσκαλου Σ.Π.Διακοσταματίου στις 23/09/1921, sic «Ο κοιμηθείς διεκρίνετο δια την ευθύτητα του χαρακτήρος του, δια την τυπικότητα και ακολουθίαν των πράξεών του δι’ ο και προσείλκυσε την αγάπη και σεβασμόν του ποιμνίου του. Περιεβλήθη το Λεϊτικόν αξίωμα προ 9 περίπου ετών το οποίον ετίμησε δεόντος. Εχρημάτισε και διδάσκαλος εν τη Σχολή Αφάντου εγκριθείς υπό της Κ.Ε.Ε. και εκτελέσας ο καθήκον του μετά ζήλου. Ο θάνατος άφηκε κενόν αισθητόν μεταξύ ημών, αφήκε οικογένειαν απροστάτευτον, και αναμνήσεις γλυκειάς. Εις την σκληρώς τρωθείσαν οικογένειάν του ευχόμεθα την εξ Ύψους παρηγορίαν, τω δε μεταστάντι γαίαν ελαφράν».
Ελένη Καραγιάννη, Δημήτρης Αντώνογλου,
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης Νέα Μέρα